Woensdag 30/11/2022

Maandag:

Als de zon schijnt, heeft een mens niet veel meer nodig dan een zonnebril, een deftige beschermfactor en eventueel een goed boek om te genieten. Behalve dan als je net als wij van de strekking bent dat een extraatje nooit kwaad kan, en er gerust nog een schepje vertier bovenop mag! Voor al wie de zomer graag voor de volle 100% viert, stelden we week per week een feestelijke to-do lijst op.

Post de bewijzen van jouw dolce far niente op de Facebookpagina van Goesting Magazine, Instagram of Twitter onder de hashtag #goestinginlekkerlui en wie weet wordt dat lui zijn beloond met een luilekker cadeautje.

Dinsdag: Pride

De hele zomervakantie lang trakteert Cinema M op dinsdagavond op een film in Fort 4. Als uitsmijter programmeren ze Pride, een recente prent die verhaalt over een onbekend voorval tijdens de Britse mijnwerkersstakingen in 1984.

25 augustus, Fort 4, Fortstraat 100,

2640 Mortsel. www.cinema-m.be.

Woensdag: Timbuktu

Naar goede traditie ontpopt Hangar 19 zich ook dit jaar weer tot zomercinema en krijg je er in augustus van woensdag tot zaterdag dagelijks een gratis film voorgeschoteld. De laatste week wordt ingezet door Timbuktu. Hiervoor neemt de Mauritaanse regisseur Abderrahmane Sissako je mee naar zijn geboorteland waar het lot van een familie in handen komt te liggen van fundamentalisten.

26/8, Hangar 19, 2000 Antwerpen. www.zva.be.

Donderdag: Jimmy's Hall

De dag nadien komt het fanatisme vanwege een Ierse pastoor uit de jaren 30. Deze jongste film van Ken Loach speelt zich af rond een cultuurhuis op het Ierse platteland, dat te kampen krijgt met een religieuze leider die vreest voor het communisme.

27/8, Hangar 19, 2000 Antwerpen. www.zva.be.

Vrijdag: Man of Steel

Op vrijdag krijg je een heel ander genre op je bord: de superheldenfilm. We zoeven nu tussen de aarde en planeet Krypton, waar de welgekende rood-blauwe held je vermaakt met zijn avonturen in een moderne regie van Zack Snyder.

28/8, Hangar 19, 2000 Antwerpen. www.zva.be.

Zaterdag: Birdman

Meer superhelden ontmoeten we in Herentals. Hier bekijk je in Kasteel la Paige de oscarwinnende prent van Alejandro González Iñárritu. Je volgt een acteur die twintig jaar geleden faam verwierf in de rol van superhero Birdman en nu worstelt met zijn ego('s).

29/8, Kasteel le Paige, Nederrij 135,

2200 Herentals. www.schaliken.be.

Zondag: Wandel- parcours Contour 7

Verlang je een louter kunstzinnige benadering van filmbeeld, kun je vanaf 29 augustus terecht op Contour, de 7de Biënnale voor Bewegend Beeld in Mechelen. Je legt een wandelparcours af langsheen bijzondere locaties in de stad, waarbij je op film, video, installaties en performances stuit van meer dan twintig internationale kunstenaars.

29 augustus - 8 november, 2800 Mechelen. www.contour7.be.

9 volgeboekte zomerweken

Lekker

Lier

Omdat onze maag begint te knorren van de zomerse inspanningen, besluiten we deze week culinaire sferen op te zoeken. Hiervoor stemmen we af op Lier, waar het kraakverse foodtruckfestival Kafé Kasserol zijn tenten opslaat in het park.

Kafé Kasserol belooft een culinaire wandeling doorheen het park en stelt ons meteen ook gerust dat onze schranspartij zich in de meest ecologische omstandigheden afspeelt. Niet enkel de locatie ontleent het foodfestijn een groen karakter, ook de inkleding van het festival, het (bio)eten zelf en niet in het minst de lancering van een Liers csa project (waarmee de organisators de landbouw steunen en waarbij ook natuurguru Bartel Van Riet mee in het complot zit) dragen hiertoe bij.

