Zaterdag 10/12/2022

Maandag

“We vonden dat er dringend nood was aan minder stress en meer relativeringsvermogen over de varkensgriep”, zo melden ons Bertrand Lekeux en Cedric Degruyter van drukkerij Print Concept uit Nijlen. Zij zijn de bedenkers van Flu Fashion, een uitgebreid gamma aan nutteloze mondmaskers. “Ze beschermen niet en zijn niet medisch goedgekeurd”, aldus Lekeux. “Ons motto is ‘Zero protection, 100 procent fashion’. Vroeger zag je mondmaskers enkel in vervuilde steden of als Michael Jackson ging winkelen. Nu begin je ze op straat tegen te komen.” Print Concept heeft een twintigtal modelletjes. Een van de toppers is de afbeelding van seriemoordenaar Hannibal Lecter, een andere die met de 56 sterretjes van Kimberley Vlaeminck.

Dinsdag

Zondag organiseert het college van burgemeester en schepenen van Kampenhout een gratis receptie voor alle bewoners. De aanleiding is niet min: precies honderd jaar geleden kreeg het Brabantse witloofdorp een eigen wapenschild. Er is volgens de uitnodiging een historische evocatie gepland met “aankomst met paard en koets van Leopold II, koningin Marie-Henriette en enkele ministers”. En er is die dag ook nog - jaarlijkse traditie in Kampenhout - een boerenkermis. Maar dat alles gebeurt zeer tegen de zin van Vlaams Belang, dat het schepencollege er tijdens de gemeenteraad op wees dat zondag iedereen naar de Gordel moet. “Een B-H-V-gemeente die met de Gordel wedijvert en daarbij België in de bloemetjes zet, is niet begaan met de Vlaamse strijd in de rand”, vindt gemeenteraadslid Marleen Fannes.

Woensdag

Een anonieme briefschrijver zorgt voor een permanente staat van onbehagen in Herselt. De anoniemeling is erop gebrand het gemeentebestuur in lastige papieren te brengen, en doet dat nu met de onthulling dat de recente verbouwingen aan de parochiezaal in Ramsel zijn uitgevoerd zonder bouwvergunning. Burgemeester Frans Luyten (CD&V) zag zich verplicht de werken te laten stilleggen en pleit schuldig. “In de grote zaal hebben we op vraag van de toneelvereniging enkele grote vensters gestoken om meer licht binnen te krijgen”, zegt hij. “Daar moet je inderdaad een bouwvergunning voor hebben. In onze ijver om alles snel in orde te krijgen, zijn we dat vergeten.” De briefschrijver is meer dan vermoedelijk een bewoner van een illegaal weekendhuisje, waarvan er in Herselt binnenkort enkele moeten verdwijnen bij gebrek aan vergunning

Donderdag

Nogal wat goede Vlamingen kunnen zich vinden in de fatwa die minister Geert Bourgeois (N-VA) uitsprak over ‘Hallo België’, de nieuwe single van Clouseau. “Het is ongelofelijk”, zegt Kris Wauters in Het Laatste Nieuws. “We wisten natuurlijk dat er kritiek zou komen, maar sommige mensen gaan daar heel ver in. Naast de te verwachten tirades van flaminganten en separatisten is er iemand die letterlijk schrijft: ‘Jullie zijn gewaarschuwd!’.”

Vrijdag

Koningin Paola vindt de polemiek omtrent het nieuwe koninklijke jacht “vreselijk onrechtvaardig”. In een reportage op de RTBF laat ze zich even gaan als zij en Koning Albert bij opnamen tijdens het jubileumfeest in Laken onverwacht door journalist Christophe Deborsu worden aangesproken over de nieuwe schuit, die 4,6 miljoen euro kostte. Tot zijn verrassing kwam er een repliek van de koningin: “Vreselijk onrechtvaardig. Vooral omdat we al jachten hebben sinds we getrouwd zijn, al 50 jaar. We hebben er altijd gehad. We zijn begonnen met een jacht, een bootje eigenlijk, van 2 meter, neen, 5 meter...” Op dat moment maken veiligheidsmensen een einde aan het gesprek.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234