Donderdag 06/05/2021
Links: Imgard op haar groene biljartlaken. Rechts: Stijn in zijn ecologische jungle

ReportageMaai Mei Niet

‘Maai Mei Niet’-actie vraagt om gazon tot eind mei niet te maaien: ‘Ik zou het liefst met een nagelschaartje millimeteren’

Links: Imgard op haar groene biljartlaken. Rechts: Stijn in zijn ecologische jungleBeeld Florian Van Eenoo Photo News

Imgards gazon lijkt wel gestofzuigd. Je hebt de neiging je schoenen uit te trekken om haar tapisplain niet vuil te maken. Bij haar buurman Stijn verdwijnen je enkels in het gras en ’s zomers zelfs je knieën. En nu vragen natuurverenigingen aan alle Imgards van Vlaanderen om hun gras tot eind mei niet meer te maaien, of toch minder vaak. Een burengesprek over de belangrijkste bijzaak van het leven: het gazon.

In februari een maand lang geen alcohol drinken? ça va. In november je snor laten staan tegen kanker? Oké . Maar tot eind mei je gazon niet meer afrijden? Hola pola. De ‘Maai Mei Niet’-actie vraagt komende maand zeer weinig en tegelijk zeer veel van de Vlaming, verzot als hij is op zijn gemillimeterde, elektrisch-groene, vet bemeste en ontmoste grasmat. De vriendelijke vraag: laat je gras tot eind mei staan om bedreigde bijen en insecten aan een rijk bloemenbuffet te helpen. Vier weken je gazon niet maaien is genoeg om tien keer meer bijen aan te trekken, bleek uit de ‘No Mow May’-acties in Groot-Brittannië van de afgelopen jaren.

Je kan de grasrevolutie prediken, maar ieder blijft baas in eigen tuin, ook in de Heilige Geestmolenstraat in Lokeren. "Mijn tuin dient om in te barbecueën, van de zon te genieten en vooral: om zo weinig mogelijk in te werken", vertelt Imgard. "Daarom is mijn tuin een simpele vierkante grasmat. In tien minuten heb ik die gemaaid en klaar." De buurman van links, Stijn, onderhoudt zijn tuin al 24 jaar ecologisch. "We zitten op dezelfde lijn, buurvrouw. Je mag gerust nóg wat luier zijn. Neem een voorbeeld aan mij. (lacht) Niet maaien, da’s nog minder werk."

Links: het ‘biljartlaken’ van huisnummer 24 : Imgard De Schoenmaeker (41), gezinshulp, twee kinderen (16) en (19). 
Rechts: De ‘wildernis’ van huisnummer 22: Stijn Overloop (53), directeur bij vzw Velt, Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, getrouwd met zorgverlener Diane (55), twee kinderen (22) en (24) Beeld Photo News
Links: het ‘biljartlaken’ van huisnummer 24 : Imgard De Schoenmaeker (41), gezinshulp, twee kinderen (16) en (19). Rechts: De ‘wildernis’ van huisnummer 22: Stijn Overloop (53), directeur bij vzw Velt, Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, getrouwd met zorgverlener Diane (55), twee kinderen (22) en (24)Beeld Photo News

Wat is jullie normale maaifrequentie?

Imgard: "Ik doe mijn gras wekelijks of toch zeker om de twee weken af."

Stijn: "Mijn vrouw en ik gooiden het op een akkoordje. De voorste helft van onze tuin maai ik om de vier tot zes weken. Ik hou haar wel zo lang mogelijk aan het lijntje, tot ze zegt: ‘En nú moet het eraf.’ (lachje) In de achterste helft doe ik mijn zin. Daar maai ik één of twee keer per jaar, vooral om bosvorming tegen te gaan. Je ziet: je hoeft helemaal niet all the way te gaan om de natuur te helpen. Eén hoek van je gazon of zelfs maar een paar stroken niet maaien geeft bijen en insecten al extra veel bloemennectar."

Zie jij het zitten om tot eind mei niet te maaien, Imgard?

Imgard: "Euh, néé! (lacht) Zo’n platgetrapt wandelpaadje door het hoge gras: blij word ik daar niet van."

Waarom is stoppen met maaien bijna even moeilijk als stoppen met roken?

Imgard: “Omdat vers gemaaid gras een klein gelukske is. Wanneer mijn huis overhoop staat, wordt het ‘druk’ in mijn hoofd: herken je dat? Opruimen zorgt dan voor rust. Wel, als mijn gras strak afgereden is, lijkt mijn leven eventjes helemaal op orde. (grijnst) Ik heb maar een kleine tuin. Maaien duurt bij mij amper tien minuutjes, maar dat zijn de best bestede tien minuten van de week. Mijn grootste plezier is nog even rondgaan met de kantenmaaier. Liefst zou ik alles met een nagelknippertje trimmen. Blootvoets over pas gemaaid gras wandelen, is toch heerlijk? Als het niet zo gevaarlijk was, liep ik zonder schoenen achter mijn maaimachine aan."