Om het geheel luchtig te houden engageren de organisators/foodtruckers diverse Lierse cultuurverenigingen, die je maal zullen opleuken met voorstellingen en jazzoptredens. De Lierse Moedige Bootvissers varen je ten slotte ecoproof per boot via de Binnennete naar de oevers van het park.

Kafé Kasserol,

21-23 augustus, Stadspark, 2500 Lier. www.lier.be.

La D lce Far Niente

Zachtjes uitbollen voor je straks weer in brave burgervermomming aan het werk moet, doe je bij een film. Niet in je eentje op de zetel uiteraard, maar in een zomerse context: op groot scherm en in openlucht. We pikten voor elke dag van de week een film uit (met uitzondering van maandag, die je benut om écht gezellig niks te doen).

Zelfs de meest inventieve bengels zullen zich tegen deze tijd waarschijnlijk halfdood vervelen. Om de laatste weken tot die reddende eerste september te overbruggen, zochten we enkele leuke activiteiten bijeen waar je je samen met je kroost helemaal kunt uitleven.

Rav tten met de kids

Mechelen kinderstrand

Mechelen heeft nog veel meer in petto voor het grut dan het speelgoedmuseum! Wat dacht je lieveling bijvoorbeeld van een dagje zandkastelen bouwen en waterspelletjes spelen op het tropische strand van de Dijlestad? Gelukkig zijn hier geen klimaatveranderingen mee gemoeid, maar is het de onschuldige organisatie 'De Zomer is van Mechelen' die dit artificiële strand jaarlijks inricht op de Grote Markt, ter vermaak van je kroost.

11-15 augustus, Grote Markt,

2800 Mechelen.

www.dezomerisvanmechelen.be.

Badboot en Laserhal

Water doet het altijd goed bij het jonge volkje. Ter afwisseling van het plaatselijke zwembad plan je daarom eens een uitje naar de Badboot, waar je plonst onder een - hopelijk - blauwe hemel. Er zijn dan wel nergens glijbanen te bespeuren, al zwemmend op een echte boot in de haven zal je kleine piraat zich hier zeker niet over beklagen. En ook aan wal rees zopas een nieuwe familietopper op: de CadX Laserhal. In deze gloednieuwe lasershoothal waag je je met het hele gezin aan een spannend laserspel.

Kattendijkdok Oostkaai 22,

2000 Antwerpen. www.badboot.be.

Suske en Wiske-kindermuseum

Een heerlijke schuilplaats voor regenachtige dagen is het Suske en Wiske-museum in Kalmthout. Gedurende de grote vakantie neem je daar met de hele familie bovendien deel aan de Amoras-expeditie. Dit spannende avontuur start dagelijks om 13u en om 15u en voert je naar het eiland waar Suske en Wiske elkaar lang geleden leerden kennen.

1 juli - 31 augustus, Suske en Wiske-Kindermuseum, 2920 Kalmthout.

Skagt

We hebben zo'n vermoeden dat avontuurlijk gespuis zich evenmin zal vervelen tijdens een afdaling naar het middelpunt van de aarde. In de kelders van Het Steen in Antwerpen is een koker ontdekt die honderden meters diep reikt. Het onderzoek is bezig, maar exclusief voor Zomer van Antwerpen kun je tussen 18/8 en 23/8 met je kroost onder begeleiding van een geoloog alvast een kijkje gaan nemen.

18-30 augustus, Het Steen,

Antwerpen. www.zva.be.

Dit weekend zakken we af naar het Rivierenhof. Hier organiseert choreograaf Koen De Preter elke zondag in juli en augustus een Antwerpse tegenhanger van het Yoyogipark in Tokio. Hij vertelt waarom je er zeker bij moet zijn.

Koen De Preter: "Met YoYoGi willen we een happening creëren waaraan iedereen spontaan op zijn eigen manier kan bijdragen. De samenkomst zal er dan ook iedere week anders uitzien, maar muziek, dans en spel voeren de boventoon.

