Zaterdag 03/06/2023

Maandag

Anders dan de peiling van Le Soir ons wil doen geloven, heeft kardinaal monseigneur André-Joseph Léonard wel degelijk fans. Ook in Vlaanderen. De Beweging voor Christelijke Solidariteit (BCS) begroette de benoeming van Léonard vorige week als “buitengewoon heuglijk nieuws”, zo meldt RésistanceS.be. “De tijd van de experimenten in de nasleep van mei ’68 is afgelopen”, zo verkondigde BCS. Op de website van de organisatie regent het al sinds 2007 felicitaties aan het adres van Léonard, vooral dan vanwege zijn homofobe standpunten: “De katholieken hebben begrip voor de situatie waarin homoseksuelen zich bevinden, maar niet voor homoseksualiteit. Dit blijft tegennatuurlijk en abnormaal en moet dan ook bestreden worden.”

Dinsdag

Rest de vraag: who the hell is de Beweging voor Christelijke Solidariteit? De voorzitter is Philippe Van der Sande, één van de minder bekende maar des te invloedrijkere Antwerpse kopstukken van Vlaams Belang. Hij is lid van het koepelbestuur, persverantwoordelijke en OCMW-raadslid. In 2007 begon Van der Sande, toen nog Antwerps provincieraadslid voor het VB, met een persoonlijke kruistocht tegen plannen voor de Gay Games in Antwerpen. Hij noemde die “extravagant” en “decadent”.

Woensdag

Recht is gesproken in het geding tussen sm-meesteres Hot Marijke en Danny Fabry Junior. Hij spande een proces in tegen haar omdat hij bij nader inzien niet akkoord ging met de productie van de productie Heet Om Te Zien uit 1994. Hij beweert dat zijn acteerprestatie tot stand kwam “onder invloed van drugs”. Fabry eiste een schadevergoeding, ook al omdat hij er nooit voor zou zijn betaald. De rechter wees al die klachten van tafel en stelde Hot Marijke over de hele lijn in het gelijk. “Danny heeft wel degelijk geld gekregen”, zegt ze. “Maar liefst 25.000 oude Belgische franken.” Danny Fabry Junior laat via de gespecialiseerde pers weten dat Hot Marijke “de ene leugen na de andere” lanceert. “En voor meer commentaar moeten jullie bij mijn advocaat zijn.”

Donderdag

Elke dag rijden her en der in Vlaanderen chauffeurs van De Lijn met lege bussen van de ene stelplaats naar de andere. De verplaatsingen, soms 50 kilometer lang, zijn volslagen nutteloos en tijdens een debat in de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement bleek iedereen het daar ook roerend over eens te zijn. Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) ligt de zaak echter ingewikkelder dan men geneigd is te denken. Liever dan De Lijn te verzoeken niet meer met lege bussen heen en weer te rijden, gaat de vervoersmaatschappij nu investeren in twee softwareprogramma's “om de bussen efficiënter te doen rijden”. Volgens Crevits gaat de aanschaf van de softwarepakketten Minbus en Crewopt bijdragen tot een besparing van 51,8 miljoen euro.

Vrijdag

Ook in het Vlaams-Brabantse Erps-Kwerps wordt een hulpactie op poten gezet voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. En het kan natuurlijk niet altijd een wafelenbak of kiekenkaarting zijn. Dus is gekozen voor moddercatch voor vrouwen. “Wie dat wil, komt in bikini, de andere deelneemsters vragen we om een originele outfit aan te trekken”, zegt initiatief- en deelneemster Chris Craessaerts in Het Laatste Nieuws. Het evenement gaat door op zaterdag 13 februari, tegelijk met carnaval. “Eerst kunnen de kinderen een kussengevecht houden in het modderbad, daarna is het aan de vrouwen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234