Woensdag 05/08/2020

Maandag

Vanuit het West-Vlaamse gehucht Heule-Watermolen bereikt ons een niet eerder gehoorde mening over seksueel misbruik binnen de kerkelijke sfeer. In een column voor het plaatselijke parochieblad Radje waarschuwt pastoor Henk Gevaert voor de mogelijke uitlopers van het pedofilieschandaal omtrent de Brugse bisschop Roger Vangheluwe. “Sommige slachtoffers van seksueel misbruik buiten hun situatie uit om ferme schadevergoedingen te eisen van de kerk”, zo schrijft pastoor Gevaert. Hij bedoelde het helemaal niet kwaad, zo laat hij weten aan Het Nieuwsblad: “Iedere maand schrijven we over een geestverruimende denkpiste. Ditmaal ging het over het eisen van schadevergoeding door slachtoffers van seksueel misbruik. Op die manier komen de kerkfinanciën onder druk en die discussie wou ik even opengooien.”

Dinsdag

Jarenlang hadden we er het raden naar, maar nu is het eindelijk wetenschappelijk onderzocht en in kaart gebracht. De meest voorkomende voornaam bij mannelijke Nederlandstalige federale ambtenaren is Marc (of Mark). Bij de vrouwen is dat An, Ann of Anne. Aan Franstalige kant zijn de meest voorkomende voornamen Jean en Isabelle. De resultaten van het langverwachte onderzoek zijn terug te vinden in Fedra, het magazine van de federale ambtenaar. Scoren ook erg goed: Filip, Filiep, Philippe, Philip en Luc en Luk.

Woensdag

Even was er grote consternatie bij de CD&V-afdeling in Heist-op-den-Berg, de woonplaats van Rik Torfs. Na wat getelefoneer links en rechts kon de lokale CD&V-voorman Luc Vleugels allereerst zichzelf en vervolgens zijn partijgenoten geruststellen: “De professor ambieert geen mandaat in Heist. Dat heeft hij uitdrukkelijk gezegd.” Het is uiteraard mogelijk dat Rik Torfs ooit op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen zal staan, “maar dat is nu niet aan de orde”. Er hoeft in Heist-op-den-Berg voorlopig dus niemand te vrezen voor een gedwongen stapje opzij. Zelf is Luc Vleugels op 13 juni geen kandidaat, zo laat hij in alle bescheidenheid weten: “Ik heb ooit gezegd dat ik liever burgemeester zou zijn dan minister en dat denk ik nog steeds.”

Donderdag

Het schepencollege van Hulshout, een stip op de kaart nabij Heist-op-den-Berg, dient voor de verkiezingen van 13 juni geen kieslijsten in. Het gemeentebestuur zegt te willen protesteren tegen “de politieke gang van zaken” en “de bestuurlijke malaise die België al een aantal jaar in haar greep houdt”. De verkiezingen zullen in Hulshout wel doorgaan, zo verzekert burgemeester-Kamerlid Mark Verhaegen (CD&V), maar hij en zijn schepenen hebben beslist om “de lijsten niet zelf op te stellen en in te dienen”. Verhaegen deed het gemeentelijke standpunt uit de doeken in een brief aan Binnenlandse Zaken. De christendemocraat stelde zijn plaats in het parlement ter beschikking. “Ik ben geen kandidaat meer”, zegt hij. “Tenzij de kwestie B-H-V opgelost geraakt.”

Vrijdag

Nergens was de verbazing over de overstap van de Turkse imam Cemal Cavdarli van sp.a naar Lijst Dedecker zo groot als ten huize van Roland Brakel, de voormalige secretaris van LDD Gent. In een open brief (“Geachte voorzitter, beste Jean-Marie”) laat de man weten dat zijn woning lange tijd heeft gefungeerd als een LDD-nederzetting en er ook altijd verkiezingspanelen stonden. “Nu mag u tweemaal raden wie als eerste - en als enige - en enkel de LDD-affiches volledig kwam overplakken”, aldus Brakel. “Jawel, de Heer Cemal Cavdarli.” Volgens de voormalige partijsecretaris is destijds zelfs klacht ingediend tegen Cavdarli bij het Gentse parket. De man geeft in zijn brief aan Jean-Marie Dedecker overigens blijk van een zeker talent voor Dedeckeriaanse beeldspraak: “Van de Witte Ridder die uzelf en uw partij destijds wilde uitstralen blijft niet veel meer over dan een ethisch Tsjernobyl. Dit is meer dan een geslachtsverandering! Dit heeft alles te maken met eigendrift en verloochening: een Trojaans paard dat zijn hoefijzers wisselt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234