Wekelijk zijn er pop-upchoreografieën van WArd/ ward en Let's Go Urban naast workshops van mezelf en Eastman, het gezelschap van Sidi Larbi Cherkaoui. Ook zorgen we voor miniconcertjes door Antwerpse bands (met op zondag 9/8 de jonge rapper uit Deurne-Noord, Bird) maar ik verklap bewust niet op welk uur deze activiteiten plaatsvinden. Het is immers absoluut niet de bedoeling een voorstelling of festival op touw te zetten. Zo blijft het voor het publiek én voor ons telkens een avontuur.

We hopen vooral dat bezoekers niet enkel komen kijken, maar ook actief zullen meedoen. Dat ze hun instrument of yogamat meebrengen en hun hobby of sport bij ons in het gras komen beoefenen. De sociale context werkt volgens mij erg inspirerend.

Net als in Japan willen we op die manier een creatieve chaos teweeg brengen die puur organisch ontstaat. Ik vind dat volwassenen buitenshuis vaak te weinig 'homo ludens' zijn. In een park zijn het bijna uitsluitend kinderen die spelen, maar het lijkt me heel fijn om ook de ouderen tot speelse activiteiten te kunnen aanzetten. Daarom mijn oproep aan iedereen om picknick, badmintonracketten, kubb, gezelschapsspelletjes of wat dan ook mee te brengen, en daar op dit open platform in het bijzijn van anderen van te genieten."

YoYoGi, elke zondag in juli en augustus, Rivierenhof, 2100 Deurne. www.koendepreter.com.

Sport en spel

in het park

Kunst in festivalkader

Omdat ons enthousiasme om in donkere museumzalen rond te waden bij mooi weer niet bijster groot is, schroeven we onze kunstparticipatie rond deze tijd doorgaans ietwat terug. Met weliswaar één belangrijke uitzondering: Museumnacht!

Voor de elfde keer komt dit initiatief met de ultieme zomerse oplossing en presenteert kunst op een toegankelijke en vooral leuke manier in een festivalkader.

Op 1 augustus is het feest bij maar liefst 21 Antwerpse musea en openen ze de deuren tot diep in de nacht. Vanaf 19u klinkt het officiële startsein en koop je voor de prijs van één ticket een bandje waar je alle deelnemende musea mee kan bezoeken. Je bezichtigt bijvoorbeeld de tentoonstelling De Welvaartsstaat in het M HKA en/of geniet van het werk van de Belgische 'World Press Photo Award'-winnaar Cédric Gerbehaye in het Fotomuseum. Maar Museumnacht vormt ook de ideale gelegenheid om de kleinere Antwerpse musea aan te doen. Denk aan het Vleeshuis, Museum Plantin-Moretus of het Rockoxhuis. Omdat je uiteraard niet alle expo's helemaal kan zien, plaatst ieder museum één 'kunstwerk in de kijker' waar je volgens hen niet aan voorbij mag gaan.

Roze kunsten

Je ziet je museumbezoek extra opgeleukt door een artistiek randprogramma, met rondleidingen, performances, geluidsinterventies, een 19de-eeuwse fotoshoot, een huwelijksfeest, workshops en dj-sets. Tijdens Museumnacht wordt in Galerie Verbeeck-Van Dyck ook de aftrap gegeven voor het Antwerp Queer Arts Festival. Dit festival pakt negen dagen lang uit met tentoonstelling, lezingen, theater... met een roze invalshoek. Het thema is dit jaar China. In Galerie Verbeeck-Van Dyck bewonder je zoal werk van o.a. fotografe Yuan Yuan en papierkunstenaar Xiyadie.

Het programma en details over de afterparty (en junior-afterparty) vind je op www.museumnacht.be.

De eerste vakantiemaand sluiten we feestelijk af met een streepje muziek. De ideale eindgeneriek zien we in Borgerwood, een sprankelnieuw tweedaags festival op de vernieuwde site Spoor Oost dat 's nachts een vervolg krijgt in Muziekcentrum Trix. Op de affiche ook de aanstormende Antwerpse band Soldier's Heart. Frontvrouw Sylvie Kreusch laat haar licht schijnen op het lijvige programma en pikt haar persoonlijke toppers voor je uit.

