Zondag 31/05/2020

Maandag

Mededeling van info@ partijvoordedieren.be: ‘De Partij voor de Dieren ijvert voor aparte dierenrechtbanken, die bij laffe daden ook effectieve gevangenisstraffen tegen dierenbeulen uitspreken.’ Dat was het dan alweer, het dagelijkse persbericht waarmee de PVDD in Vlaanderen een vervolg hoopt te bewerkstelligen op het eclatante succes van haar Nederlandse zusterpartij. De PVDD legde voor 13 juni zelf geen lijsten neer. Voorzitter Jan van Puyveldeprijkt als gastkandidaat op de vierde plaats voor de Senaat bij Lijst Dedecker. Joyce De Troch zal worden uitgespeeld als ‘boegbeeld’ van de partij.

Dinsdag

Zoals Jozef Stalin alle historische foto's met Leon Trotski op liet bijwerken, zijn de West-Vlaamse parochies druk doende met het elimineren van elke visuele herinnering aan bisschop Roger Vangheluwe. In de Brugse Sint-Salvatorkathedraal is elke verwijzing naar de pedofiele bisschop verdwenen. Een bord met foto’s van zijn ontmoetingen met buitenlandse gasten is verwijderd, net als zijn beeltenis in de sacristie en zijn wapenschild. Ook in de meeste katholieke scholen is nergens nog een foto van Vangheluwe terug te vinden. Het bisdom liet recent duizenden kaartjes drukken met daarop zijn beeltenis, en die worden nu massaal versnipperd en verbrand. “We hebben zelf ook de foto van de bisschop uit de conferentiezaal van de bisschoppelijke zetel verwijderd”, zegt Peter Rossel, de woordvoerder van het bisdom in Het Nieuwsblad. “Maar we geven geen richtlijnen.”

Woensdag

De burgemeester van Overijse, Dirk Brankaer, is met een klacht naar de Vaste Commissie voor Taaltoezicht gestapt. Hij richtte ook een aangetekende brief aan gouverneur Lodewijk De Witte en Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois. De overtreding waar de burgemeester mee werd geconfronteerd is dan ook niet min. Hij ontving een tweetalige e-mail van de Federale overheidsdienst (FOD) Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Het ging om een uitnodiging om mee te werken aan een enquête over de wetgeving rond psychosociale belasting op het werk. “Centrale diensten die tweetalig zijn, moeten in hun contacten met gemeenten in eentalig Nederlandstalig gebied de taal van dat gebied gebruiken”, aldus Brankaer. “De wet laat niet toe dat een FOD tweetalige mails naar Overijse stuurt."

Donderdag

Een vrouw uit Oostende moet een boete van 59 euro betalen omdat zij met haar dochter Amber (1 jaar) broodkruimels heeft uitgestrooid voor de hongerige vogels aan de oevers van de Spuikom. Twee gemeenschapswachten slaagden erin de vrouw te betrappen. “We hadden in de krant gelezen dat de vogels het moeilijk hadden door de strenge winter”, zegt echtgenoot Sonny Poldervaart. “De gemeenschapswachten vertelden dat het verboden was om vogels te voederen op openbaar domein.” De familie Poldervaart gaat z’n broodrestjes in de toekomst 200 meter verder uitstrooien. In tegenstelling tot in Oostende zegt het reglement van de Gemeentelijk Administratieve Sancties (GAS) in buurgemeente Bredene niets over het voederen van vogels.

Vrijdag

Nadat editie 2009 werd overschaduwd door de polemiek rond Bert Anciaux, die machtsmisbruik werd verweten na zijn oproep om voor zijn dochter te stemmen, verhit de nationale postzegelwedstrijd dit jaar opnieuw de gemoederen. In de categorie ‘energie’ is één van de genomineerden Louise (12) uit Koningshooikt. Zij tekende een aardbol die als een kaars wegsmelt. Het beeld vertoont wel verdacht sterke gelijkenissen met de omslag van het schoolboek Verstandig met energie, dat in 2001 werd uitgegeven door het ministerie van Economische Zaken, zo ontdekten de leerlingen van basisschool De Regenboog in Beernem. “Onze leerlingen hadden ook deelgenomen”, zegt juf Christine in Het Laatste Nieuws. “Ze vonden de winnende tekeningen mooi, maar dit vinden ze niet eerlijk. Omdat ze zelf zo hard hun best hadden gedaan.” Volgens de moeder van de geplaagde Louise is de verklaring simpel: het is een samenloop van toeval en genialiteit. “Mijn dochter is erg creatief”, zegt ze. “De tekening voor de postzegel heeft ze volledig uit zichzelf gemaakt, naast mij aan tafel.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234