Dinsdag 02/03/2021

Maandag

In Knokke-Heist heeft een campagneteam van Vlaams Belang een raid uitgevoerd op de toeristische dienst. De actievoerders haalden alle Franstalige exemplaren van het gemeentelijke KH-magazine uit de rekken en gooiden ze in de vuilnisbak. “Al jaren probeert het gemeentebestuur onze Vlaamse gemeente een Franstalig karakter aan te meten”, aldus Leo De Waele (VB). “Met de uitgave van dit Franstalig magazine is de francofone arrogantie aan het escaleren.” Burgemeester Léopold Lippens ziet dat anders: “Van het magazine bestaat een Nederlandstalige en een Franstalige versie. Op internet kunnen toeristen de Duitse en Engelse versie lezen.”

Dinsdag

Voor de correctionele rechtbank in Veurne is twaalf maanden gevangenisstraf gevorderd tegen Dempsey V. (24) uit Roeselare en Bart V. (24) uit Lo-Reninge. Beiden werden in de zomer van 2007 na een dagenlange geheime observatie door de politie betrapt op het houden van een cannabisplantage op het maïsveld van de vader van Bart V. in Merkem. Er mag worden betwijfeld of de plantage ooit tot verkoopbare wiet had kunnen leiden. Nog voor de politie kon toeslaan, had vader V. alle plantjes vernietigd. “Hij dacht dat het tomatenplanten waren”, aldus de advocaat van zijn zoon. Ook de raadsman van de tweede beklaagde drong aan op een milde straf: “De drugs zouden ze aan de straatstenen niet kwijt kunnen, zo amateuristisch gingen ze te werk. Ze stopten omdat ze inzagen dat hun kweekpogingen geen zin hadden.”

Woensdag

In de Brusselse regering is na anderhalf jaar negotiëren een akkoord bereikt over het cumulverbod. Wie in een van de negentien Brusselse gemeenten burgemeester, schepen of OCMW-voorzitter is, kan die functie niet langer combineren met een mandaat in het Brusselse hoofdstedelijke parlement. Tenminste: als bepaalde maren in acht genomen worden. Het cumulverbod was een door Ecolo gestelde eis om toe te treden tot een coalitie met de PS. Het akkoord voorziet nu dat enkel de 25 gemeentelijke politici met het hoogste aantal voorkeurstemmen in het parlement mogen zetelen. “Het moet democratisch legitiem zijn”, zegt PS-fractieleider Rudi Vervoort. “Het is uiteindelijk de kiezer die het parlement maakt.”

Donderdag

Even rekenen. Het Brussels parlement telt 89 leden. Bij de PS bekleden 11 van de 21 verkozenen een gemeentelijk mandaat. Bij de MR zijn dat er 13, bij CdH 5 en bij Ecolo 0. Maakt samen: 29 cumuls. Er zijn ook nog 4 (op een totaal van 17) Vlaamse Brusselse verkozenen met een gemeentelijk mandaat. Maar, zo meldt Brussel Deze Week: “De Vlaams-Brusselse parlementsleden stellen voor om die niet mee te tellen. De Franstaligen lijken daarmee akkoord te gaan.” In de praktijk zal na de verkiezingen van 2014 dus tegen (geëxtrapoleerd) vier politici moeten worden gezegd: “U bent niet populair genoeg, u moet kiezen.” Yaron Pesztat, de Brusselse fractievoorzitter van Ecolo, spreekt van een grote stap vooruit in de richting van meer ethiek in de politiek.

Vrijdag

De bonnenman heeft weer toegeslagen. In het krantje van Media Markt viel het oog van Norbert Verswijver (62) op een autoradio in promotie voor 1 euro. De advertentie meldde niet dat het aanbod beperkt was tot één per klant. Verswijver trok naar de Media Markt aan de De Keyserlei in Antwerpen, waar de directie weinig anders kon doen dan Verswijver een bestelbon meegeven voor 500 autoradio’s tegen 1 euro per stuk. De bonnenman heeft al een idee wat hij met zijn 500 autoradio’s gaat doen: weggeven aan arme mensen. “Het zou een mooi eindejaarsgeschenk zijn voor mensen die het niet zo breed hebben.” Of die mensen zich een auto kunnen permitteren, laat hij in het midden. Norbert de bonnenman verwierf in 2006 landelijke faam toen hij een partij diepvriesspinazie in de wacht sleepte ter waarde van 6.000 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234