Sylvie: "Borgerwood is een van de festivals waar ik echt het meeste naar uitkijk, vooral omdat ik zelf in Antwerpen woon. Eindelijk nog eens een tof festival in eigen stad met live optredens! Dat is iets wat ik enorm miste hier."

Joy Wellboy (25 juli, 15u30): "Dit Belgische duo uit Berlijn wil ik absoluut zien. Joy is een zalige griet die samen met Wim ook nog eens zalige pop maakt."

STUFF. (26 juli, 20u30): "Een van de headliners en echt de moeite om eens live te checken. Ze maken hele funky, dansbare muziek."

Bed Rugs (26 juli, 19u): "Opnieuw dezelfde reden: ik verwacht een heel chique liveshow van hen."

Kenji Minogue (25 juli, 23u) "Ook deze electropopgroep uit West-Vlaanderen staat hoog op mijn wishlist. Ze hebben mijn moeder doen moshpitten, dus dat zegt meer dan genoeg!"

Soldier's Heart (26 juli, 18u30): "En natuurlijk zou ik ook graag onze eigen show aanbevelen... omdat we jullie graag gelukkig willen maken met onze jolige, maar toch ook mysterieuze muziek."

Borgerwood, 25&26 juli, Spoor Oost,

2140 Borgerhout. www.borgerwood.be.

Borgerhout boven

Zingen en dansen:

5x ambiance!

Nu de sfeer er na al deze dranktempels plichtsgetrouw afgelopen te hebben in zit, is het tijd om in actie te komen. Met een glaasje achter de kiezen is de meest voor de hand liggende manier hiervoor a) een dansje placeren, of b) je keel openzetten. Enkele uitgelezen plekken:

1. Rijkevorsel swingt

Iedere donderdagavond in juli schud je de benen los tijdens de openluchtconcerten in Rijkevorsel. Deze week geeft de plaatselijke zanggroep SmarTones de maat aan.

9 juli, Parking Zuid, 2310 Rijkevorsel.

2. Hello Schoten!

Hou je van folklore? Zet dan het 57ste werelddansfestival van Schoten rood onderstreept in je agenda! Gastlanden Bolivia, Brazilië, Colombia, Kirgizië, Kroatië, Maleisië en Portugal zorgen voor een wervelende show.

10-17 juli, Park Van Schoten, 2900 Schoten. Helloschoten.be.

3. Mechelen zingt

Op 11 juli is het weer zover: dan ben jij de ster van De Grote Markt en laat je met duizenden achtergrondzangers klassiekers weergalmen over de stad. Tussendoor schrijf je geschiedenis door mee te helpen het wereldrecord polonaise te verbreken.

11 juli vanaf 20u, Grote Markt, 2800 Mechelen. www.dezomerisvanmechelen.be.

4. Stabroek

zingt

Ter gelegenheid van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap zet ook Stabroek de keel open. Verzamelplek is het gemeentehuis, waar Jeuk Live Band en Willy Sommers vanaf 16u het goede voorbeeld geven. Om 20u30 zetten de kids het zangfeest in en vanaf 21u, wanneer je keel hopelijk voldoende gesmeerd is, is het jouw beurt!

11 juli om 15u45, 2940 Stabroek. www.stabroekzingt.be.

5. Beerse

zingt mee!

Yep, óók in Beerse kun je je stembanden trainen.

11 juli vanaf 20u,

2340 Beerse. www.vlaanderen zingt.be.

Indrinken

Het is helaas geen twaalf maanden zomer in ons land. Als de zon zich dan eens laat zien moeten we daarop klinken! En waar kan dat beter dan in de alomtegenwoordige strand- en zomerbars?

Skybar: loungen op hoog niveau

Twee maanden lang nip je in de Gastro- en Pop-upbar bij een magnifiek uitzicht over de stad van je cocktail.

