Maandag 14/10/2019

Maandag

Tijd voor wat berekeningen. De voorbije vijf jaar heeft de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel 15 miljoen euro geïnvesteerd in communicatie met als specifieke doel “het creëren van een draagvlak voor de Oosterweelverbinding” zoals die is gepland door BAM. Dat leverde 54.000 ja-stemmen op. Per stem is dus 278 euro overheidsgeld uitgegeven. In het nee-kamp is volgens actievoerder Wim Van Hees via allerlei benefietacties 75.000 euro opgehaald en besteed om te campaignen, wat resulteerde in 79.000 stemmen, of iets minder dan 1 euro per stem.

Dinsdag

Er is alweer een interne sp.a-mail opgedoken, deze keer op de regiopagina’s van Het Nieuwsblad. Afzender is Gerlant van Berlaer, secretaris van s.pa Grimbergen. De mail dateert van vorige week en was gericht aan de partijleiding: “Ik ga enkel nog naar het congres om mijn partijkaart naar het podium te smijten. Zonder mij, jongens! Ik help niet verder kiezers te bedriegen. Ik ben een eerlijk mens met goede bedoelingen. Ik hoor hier niet meer thuis. Sorry.” Enkele dagen later klinkt de secretaris alweer iets gematigder, al blijft de affaire rond Barteld Schutyser hem irriteren. Dat heeft een reden, want Schutyser is een inwoner van Grimbergen, en volgens Van Berlaer niet eens aangesloten bij de lokale sp.a-afdeling. “Hij heeft bij verkiezingen nooit gebust en heeft nooit brochetten gedraaid op de barbecue van sp.a Grimbergen”, aldus Van Berlaer. “En dat terwijl er in onze partij zo op wordt gehamerd dat je aan de basis moet beginnen.”

Woensdag

In 2004 kruiste Karin Brusselmans uit Lebbeke nog de degens met Bart Somers en Jean-Marie Dedecker om het voorzitterschap van de VLD, nu vecht ze voor haar eer voor het Gentse hof van beroep. Daar vecht ze een veroordeling aan die ze in 2007 opliep wegens passieve corruptie en valsheid in geschrifte. Brusselmans was tot in 2005 ambtenaar bij de dienst Stedenbouw van Lebbeke, waar ze een handeltje zou hebben opgezet met bouwvergunningen. “De dossiers van één makelaar werden abnormaal snel goedgekeurd”, aldus het Openbaar Ministerie. “Nochtans was er een enorme achterstand bij de dienst en moesten anderen veel langer wachten.”Brusselmans zou zich hebben laten omkopen met een paar etentjes, champagne en een Peugeot 206. Haar advocaat is niemand minder dan Hugo Coveliers. Zijn stelling is helder: “Karin Brusselmans is het slachtoffer van een politieke afrekening”.

Donderdag

Aalter verklaart de oorlog aan de eend. Een dertigtal zogeheten ‘bastaardeenden’ die neerstreken in de vijver aan de nieuwbouwwijk Warande moeten daar weg. “De dieren zorgen niet alleen voor een zekere overlast voor de omwonenden, ze zijn vermoedelijk ook de oorzaak van het te lage waterpeil in de ene vijver”, aldus burgemeester Patrick Hoste (CD&V). “De fabrikant van de vijvers stelt voor de eenden te vangen. Het schepencollege stemde in met het vangen van de eenden door een particulier.” De eenden zullen nadien worden uitgezet in siervijvers van particulieren.

Vrijdag

In rusthuis Ter Bleuk in Rijmenam hebben zich al tien slagers gemeld voor het geheime receptenboekje van de gepensioneerde slager Willy Feyaerts (69). Hij lanceerde deze week in Het Laatste Nieuws een oproep: “Ik heb geen erfgenamen om het slagersvak voort te zetten. Ik zoek een betrouwbare slager aan wie ik de ambachtelijke slagersgeheimen uit de vorige Feyaertsgeneraties kan doorgeven.” Het boekje bevat de ultieme recepten voor bloedpens en beuling. Wat dat moet kosten? In principe niks, aldus Feyaerts: “Als ge mij regelmatig blíjft bezoeken, dan krijgt ge het boekje misschien op mijn sterfbed. Eerder niet.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234