Dinsdag 28/01/2020

cybervaardigheid

"Maak internetdiploma verplichte kost op school"

Aan cyberveiligheid wordt op de schoolbanken geen of te weinig aandacht gegeven. 'Jongeren moeten beseffen dat ze hun persoonsgegevens te grabbel gooien.' Beeld REUTERS

Kinderen moeten een internetdiploma halen op de basisschool. Daarvan probeert de Nederlandse Cyber Security Raad zijn regering te overtuigen. "Onbegrijpelijk dat zoiets in België nog geen verplichting is."

"Als Nederland niet voldoende investeert in cybersecurity, dan komt dat onze welvaart en maatschappij niet ten goede. De digitale toekomst moet veilig gesteld worden." Dat staat te lezen in de adviestekst die de Cyber Security Raad gisteren aan het Nederlandse kabinet overmaakte. In die tekst worden politici gewaarschuwd voor de gebrekkige kennis van jongeren over de risico's van het internet. Ook worden ze gewezen op het dreigende tekort aan beveiligingsexperts.

Volgens de raad is het zaak van snel te handelen. En hij weet ook hoe. Vanaf de basisschool zou 'digitale geletterdheid en cybersecurity' onderdeel moeten worden van het curriculum, klinkt het advies. Concreet denken de raadgevers, in navolging van een verkeers- en zwemdiploma, aan een internetdiploma dat al vanaf de basisschool behaald kan worden. "Dat moet de kinderen van jongsaf bewust en geïnteresseerd maken."

Dat jongeren, maar evenzeer ouderen, op vlak van cyberveiligheid moeten bijbenen, beaamt ook Saskia Van Uffelen. De CEO van Ericsson Belux werd in 2012 'Digital Champion' in België. Onder die titel moet ze jongeren stimuleren om voor een job in de digitale economie te kiezen. Ze noemt het onbegrijpelijk dat een internetdiploma bij ons nog geen verplichting is. "Je kunt niet anders dan vaststellen dat we achteroplopen." Ze verwijst naar het Centrum voor Cyberveiligheid, waar Miguel De Bruyckere een van de twee werkkrachten is. "Dat toont toch aan hoe serieus de digitale toekomst van België wordt genomen."

Volgens haar is er niet alleen meer nood aan veiligheidsexperts. "65 procent van de jobs die vandaag uitgevoerd worden zullen in 2020 niet meer bestaan. Over alle sectoren heen moeten digitale vaardigheden worden bijgebracht."

Het slotje wijst op een beveiligde internetverbinding. Beeld REUTERS

Internetrijbewijs

Een reactie van de Nederlandse staatssecretarissen, kwam er gisteren niet. Wel reageerden Belgische experts als Miguel De Bruycker. De directeur van het pas gestarte Centrum voor Cyberveiligheid is het idee van een internetdiploma niet ongenegen. "Als we het hebben over verkeersveiligheid, dan kijken we ook niet alleen naar de wegen en de auto's. We willen ook het juiste rijgedrag aankweken. Bij cyberveiligheid mag dat niet anders zijn."

Het centrum bekijkt nog hoe schoollopende jongeren internetwijzer moeten worden gemaakt. "Een internetrijbewijs is een van de mogelijkheden. Een soort van hackersgame, waarmee jongeren zich per level online leren beveiligen, is dat ook."

Dat er nog geen knoop doorgehakt is, wordt betreurd. Onder meer door Ben Caudron. De technologiesocioloog pleit er al jaren voor om cybersecurity verplicht in het lessenpakket op te nemen. "Er zijn hier en daar initiatieven, maar structureel is er niets."

Of een internetdiploma, dat in Nederland bepleit wordt, een oplossing is, durft hij niet te zeggen. "Alleen als cyberveiligheid in de meest ruime betekenis van het woord wordt gehanteerd, dan kan het een vooruitgang zijn."

Gratis is niet gratis

Volgens de webpionier moet het veel verder gaan dan kinderen duidelijk maken dat de persoon met wie ze chatten zich als iemand anders kan voordoen. Grooming (het digitaal benaderen van minderjarigen om seksueel contact te hebben) en sexting (het delen van seksueel getinte foto's of berichten) vormen maar één deel van het verhaal. "Jongeren moeten beseffen dat ze voor gratis apps en gratis toegang tot internet wél betalen - niet met geld, maar met persoonsgegevens. Nu zien ze enkel de voordelen van meteen met anderen in contact te kunnen zijn. Dat er dataverzamelaars in het spel zijn, en wat die met hun info kunnen doen, daar gaan ze aan voorbij."

Op het kabinet van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) klinkt het dat internetwijsheid wordt meegenomen in de debatten over de eindtermen. Die termen bepalen wat kinderen uit het lager en het secundair moeten kennen en worden na twintig jaar eindelijk nog eens aangepast.

Wie wil weten of een internetdiploma potentieel heeft, moet evenwel nog wat meer geduld hebben. Pas tegen het eind van het schooljaar moet de actualisering rond zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234