Imgard: “Als het niet zo gevaarlijk was, liep ik zonder schoenen achter mijn maaimachine aan. Blootvoets over pas gemaaid gras wandelen, is toch heerlijk?” Beeld Florian Van Eenoo Photo News
Imgard: “Als het niet zo gevaarlijk was, liep ik zonder schoenen achter mijn maaimachine aan. Blootvoets over pas gemaaid gras wandelen, is toch heerlijk?”Beeld Florian Van Eenoo Photo News

Stijn, jij maait al decennia zo weinig mogelijk. Erger je je ’s zaterdag om 11 uur als de tienstemmige symfonie van grasmaaiers begint?

Stijn: "O nee, daar is mijn leven te kort voor. Elk mens is vrij, goddank. Ik herken dat klein gelukske van Imgard wel. Áls ik dan toch eens maai, verheug ik mij ook. Niet op de orde achteraf, maar op het maaisel zelf. Dat is de perfecte voeding voor mijn moestuintje. Ik krijg ook het maaisel van de buren, die het over de schutting kieperen, waarvoor dank."

Wiens gazon doorstond de hittegolven van de afgelopen jaren het best?

Imgard: "Ik zal het maar toegeven: ik speel een beetje vals. (lachje) Ik besproei mijn gazon in de zomer, maar ik gebruik daarvoor alleen regenwater uit onze eigen put van 10.000 liter. Strikt genomen mag je tijdens een sproeiverbod zelfs je eigen regenwater niet gebruiken. Dat gaat me te ver. Ik doe in de lente veel te veel moeite om mijn gazon in vorm te krijgen - bemesten en verticuteren - om het dan ‘s zomers te laten verkruimelen."

Stijn: “In mijn tuin ben ik in goed gezelschap van vogels, vlinders, bijen, oorwormen en bladluizen.” Beeld Florian Van Eenoo Photo News
Stijn: “In mijn tuin ben ik in goed gezelschap van vogels, vlinders, bijen, oorwormen en bladluizen.”Beeld Florian Van Eenoo Photo News

Werd jouw ecologische gazon géén krokante chips vorige zomer, Stijn?

Stijn: "O jawel. Mijn ‘gras’ bestaat voor de helft uit mossen, kruiden en bloemen, maar ook dat wordt ros. Het verschil is dat mijn kale, rossige plekken het jaar nadien vanzelf ingenomen worden door meer hittebestendige kruidensoorten. Terwijl de voetbalgazons uit de buurt elk jaar meer en meer afzien, wordt mijn gras na elke hittezomer telkens een beetje sterker."

"Het is een moeilijke boodschap, maar we gaan allemaal ons klassieke gazon moeten loslaten op termijn. Gazons worden iets van het verleden, van vóór de klimaatopwarming, van toen het nog een heel jaar door regende. Ons gras kort blijven maaien valt niet meer vol te houden. Het droogt de bodem nog erger uit. En drinkwater gebruiken om gazons te besproeien zal in een niet zo verre toekomst helemaal niet meer kunnen door schaarste. Ik kan alleen maar adviseren: plant nu al genoeg bomen in je tuin, zelfs in smalle tuintjes achter een rijtjeshuis, zoals bij mij. Je gaat de komende hittezomers blíj zijn met hun heerlijk frisse schaduw."

Stel dat jullie deze zomer aan huizenruil moeten doen. Wat is dan het eerste dat je zou doen?

Imgard: "Ik smokkel mijn grasmachine mee en ik zet er eens goéd het mes in. En ik ga ook wel genieten van Stijns moestuin. Zijn boontjes zijn honderd keer lekkerder dan die van de winkel."

Stijn: "Dan breng je maar beter een krachtige grasmaaier op benzine mee, Imgard. Met een elektrische maaier of zo’n robotmaaiertje raak je nooit door mijn hoge zomergras. Ik zou haar propere grasmat stiekem vol bloembollen planten. Dat wordt schrikken de volgende lente."

Wat voor de ene de perfecte tuin is om tot rust te komen, is voor de andere een bron van (lichte) ergernis. En vice versa. Beeld Photo News
Wat voor de ene de perfecte tuin is om tot rust te komen, is voor de andere een bron van (lichte) ergernis. En vice versa.Beeld Photo News

De tuin is voor jullie een plaats om..

Imgard: "Niét in te werken."

Stijn: "Wij denken radicaal anders over onze ideale tuin, maar in tijdbesteding verschillen we niet veel. Ik ben ook maar om de paar dagen tien minuutjes bezig om wat beginnende brandnetels of bramen uit te trekken. Dan ben ik in goed gezelschap van vogels, vlinders, bijen, oorwormen en bladluizen."

Als twee buren zo verschillen, komt daar ooit ruzie van?

