Donderdag 26/05/2022

Maandag

Een goed bestuurde gemeente herken je aan haar terrasjes. In Sint-Niklaas is een parasol alleen nog toegelaten als die is aangeleverd door de gemeentelijke dienst Centrummanagement. Die waakt erover dat het afgelopen is met knalgele ondingen van Schweppes of wit-blauwe van Maes Pils. Helaas, de levering van een eerste vracht parasols via een Nederlandse leverancier laat al maanden op zich wachten. “Uitgerekend bij dit mooie weer moet de horeca zich behelpen”, foetert Frans Wymeersch (Vlaams Belang). “De leverancier krijgt de schuld, maar eigenlijk is de bestelling te laat doorgegeven.” Ook in Aarschot vonden horeca-uitbaters slecht bestuur al bij al niet slecht. Het gemeentebestuur besliste dat alle terrassen vanaf 2013 “een donkere kleur moeten hebben”. Café-uitbaters vinden dat het reglement “een permanente begrafenissfeer creëert”.

Dinsdag

In de kathedraal van Hasselt hebben onbekenden “vieze pedo” op een muur gekalkt. Aangenomen wordt dat de graffitiboodschap bedoeld was voor bisschop Roger Vangheluwe. De Hasseltse dekenLambert Vanherk spreekt van een vandalenstreek en laat weten dat hij de koster van de parochie bevel heeft gegeven de tekst onmiddellijk te laten verwijderen, wat inmiddels ook is gebeurd. Hij wil over het incident enkel kwijt dat hij het “zielig vindt dat zoiets gebeurt”.

Woensdag

De Havana Club uit De Ronde lijkt te inspireren. Vijf klanten van massagesalon Elle in Gent kregen een afpersbrief in de bus, waarin 25.000 tot 100.000 euro zwijggeld werd geëist. Betaalden ze niet, dan dreigde de afzender het bordeelbezoek “wereldkundig te maken”. Verder dan één slachtoffer geraakte Gunter L. niet. “Je schrikt wel als je zoiets in je brievenbus vindt”, zegt een 29-jarige man uit Lede in Het Laatste Nieuws. “Maar ik was niet van plan om me te laten doen. Ik heb geen gezin of vriendin, wat zou ik me laten afschrikken?” Na 70 sms’jes over de modaliteiten spraken afperser en slachtoffer af langs de E40 in Drongen. Daar werd L. ingerekend door de politie. In zijn wagen vond de politie een tiental netjes geklasseerde mapjes met privégegevens van bordeelbezoekers. De man spoorde hen op via opschriften op bedrijfswagens en Facebook. De man beloofde het nooit meer te zullen doen: “Ik was wanhopig. Ik was net mijn werk kwijt en stond onder druk van de bank om 2.500 euro schulden terug te betalen.”

Donderdag

Kortrijk bant kunst op verkeersrotondes. “Rotondes bieden voor kunstwerken geen meerwaarde omdat bestuurders en fietsers amper tijd hebben om ze te bekijken”, zegt schepen van Cultuur Christine Depuydt (CD&V). “Wat mij betreft past een boom veel beter op een rotonde.” Haar diensten zijn nu gestart met het herlokaliseren van rotondekunst. Er wordt nog gezocht naar een geschikte plek voor het werk Compositie, tot voor kort te bewonderen aan de Zwevegemsestraat. Ook het werk Fietstotem van kunstenaar Carlo Herpoel uit Heule - ook actief als secretaris van Groen! - moet weg. Een beeld van Cowboy Henk nabij de E17 en het beeld Avicenna op de rotonde bij het Magdalenapark mogen blijven.

Vrijdag

Schepen Peter Dossche uit Oudenaarde en een gemeenteraadslid van de oppositie in Wortegem-Petegem moeten zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor het niet tijdig indienen van hun mandatenlijst en vermogensaangifte. De feiten dateren van 2005 en 2007. Beiden dienden de documenten wel in, zij het iets te laat. “Het gaat om administratie die ik elk jaar blijf uitstellen en vergeet”, zegt schepen Dossche (Open Vld). “Ik vind dit een verspilling van papier en moeite. Ik zou er begrip voor kunnen opbrengen dat het Rekenhof bij het begin van de legislatuur deze gegevens opvraagt, maar elk jaar vind ik te veel van het goede.” De verplichte mandaten- en vermogensaangifte kwam er om de politieke wereld te zuiveren van graaicultuur. De twee politici, van wie geen van beiden overigens iets relevants aan te geven had, riskeren een boete.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234