Iedere donderdag is het Jazzy Thursday en vrijgezellen houden zaterdag vrij voor de wekelijkse Single Saturdays, met originele activiteiten zoals de workshop 'Flirten op hoger niveau', 'Dansen voor dummies' of 'Mindful leven en daten'. Met een beetje geluk kom je zo straks ook nog spreekwoordelijk van de grond!

Lange Kievitstraat 125, 2018 Antwerpen.

www.skybarantwerp.be.

Stulp: verzamelplaats voor jong talent

Afgelopen lente stak op het Eilandje een creatief concept de kop op, dat we nu terugzien in een zomers kleedje op het binnenplein van Kavka. Op 3/7 mogen we de nieuwe stek toepasselijk inwijden bij de hemelse combo muziek (door jong inheems talent), drank en lekker eten. Vanaf de avond nemen dj's het roer over en verplaats het feest zich naar de overdekte (geluidsdichte) delen. Wie de opening mist, is nog tot aan de closing party op 28/8 welkom voor een herkansing tijdens een van de vele events (workshops, expo's, markten, optredens...).

Vanaf 3 juli, Oudaan 14, 2000 Antwerpen.

www.stulpantwerpen.com.

En verder...

... zag op 11 juni het zomerconcept Agua Lounge het licht. Deze hotspot integreert een kinderdorp.

www. agua-lounge.be.

... heb je nog enkele oude rotten zoals Bocadero op het witte stadsstrand aan de Waagnatie.

www.bocadero.be.

... streek de Zomerbar voor de tweede maal neer op haar nieuwe locatie op het Droogdokkeneiland.

www.zva.be.

... heropende Bar Paniek op 12 juni op een nieuwe plek: een leegstaande hangar naast de Badboot.

... kregen we er op 14 mei een pop-up city garden bij. Jardim creëert een oase van groen op het Eilandje.

www.jardim-antwerp.be.

Tijd v r drama

De derde week geven we de fakkel weer over aan professionals. We gaan lekker achteruit hangen en laten ons overdonderen door de beklijvende podiumacts van Zomer van Antwerpen. Zoals steeds springt de organisatie, wanneer de theaterhuizen vakantie houden, getrouw in de bres met een ijzersterk theaterprogramma. Zo ziet onze top drie eruit:

1. Kamyon

Voor deze productie rond migratie sloeg 't Arsenaal de handen ineen met Platform 0090. Ze brengen het verhaal van een klein meisje dat, verstopt in een camion, met haar moeder naar Europa vlucht. Begeleid door live muziek vertelt ze over haar hachelijke reis en droomt van een betere toekomst. De gezelschappen reizen met dit project ook zélf van Istanboel naar Londen en om het nog waarheidsgetrouwer te maken, beleef je de voorstelling vanaf een tribune in de laadbak van een vrachtwagen.

1 juli - 23 augustus, Beatrijslaan 29, 2050 Linkeroever.

www.tarsenaal.be en www.0090.be.

2. Pentamerone

Wanneer poppentheater Froefroe en Laika de krachten verenigen, mag je prat gaan op een explosief podiumproduct waar tere zieltjes maar beter voor passen. Deze zomer vergrijpen ze zich aan de vijftig bloedstollende sprookjes van de 17de-eeuwse Italiaanse dichter Giambattista Basile en kneden het tot een nog sappiger derivaat. Poppen en acteurs zorgen voor een visueel festijn terwijl muzikanten je oren vertroetelen en koks met smakelijke gerechten de ervaring compleet maken.

7 juli - 8 augustus, Waalse Kaai 14, 2000 Antwerpen.

www.froefroe.be en www.laika.be.

3. Bianco

Een ander totaalspektakel mag je verwachten van de kant van circusgezelschap Nofit State. Ze laten hun UFO met niet minder dan 35 artiesten neerdalen in de Zomerbar en combineren halsbrekende trapezeacts met een stevige sound. Live muzikanten schipperen tussen jazz en rock en verzekeren feest voor jong en oud.

9 juli - 1 augustus, Sloepenweg, 2030 Antwerpen. www.zva.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234