Dinsdag 30/05/2023

Thomas Cook

Maandag is dag van de waarheid voor Thomas Cook België

Maandag komt er duidelijkheid of Thomas Cook België door kan gaan. Beeld Photo News
Maandag komt er duidelijkheid of Thomas Cook België door kan gaan.Beeld Photo News

Maandag moet duidelijk worden of de directie van Thomas Cook België erin geslaagd is de nodige financiële middelen te verzamelen om tijdelijk door te kunnen gaan. De voorbije 48 uur was er de klok rond overleg met uiteenlopende gesprekspartners. Inzet: vijf miljoen euro.

Lieven Desmet

Het ganse weekend werd koortsachtig gewerkt om tegen maandag zowat 5 miljoen euro te vinden. Met die fondsen zou de directie van Thomas Cook België de komende drie maanden door kunnen komen, en op die manier 500 jobs te redden. Of althans toch tijdelijk te redden, want tegelijk met de zoektocht naar financiële middelen voor de korte termijn, liepen parallel ook gesprekken met potentieel geïnteresseerden voor de lange termijn.

Volgens bronnen werden zowel op het hoofdkantoor van Thomas Cook in Zwijnaarde als op andere locaties gesprekken gevoerd. Met verschillende partijen werd overleg gepleegd, daarbij zowel bestaande aandeelhouders, als investeringsmaatschappijen uit binnen- en buitenland, als met zogeheten ‘preferred partners’ – lees touroperatoren die er alle belang bij hebben dat de maatschappij overeind blijft wegens nauwe verstrengelingen. Daarbij vallen dan namen als Club Med, of Pegase. Ook met particuliere investeerders zouden er telefoontjes zijn gepleegd, met de vraag of ze al dan niet tijdelijke leningen konden verstrekken. Daarbij wordt ook de naam van Marc Coucke genoemd, al werd dat niet bevestigd.

Vorige week werden bij de Belgische tak van Thomas Cook alle bedrijfsonderdelen die reizen organiseren failliet verklaard, waardoor 75 jobs verdwijnen. Om de resterende 501 jobs in België te vrijwaren, is topman Jan Dekeyser volop een reddingsplan aan het opzetten. De lonen voor september konden betaald worden, maar daarmee is ook alles gezegd. De kas is leeg, en om de komende maanden te overbruggen, is dus vers geld nodig. Dekeyser mikt op een bedrag ergens tussen de 3 en de 5 miljoen euro. Bij de vakbonden is er enig optimisme over het slagen van Dekeyser in zijn opzet. “Het is veel geld, anderzijds is het wel een schuldenvrij bedrijf met een gezonde rentabiliteit”, zegt Els De Coster van de liberale vakbond ACLVB.

Mocht Dekeyser slagen in zijn opzet, dan zou hij bescherming tegen de schuldeisers aanvragen. Op die manier koopt hij zichzelf extra tijd om daarna gesprekken te voeren voor de langere termijn. Daarvoor mikt hij op een drietal maanden. Maar als hij maandag geen uitzicht heeft op de nodige miljoenen, dan is het aanvragen van die bescherming zinloos, en valt het doek over de resterende onderdelen van de Belgische tak. Leen Segers, woordvoerster van Thomas Cook zegt dat er maandag om 15 uur een update van de stand van zaken komt voor de ondernemingsraad en het personeel. “Voordien zal er geen communicatie gebeuren, want we willen vermijden dan de werknemers het nieuws – goed of slecht – via de media moeten vernemen.”

Voorts lopen er ook gesprekken met partners om het gamma van producten uit te breiden dat in het kantorennetwerk aan de man gebracht kan worden. Dat moet het wegvallen van de pakketreizen van Thomas Cook zelf opvangen. Via de Thomas Cook- en de Neckermann-kantoren konden al reizen geboekt worden van Pegase of Club Med. Vanaf maandag komen daar de skireizen van Wintertrex, pakketreizen van Mister Fly en directe boekingen bij de hotelketen Iberostar bij.

Intussen laat het Garantiefonds Reizen weten dat de behandeling van de schadevergoedingsdossiers van klanten van Thomas Cook pas binnen drie weken opgestart zal worden. Momenteel buigt het fonds zich prioritair over de repatriëring van de gestrande reizigers, klinkt het. Pas daarna komt het volgende luik van het dossier aan bod. Het voorbije weekend werd zowat een derde van de ruim 13.000 mensen die in het buitenland verbleven, teruggebracht. De dossiers voor de schadevergoedingen worden chronologisch volgens datum van vertrek van de geannuleerde reis behandeld. Reizigers moeten wel zelf hun schadedossier indienen bij het Garantiefonds Reizen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234