Zondag 03/07/2022

Drie vragenHelga Stevens

‘Maak van transparante mondmaskers de standaard’: Helga Stevens, algemeen directeur bij Doof Vlaanderen, trekt aan de alarmbel

Helga Stevens. Beeld rv
Helga Stevens.Beeld rv

Terwijl de mondmaskerplicht aan een opmars bezig is, wordt er een groep vergeten: de doven en slechthorenden. Zij voelen zich afgesneden van communicatie op publieke plaatsen. De mondmaskers doen immers gezichtsuitdrukkingen en mondbewegingen verdwijnen. Helga Stevens, algemeen directeur bij Doof Vlaanderen, trekt aan de alarmbel.

HVL

Doven en slechthorenden voelen zich in de steek gelaten?

Stevens: “Ja. Gezichtsvisibiliteit is een essentieel onderdeel van de interactieve communicatie met de omgeving. Zeker dove gebarentaligen moeten het hele gelaat kunnen zien. Mimiek heeft immers een grammaticale betekenis in de Vlaamse Gebarentaal. Daarnaast is ook het mondbeeld van belang. De laatste maanden krijgen we van heel wat doven en slechthorenden vragen en klachten. Maar ook diensten zoals het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW), de woon-zorgcentra en maatwerkbedrijven zitten met vragen over hoe zij veilig kunnen communiceren met doven en slechthorenden als mondmaskers verplicht zijn.”

Zijn transparante mondmaskers een oplossing?

“Als iedereen een transparant of doorzichtig mondmasker zou dragen, zou dat natuurlijk ideaal zijn. We zijn er dus zeker voorstander van om daar de standaard van te maken. Maar wegens het materiaal dat nodig is, kan het geen wegwerpversie zijn. Het is een stoffen masker met een venstertje erin. De kostprijs ligt dus ook wat hoger. Bovendien kunnen transparante maskers niet urenlang gebruikt worden, omdat het plastic venstertje aandampt. Het is dus geen ideale oplossing, maar nog altijd een goed en werkbaar alternatief voor de gewone mondmaskers. De volledig transparante maskers in hard plastic die nu online veel verkocht worden, willen we niet promoten. Ze houden niet alle kleine druppeltjes tegen.

“Het zou sowieso van gezond verstand getuigen, en tegelijkertijd is het ook een teken van respect tegenover doven, om een transparant masker te dragen als je veel in contact komt met het publiek. Zo loopt er een treinconducteur rond met een transparant mondmasker in dezelfde stof als zijn NMBS-das. Daar wordt mijn hart warm van.

“Wij pleiten dus voor het gebruik van transparante maskers, zeker in de omgeving van doven. Verder hangt veel af van de specifieke situatie. Dove werknemers gaan best even samenzitten met de preventiedienst of hun leidinggevende om te bekijken hoe ze de communicatie zo veilig mogelijk laten verlopen.

“Nog een aandachtspunt: ook veel dove werknemers werken thuis. Voor hen is online vergaderen een grote uitdaging. De tolken Vlaamse Gebarentaal moeten mee in beeld. Maar de beeldkwaliteit is niet altijd stabiel, wat virtueel vergaderen vaak extra stresserend en vermoeiend maakt.”

Op 1 juli zette het Nationaal Crisiscentrum de subsidie voor de uitbreiding van de openingsuren van de afstandstolkendienst voor doven stop. Vormt dat een groot probleem?

“Ja, dat heeft een grote impact. De afstandstolkendienst is nu maar een halve dag open in plaats van een hele dag. Doven kunnen sindsdien moeilijker de corona-infolijn bereiken. Nu de tweede coronagolf er is, wordt de vraag naar de bereikbaarheid van de afstandstolkendienst nog prangender. De dienst wordt bijvoorbeeld gebruikt om de huisarts en/of het ziekenhuis te kunnen bellen. Tijdens de vakantieperiode is dat nog meer van belang, want vaak is de eigen vertrouwde huisarts ook met vakantie en moet men uitwijken naar een andere arts.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234