Donderdag 21/01/2021

Maandag

Er komt een Lumumbaplein in Oostende. Of een Patrice Lumumbastraat, dat moet nog worden nagekeken. In de gemeenteraad argumenteerde Wouter De Vriendt (Groen!) dat de stad veel te danken heeft aan Congo, en dat het niet meer dan logisch is dat koning Leopold II wordt geëerd met standbeelden, straten en pleinen. “Het is nodig om die zichtbaarheid te compenseren met enig historisch besef en erkenning voor het Congolese volk”, aldus De Vriendt. “Het idee is om een straat of plein te noemen naar de eerste democratisch verkozen staatsman van Congo.” Daar kon binnen de gemeenteraad niemand echt tegen zijn, en ook burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a) gaf aan dat hij er “geen probleem mee heeft”. In principe komt er een Lumumbaplein (of -straat), de vraag is nu vooral waar en wanneer. “Doordat beurtelings een straat naar een man of een vrouw vernoemd wordt, zal het wel nog even duren”, aldus Vandecasteele.

Dinsdag

De Verenigde Antwerpse Seingevers (VAS) blijven op hun honger zitten na wat hét hoogtepunt van 2010 had moeten worden sinds het bestaan van de organisatie. De mannen van de VAS leidden de Ronde van Frankrijk volledig foutloos doorheen stads- en dorpskernen, maar kregen de hele dag niks te eten of te drinken. “Per jaar doe ik ongeveer vijftig wedstrijden, het is mij nog nooit overkomen dat ik een hele dag op post was zonder eten of drinken”, aldus Karel Bensch uit Hoeve in Gazet van Antwerpen. “Zelf stond ik paraat van half acht tot na vijf uur ’s avonds. Met deze temperaturen is dat geen lachertje.” Arthur Van der Smissen, de voorzitter van de VAS, kan enkel beamen: “Het is bij mijn weten nog nooit gebeurd dat seingevers gewoon werden vergeten. Bij kleinere wedstrijden is er veel meer aandacht voor de seingevers.”

Woensdag

Het college van burgemeester en schepenen van Roeselare heeft het gemeentelijke autocircuit gesloten. De komende twee maanden - geheel toevallig vakantiemaanden - mogen er geen telegeleide autootjes meer racen op het circuit langs de Koning Leopold III-laan. Dat gebeurt volgens burgemeester Luc Martens (CD&V) na klachten over “het irritante, snerpende geluid van benzinemotoren”. Op het circuit is al fluisterasfalt gelegd en de tijd waarop de 70 leden van Racing Club Roeselare nog op het circuit mogen is al beperkt tot enkele uurtjes op zaterdag. “Het probleem is dat sommigen niets meer kunnen verdragen”, zegt voorzitter Remo Wyffels. Hoe hij en zijn vrienden nu de zomer moeten doorkomen, is geheel onduidelijk.

Donderdag

Vanuit de gevangenis van Nijvel wordt ook Marc Dutroux opgevoerd als deskundige commentator bij de vondst van stukken uit zijn gerechtelijk dossier in de archieven van het aartsbisdom. “Het kan mij niks schelen”, aldus Dutroux in een exclusief telefonisch interview met onze collega’s van La Dernière Heure. “Ik heb nooit banden gehad met het katholieke milieu. Als blijkt dat mijn dossier daar ligt, dan verbaast me dat niet.” Dutroux kondigt verder nog aan dat hij eerstdaags naar voren zal treden met bewijzen over het bestaan van “een polycriminele organisatie van perverten en pedofielen”.

Vrijdag

Het IJzerbedevaartcomité lijkt er niet zo gerust op te zijn of zondag wel iemand zal komen opdagen voor het grote evenement ‘Vlaanderen Feest’. Er is een optreden van Willy Sommers, er is een barbecue en er zijn “gratis zonnebloemen voor alle aanwezigen”. En als kers op de taart is er ook nog, geheel gratis, een debat over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde met IJzerbedevaartcomité-voorzitter PaulDe Belder en Willy De Waele, de burgemeester van Lennik. “Redenen, ook voor de pers,” aldus de uitnodiging, “om er op zaterdag en/of zondag zeker bij te zijn, want... er zou misschien wel eens NIEUWS in Diksmuide gemaakt kunnen worden”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234