Maandag 14/10/2019

Maandag

In Wemmel heerst de komende drie zaterdagen nultolerantie voor trouwoptochten. Uitbundige pasgehuwden die het wagen uit het raam van hun versierde trouwauto te hangen of te claxonneren mogen een pittig proces-verbaal verwachten. “We zijn het beu”, zegt Daniël Noens van politiezone AMOW. “Elke zaterdag is het hier hetzelfde liedje. Pasgetrouwden komen van Brussel naar Wemmel om hier in het stadspark huwelijksfoto’s te maken. Op zich niets mis mee. Ware het niet dat die trouwstoeten voor lawaaioverlast zorgen en de verkeersregels aan hun laars lappen. Het is genoeg geweest. Tijdens de komende weekendacties zullen we niets meer door de vingers zien. We willen de trouwers voor eens en altijd duidelijk maken dat Wemmel niet de Far West is.”

Dinsdag

Hoog bezoek in Bocholt deze week. Luitenant-kolonel Harm van der Have, commandant van het 12de infanteriebataljon van het regiment ‘Van Heutsz’ kwam in hoogsteigen persoon vanuit Nederland naar de Limburgse gemeente afgezakt om er zijn excuses over te maken aan burgemeester Jean-Paul Peuskens (sp.a). “Dat was ook wel nodig”, vertelt de burgemeester aan de telefoon. “De inwoners van Bocholt hebben doodsangsten uitgestaan. Zaterdagochtend werd onze gemeente plotseling opgeschrikt door een salvo geweerschoten. Buurtbewoners dachten dat criminelen een bendeoorlogje uitvochten op straat.” Uiteindelijk bleek het gewoon om een oefening van het Nederlandse leger te gaan. “Allemaal goed en wel, maar daar hebben ze vooraf geen toestemming voor gevraagd. Excuses waren dus wel op hun plaats.”

Woensdag

Toeristen die speciaal naar Dilsen-Stokkem zijn afgezakt voor een safari of dromedarisjacht zijn eraan voor de moeite. “Het ging maar om een grapje”, zegt burgemeester Lydia Peeters (Open Vld). “Toen ik op een ochtend naar mijn werk reed, zag ik opeens een verkeersbord voor me opdoemen dat zei: ‘Opgepast voor dromedarissen’. Ik heb het even nagevraagd: een paar grappenmakers hebben tijdens een aantal nachten verkeersborden in de gemeente onder handen genomen en er met behulp van een sjabloon een dromedaris op gespoten.” Peeters kan er zelf nog om lachen, de gemeentelijk schoonmaakdiensten iets minder. “Voor hen betekent het natuurlijk extra werk”, aldus Peeters. “Ik ga ervan uit dat iedereen beseft dat het om een grapje gaat. Dilsen-Stokkem heeft wel wat natuurgebieden, maar een dromedaris ben ik nog niet tegengekomen.”

Donderdag

De aanslag op het gemeentehuis van Linkebeek is dan toch opgeëist. Het Taal Aktie Komitee (TAK) heeft in een officiële verklaring erkend dat het het brein was achter het bekladden van het pas vernieuwde dak. “Het was onze manier om duidelijk te maken dat Linkebeek nog steeds een Vlaamse gemeente is”, aldus woordvoerder Roel De Leener van TAK in Het Nieuwsblad. “Waarnemend burgemeester Damien Thiéry (FDF) verklaarde vorige week nog dat Linkebeek beter bij Brussel wordt aangesloten, maar wij vinden dat een onaanvaardbare eis. Van Vlaanderen moeten ze afblijven. Daarom sturen we dit signaal uit.” Thiéry had eerder klacht ingediend tegen onbekenden. Al had hij naar eigen zeggen wel zekere vermoedens bij het zien van het Vlaamse spandoek en de letters ‘VL’ op het dak.

Vrijdag

“Mevrouw, mijnheer, de Koning en de Koningin hebben de viering vernomen van uw gouden bruiloft en zij sluiten zich van harte aan bij de blijken van sympathie die u bij deze blijde gelegenheid zullen gegeven worden. Ik heb de eer door Hunne Majesteiten gelast te zijn hun innige felicitaties over te maken.” Al jaar en dag krijgen jubilarissen die ter ere van hun katoenen, gouden of diamanten bruiloft op het gemeentehuis in de bloemetjes worden gezet dezelfde felicitatiebrief van koning Albert en koningin Paola voorgelezen. Hoog tijd voor een opfrisbeurt, vindt schepen Carla Dejonghe (Open Vld) uit Sint-Pieters-Woluwe. “Dit begrijpt geen kat”, zo licht de schepen haar voorstel tot bijdrage aan een betere wereld toe in Het Nieuwsblad. “En het leest ook zo moeilijk. Toen een doof echtpaar onlangs zijn gouden jubileum vierde, lag iedereen die de gebarentaal van de tolk kon lezen in een deuk.” Het Hof is zich van geen kwaad bewust: “Een huwelijk is een plechtstatige gebeurtenis en dat vraagt nu eenmaal om een plechtige brief.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234