Zondag 20/06/2021

Technologie

Maak u geen illusies over het lot van de pc

null Beeld Microsoft
Beeld Microsoft

Berichten over het overlijden van de pc zijn schromelijk overdreven? Welnee: de vrije val in de verkoop van enkele jaren geleden is ten einde, maar de klassieke computer met toetsenbord, scherm en muis is nog altijd gewoon bezig om uit te sterven. Binnen enkele decennia, zeggen experten, zullen we hem ons herinneren als een apparaat dat eventjes in ons leven is geweest.

Microsoft heeft vorige week hoge ogen gegooid met zijn nieuwe Surface Book-laptop, die volgens ceo Satya Nadella de consument moet doen evolueren van "Windows nodig hebben, naar kiezen voor Windows, naar van Windows houden." Maar de voormalige softwaregigant, die enkele jaren geleden ook zijn eigen tablets en daarna zijn eigen pc's begon te maken, vaart daarmee tegen een stroom in die zich op dit moment aan het uitbreiden is naar een waarachtige vloedgolf.

Een recente studie van Gartner, het Amerikaanse onderzoeksbureau met wiens marktcijfers fabrikanten uit de Windows-pc-hoek (Microsoft, HP, Dell) al enkele decennia koketteren omdat ze steeds een heftige groei lieten zien, brengt een belangrijk keerpunt in het vooruitzicht: het aantal computerapparaten die op Windows draaien (dus pc's, tablets en smartphones samen, maar die laatste twee zijn zwaar in de minderheid) zal binnen twee jaar even groot zijn als het aantal computertoestellen die op Apple's besturingssystemen Mac OS X en iOS werken.

En dan hebben we het zelfs nog niet over Android gehad. Computers - want zo kunnen we smartphones en tablets ondertussen met alle recht betitelen - met dat besturingssysteem hebben met hun verwachte verkoop van 1,3 miljard stuks in 2015 nog een marktaandeel van 54 procent, maar zien dat binnen twee jaar al stijgen naar 65 procent of 1,6 miljard verkochte toestellen. Kortom: zelfs het aantal consumenten die, om in Microsoftbaas Nadella's terminologie te blijven, Windows denken "nodig te hebben", is dus aan het dalen.

Niches

Enkele jaren geleden was de wereldwijde verkoop van klassieke pc's in vrije val, en die dramatische daling hebben de fabrikanten ondertussen afgeremd. Maar dat doet niet af aan de algemene trend: de gloriejaren zijn nog steeds voorbij, en het platform is nog steeds naar de irrelevantie aan het afglijden. Om opnieuw de recentste Gartnercijfers als barometer te hanteren: in 2015 verwacht het onderzoeksbureau dat er wereldwijd 247 miljoen laptop- en torenpc's zullen verkocht zijn. In 2014 was dat aantal nog 277 miljoen. De komende jaren wordt een verdere daling verwacht, met meer dan tien miljoen exemplaren minder per jaar, naar 226 miljoen in 2017. En om het helemààl in perspectief te plaatsen: in 2011 verkocht de pc-industrie nog meer dan 380 miljoen toestellen per jaar.

Fabrikanten proberen de tent nog wat te redden door hun apparaten meer en meer te richten op niches: niet voor niets brengen de meeste traditionele pc-fabrikanten de laatste tijd bijvoorbeeld een lijn van 'gamingpc's' op de markt, die gericht zijn op heel fanatieke gamers. Het zijn consumenten die meer rekenkracht nodig hebben dan wat de gameconsoles hen kunnen leveren, en bereid zijn om daar relatief veel voor te betalen. En natuurlijk zijn bedrijven nog niet zo snel geneigd om de klassieke pc op te geven. "Je kunt het hoogstens een stabiele industrie noemen op dit moment, maar er zijn lichtpuntjes", zei Jason Chen, ceo van de Taiwanese computerfabrikant Acer, eerder dit jaar.

null Beeld Lenovo
Beeld Lenovo

Korte passage

Maar ook de rekenkracht van de gemiddelde smartphone en tablet is stevig aan het groeien, en het voordeel dat de pc had op gebied van opslaggeheugen is stilaan aan het verdwijnen met de opkomst van 'cloud'-diensten. Zelfs de grootste computerfabrikant ter wereld, Lenovo, maakt zich geen illusies meer. "Gaan we terug een spectaculaire groei in de pc-verkoop zien in de komende jaren? Nee. Gaat de pc verdwijnen? Ook niet", zegt Eric Cador, directeur voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika bij de Chinese fabrikant.

"Maar de tijd dat de pc het belangrijkste computerplatform was, die zien we volgens ons niet meer terugkomen. Daarom ook dat we niet meer denken in termen van pc's, maar van devices, apparaten. De vorm waarin die worden verkocht, kan de komende jaren nog aanzienlijk veranderen. Sommige zullen nog wel lijken op de traditionele pc, met een klavier en een beeldscherm, andere zullen eerder de karakteristieken van de tablet doortrekken. De pc gaat op in iets groters."

Aanklikbare iconen

PC's bestaan ondertussen al bijna 35 jaar: de allereerste 'personal computer' werd in 1981 voorgesteld in het New Yorkse Waldorf Astoria-hotel als de IBM 5150, een toestel van de Amerikaanse computergigant dat alle in die tijden al bestaande persoonlijke computers uit de markt duwde en de standaard werd voor persoonlijk computergebruik. Die positie werd aan het einde van de jaren '80 gecementeerd met de komst van Microsofts Windows, een besturingssysteem dat de gebruiker toeliet om zijn pc te hanteren zonder tekstcommando's, de traditionele manier waarop computers tot dan toe werden bediend, maar via aanklikbare iconen.

In de vroege jaren '90 kwamen die toestellen ook de huiskamer binnen. De gemiddelde consument wilde mee zijn met de steeds populairder wordende computertechnologie, en de pc was een van de enige toestellen die betaalbaar en gebruiksvriendelijk genoeg waren.
Huiscomputers als de Commodore Amiga en de Atari ST misten de snel groeiende rekenkracht die de pc in zich had. En zeker toen het internet zijn opwachting maakte in de huiskamer, aan het einde van dat decennium, hielp dat de positie van de pc. Op die manier kwam er een computertoestel in huis dat eigenlijk altijd bedoeld was voor professioneel gebruik. Zelfs de visuele metaforen waarop Windows en Mac OS X draaiden, met onder meer een bureaublad en een papiermandje, waren zonevreemd in een huiselijke omgeving.

Met de opkomst van de tablet, de smartphone, de smart tv en andere alternatieve computertoestellen, is ook die absolute noodzaak aan een pc aan het weg-ebben. "De pc gaan we ons in de toekomst herinneren als een toestel dat enkele decennia de boventoon heeft gevoerd, dat zijn periode heeft gehad", zegt Cador. "Maar er waren al computers voordat de pc er kwam, en er komen er daarna ook nog."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234