Zaterdag 04/12/2021

Maandag

Je hoort er als Vlaamse gemeentebestuurder echt niet meer bij zonder spreidingsplan voor bladkorven. In nagenoeg alle Vlaamse steden en gemeenten worden bladkorven geplaatst, zodat de burger daar in deze tijd van het jaar zelf de bladeren uit de voortuin in kan deponeren. De bladeren worden vervolgens door de gemeentelijke diensten ingezameld en gecomposteerd. Vlaanderen telt helaas één zwarte vlek: Antwerpen, nochtans eens pionier onder de bladkorfgemeenten. Vanaf dit jaar worden er geen bladkorven meer geplaatst in Antwerpen en de districten. “We hebben gemerkt dat de korven te vaak misbruikt werden voor sluikstort en privétuinafval”, aldus Martine Van Wyngaerden van de dienst buurtonderhoud in Gazet van Antwerpen. “We hebben de stadsdiensten gevraagd om hun veegcapaciteit op te drijven.”

Dinsdag

Het is voor een politicus met een fraai klinkende oneliner in de vingers niet altijd even vanzelfsprekend om van de entertoets af te blijven. Siegfried Bracke zit op Twitter en deelt met zijn volgers een kleine bespiegeling waarvan kan worden aangenomen dat die betrekking zou kunnen hebben op de ex-toekomstige coalitiepartner PS: “Mensen die van honden houden, fokken honden, mensen die van zwakkeren houden, zorgen dat er zwakkere groepen komen.”

Woensdag

In het taxiwezen is de splitsing van het land al volop bezig. Brusselse taxi’s mogen geen klanten naar de luchthaven van Zaventem brengen. Ook niet nadat Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) de Zaventemse burgemeester Francis Vermeiren (Open Vld) had aangeschreven met een kleine smeekbede. “Elke uitbreiding van het Brussels Gewest, op welk vlak ook, is onbespreekbaar”, aldus Vermeiren. Volgens Brussel Deze Week valt niet uit te sluiten dat de Brusselse regering straks de op Vlaamse bodem in Zaventem vertrokken vliegtuigen de toegang tot het Brusselse luchtruim zal ontzeggen.

Donderdag

Het proces is nu misschien ten einde, één vraag blijft wel schreeuwen om een antwoord. Hoe belandde het make-uptasje van Els Van Doren tussen de overtuigingsstukken op het proces over de parachutemoord? Vier jaar lang was het tasje zoek, tot een jurylid het woensdag tijdens de beraadslaging aantrof. Het hele proces lang ging iedereen ervan uit dat Els Van Doren het tasje bewaarde op de parachuteclub en dat haar moordenares het daar als ‘trofee’ meepikte. Dat was ook de rode draad in het pleidooi van Jef Vermassen. In zijn visie op de zaak was Els Clottemans jaloers op de wijze waarop Els Van Doren zich opmaakte. Nadat Els Van Doren te pletter gestort was, zou Clottemans stiekem het tasje hebben gepikt. Echtgenoot Jan Dewilde deed destijds aangifte van de verdwijning van het tasje, maar nu bleek het helemaal niet zoek te zijn. Het zat tussen de door de politie in beslag genomen stukken. Een politionele blunder, of toch niet?To be continued?

Vrijdag

De krant Het Laatste Nieuws heeft een hypothese, en wijst met een beschuldigende vinger in de richting van Els Clottemans en een malafide, mysterieuze medeplichtige die ze al die tijd moet hebben gehad. “Het tasje kwam niet voor op de lijst met overtuigingsstukken die op de griffie werden neergelegd”, zo kon de krant achterhalen. “En ook niet in de inventaris van de stukken die bij het begin van het proces werd opgesteld door de zaalwachter. Logische maar bevreemdende conclusie: tijdens de zitting moet iemand het tasje op de berg overtuigingsstukken gelegd hebben.” Wie kan zoiets gedaan hebben? Volgens Het Laatste Nieuws hoeven we niet ver te zoeken: “Iemand uit het kamp-Clottemans.” Want alleen zij had belang bij het ondermijnen van Vermassens pleidooi. Het kamp-Clottemans interpreteert de dingen anders. Misschien zat al die tijd de ware dader in de zaal, make-uptasje in de hand, en moest het op de valreep voorkomen dat de verkeerde werd veroordeeld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234