Maandag 29/11/2021

Maandag

In Roeselare heeft Vlaams Belang echt nog eens gescoord. Bij de invoering van betalend parkeren op de pendelparkings in de Stationsdreef en de site Moerman deelde de partij folders uit waarin automobilisten werd opgeroepen om niet te betalen, toch niet in de maand oktober. Omdat het gemeentebestuur besliste om in de eerste maand de mensen te laten wennen aan het nieuwe systeem. “We hebben folders uitgedeeld waarmee we de parkeerders duidelijk maken dat er een gedoogbeleid gevoerd wordt”, zegt Peter Logghe, de lokale sterke man. “Op die manier kunnen ze tot 40 euro uitsparen.” Hij voegt er nog aan toe dat het VB “met deze actie het beleid wil aanklagen dat steeds meer zuurverdiende centen uit de zakken van de mensen klopt”. Een halve dag parkeren kost in Roeselare 2 euro.

Dinsdag

Het ging helemaal niet over een tunnel of een brug, en ook niet over wie daarvoor zou betalen, zo onthult Dag Allemaal. Het schisma bij Open Vld over de aanpak van het Oosterweeldossier draait enkel om het gebroken hart van schepen Ludo Van Campenhout. Hij had van 2005 tot 2007 een relatie met Annick De Ridder, zo meldt het weekblad: En: “Hun liefde kreeg een zware klap door de verkiezingsnederlaag van Open Vld bij de gemeenteraadsverkiezingen.” Dag Allemaal maakt melding van een cat-fight tijdens een receptie, nadat De Ridder een huwelijksaanzoek van Van Campenhout had afgewezen. De Ridder kreeg een glas bier over haar hoofd en sindsdien zegt de één consequent wit waar de ander zwart zegt. “Dit is een lokaal probleem van Antwerpen”, reageert voorzitter Alexander De Croo. “Dat De Ridder en Van Campenhout ooit samen waren, weet ik zelf pas sinds kort.”

Woensdag

Lang geleden schreef Gino De Craemer politieke geschiedenis. De Bruggeling werd in 2001 op een bijeenkomst van het pas opgerichte N-VA verwelkomd als een van de eerste twee politici die overkwamen van het toenmalige Vlaams Blok. De Craemer zat een tijdlang voor N-VA in het Vlaams Parlement en stapte begin 2009 over naar Lijst Dedecker. Deze week haalde Gino De Craemer wederom het nieuws. Hij heeft zijn lidkaart teruggestuurd wegens het “immobilisme binnen LDD”, het “ondemocratisch karakter van en de beloftencultuur binnen de partij”. Gino De Craemer laat weten voorlopig “geen verdere politieke plannen te hebben”, maar zeg natuurlijk nooit nooit.

Donderdag

In Gooik is het derde boek voorgesteld van Veerle Maebe (59). Het boek heet Met mij gaat het goed, getuigenissen van Pajotten in het Franstalig onderwijs tussen 1930 en 1965. De schrijfster registreerde een jaar lang getuigenissen van mensen die destijds de taalgrens overstaken om er in het Frans te studeren. “In die tijd was dat de enige mogelijkheid om een job in Brussel of bij de staat te krijgen”, zegt ze. Het boek is best kritisch voor sommige scholen. “Zo is er het verhaal van een getuige die de gevolgen van buikloop bij een klasgenootje moest opruimen, omdat ze ‘toch gewoon was om thuis in de stallen te kuisen’. Gelukkig kregen niet alle getuigen met zulke incidenten te maken.” Het boek besluit met een brandend actuele vraag, aldus de schrijfster: “Is er veel veranderd de laatste jaren?”

Vrijdag

In Het Laatste Nieuws wordt de op het proces tegen Els Clottemans opgedoken anonieme brief getoetst aan het deskundige oordeel van professor Nederlandse taalkunde Willy Smedts (KU Leuven). Is de brief het werk van een Vlaming of van een Nederlander, zo wil de krant wel eens weten. “Naar mijn gevoel is het eerder een Vlaming”, zegt de professor. Er is allereerst de aanhef (‘Mijnheer/Mevrouw de Rechter’). “Een typisch Vlaamse manier van aanspreken”, zegt Smedts. Een soortgelijke vaststelling is volgens de professor te doen voor het woord ‘langzamerhand’: “Zeer ongewoon in Nederland. Daar is het een erg ouderwets woord.” De professor moet wel passen bij deze zin:“Met lege ogen voor zich heen kijken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234