Vrijdag 10/04/2020

Maandag

Tweedracht binnen Open Vld is er ook in Lennik. Net voor de eerste gemeenteraadszitting na de verkiezingen achtte schepen Eddy Warrand het moment gekomen om voor het gemeentehuis opnieuw de Belgische vlag te hijsen. Burgemeester Willy De Waele (ook Open Vld) verving die in 2008 uit protest tegen de niet-splitsing van B-H-V door de Vlaamse leeuw. “Zonder dat daarover een collegebesluit is genomen”, realiseerde schepen Warrand zich nu opeens, om even later hoogst persoonlijk de driekleur in ere te herstellen.” In het debat dat volgde, maakte oppositielid Joris Van Hauthem (Vlaams Belang) gewag van een kaakslag: “Ik stel me vragen bij de eensgezindheid van het schepencollege.” Inmiddels wappert voor het gemeentehuis opnieuw de Vlaamse leeuw. Lokaal Open Vld-voorzitster Marie-Thérese Van der Velde laat weten: “We gaan het conflict intern bespreken.”

Dinsdag

Koning Albert II had zich zeer goed voorbereid op zijn onafwendbare ontmoeting met Bart De Wever, zo meldt het weekblad Le Soir Illustrée groot op de cover. In het artikel binnenin komen we te weten hoe: “De koning, die op 6 juni zijn 76ste verjaardag viert, en de koningin hebben enkele dagen vakantie genomen. Het vorstenpaar verbleef in zijn woning in Châteauneuf-de-Grasse in de Provence. (...) De koning heeft van de uitstap geprofiteerd om te rusten en te mediteren over de toekomst van het land.”

Woensdag

In het Henegouwse Ath waakt de politie over orde en netheid. Pascale Fourdin kreeg de politie op bezoek met het dringende verzoek zich te verantwoorden voor een ernstig geval van sluikstorten. Dat was vastgesteld, zo kon de agent meedelen, in de Zoniënstraat op zaterdagochtend. “De agent toonde me wat er was gestort”, aldus Fourdin in de krant La Capitale. “Een reductiebon van Carrefour met 200 punten met mijn naam en adres op.” Dat was inderdaad haar bon, en die moest uit haar tas zijn gewaaid, kon ze beamen. “De agent vroeg me of ik dit voorwerp op de openbare weg had gegooid”, gaat Fourdin verder. “Ik heb geantwoord dat dat niet mijn gewoonte is. De agent zei toen dat de gemeentesecretaris en het parket van Doornik zullen oordelen welk gevolg eraan zal worden gegeven.” De huismoeder hoopte kortstondig dat ze haar bon terug zou krijgen, maar zo simpel liggen de zaken natuurlijk niet. De bon is tot nader order “bewijsstuk in een lopend gerechtelijk dossier”. De vermeende sluikstortster riskeert een boete van 50 euro.

Donderdag

De aardbeving in Haïti dateert van alweer vijf maanden geleden en in de politiek is dat een eeuwigheid. In de Antwerpse gemeenteraad stelde Freya Piryns (Groen!) destijds voor dat alle leden hun zitpenning (150,52 euro) zouden afstaan aan Haïti. De gemeenteraadsleden konden het er niet nadrukkelijker over eens zijn: schitterend idee. Nu, vijf maanden later, blijkt dat zestien van de 45 hun zitpenning toch maar liever voor zich hielden. Onder die zestien vinden we tien verkozen van Vlaams Belang en vier van sp.a. “Een globale afspraak was eleganter geweest”, verdedigt sp.a-fractieleider Jo Vermeulen zich. “Anderzijds hadden sommige raadsleden buiten de raad om al geld gestort voor Haïti.” De anderen waren Erwin Pairon van Groen! (“de brief van de stadssecretaris kwam te laat”) en Jurgen Verstrepen van LDD (“Misschien kan ik het nog rechtzetten?”).

Vrijdag

Amper is de natie bekomen van de fictieve enquête van Woestijnvis, of daar meldt ons Het Laatste Nieuws, op pagina 5: “Wie op huisnummer 33 woont, heeft het meeste kans op inbraak, brand of wateroverlast. Dat blijkt uit een enquête van Axa bij 6.000 Britten.” Eén getal boezemt de Britten nog méér angst in, zo is uit de studie ook nog gebleken: “Een op de acht woont liever niet op nummer 13. Zij die op nummer 91 wonen, hebben dan weer het meeste kans op een gelukkig leven. Ze vallen vaker in de prijzen bij loterijen.” Dit was dus een onderzoek van verzekeringsgroep Axa. Zoals een enquête van schoonmaakproducent Froggy uitwees dat Walen harder poetsen dan Vlamingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234