Imgard: "Al wat me in de tuin stoorde, spoot ik vroeger kapot met pesticiden. Ja, ook met Roundup, voor dat verboden werd. Toen ik het eens gebruikte op zijn klimop die op mijn achtergevel kwam piepen, vond de buurman dat niet zo tof."

Stijn: "Dat was in 2017. Ik had mijn arm gebroken. Normaal snoei ik mijn klimop twee à drie keer per jaar, maar dat lukte toen niet. Klimop krijg je niet klein, zelfs niet met Roundup, maar mijn plant hing toch halfstok. Toen heb ik voorgesteld: ‘Zég voortaan wat je ergert, dan doe ik het onderhoud, maar spuit alsjeblieft niet meer’."

Imgard: "En zo zijn onze tuin-sms’jes begonnen."

Tuinsms’jes?

Imgard: "Ik stuur bijvoorbeeld: ‘Buurman, jouw klimop komt bij ons weer het hoekje om’ en dan stuurt hij terug wanneer hij er tijd voor heeft. Dat werkt goed.”

Imgard is into kortgesneden perfectie. Beeld Florian Van Eenoo Photo News
Imgard is into kortgesneden perfectie.Beeld Florian Van Eenoo Photo News

Stijn: "Sommige mensen denken: ‘Die Stijn laat zich nogal dicteren door zijn buurvrouw’, maar zo ervaar ik het helemaal niet. Ik wil graag weten wat haar stoort. We wonen in rijwoningen, we moeten goed afspreken. Op deze manier blijven we goed overeenkomen."

Imgard: "Zo is dat. Als ik wacht tot ik me overwoekerd voel, dan komt er boosheid bij en daar hebben we allebei niks aan. Een goeie burenrelatie is essentieel. (grapt) Ik wil niet al mijn Zalando-pakjes op het postkantoor gaan afhalen, hé?"

Wat gebeurt er met het gazon van een Roundup-meisje als ze zestien jaar naast een ecologist woont?

Imgard: "Ha, dan stinkt haar gazon twee volle weken verschrikkelijk naar de look. (lacht) Volgens Stijn kon ik de beestjes die mijn graswortels opvraten best verjagen met een biologisch middel en ik probeerde eerst een lookmengsel . Dat bleek geen denderend succes, maar zijn volgende tip was wél goud waard. Elke lente koop ik een zak aaltjes in het tuincentrum. Die wormpjes zijn de natuurlijke vijanden van die grasvreters. Je strooit ze uit over je gras en na een week staat je gazon weer prachtig groen. Ecologisch of niet, voor mij telt het resultaat."

Stijn: "Dat ze geen pesticiden meer gebruikt doet mij énorm plezier."

Imgard: "Vroeger spoot ik ook insecten kapot, intussen heb ik zelfs insectenhuisjes hangen. Die beestjes mogen er nu zijn van mij, op voorwaarde dat ik ongeveer weet waar ze wonen. Insectenvriendelijke bloembollen koop ik ook. Die plant ik niet ín mijn gras zoals Stijn — horror! (grijnst) — maar in bloempotten. Stijn krijgt ’s zomers vanzelf wilde bloemen in zijn gras. Mooi, maar al wat vanzelf komt, heb ik niet graag. Op het gevaar af autistisch te klinken: ik wil bepaal graag wat waar staat in mijn tuin, ik hou graag de controle."

Stijn: "Geloof het of niet, maar ik hou ook van enige vorm van controle in de tuin. Ik heb net als Imgard alle bamboe uit mijn tuin geflikkerd omdat die te dominant werd, maar mijn klimop mag wel rustig in mijn perenboom groeien."

"Onze ideale oprit? Eéntje vol klinkers waar je nul onderhoud aan hebt en waardoor het altijd makkelijk is om te parkeren voor de deur", zegt Imgard.Beeld Florian Van Eenoo Photo News

Denken jullie dat je aan iemands gazon het persoonlijkheidstype van de eigenaar kan afleiden?

(ze knikken allebei) Stijn: "Zelfs onze voortuintjes verraden ons al. Die van Imgard is een parking met klinkers. Ik heb de voortuin van iemand die bij vzw Velt werkt (lacht), wij zijn de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Als ik één van onze leden ga bezoeken, heb ik aan de straatnaam genoeg. Ik heb zelfs geen huisnummer nodig. De voortuin says it all."

Imgard: "Qua persoonlijkheid kunnen onze buren en wij niet veel verder van mekaar staan. Zij zijn kampeertypes, wij willen op vakantie vooral een zwembad. Wij zijn feestbeesten, zij vragen soms of het wat stiller kan. Zij zijn creatiever, wij handiger. En ik kuis elke dag mijn huis met nat. (lachje) Dat zie je allemaal in onze gazons weerspiegeld."

null Beeld Florian Van Eenoo Photo News
Beeld Florian Van Eenoo Photo News

En in jouw haag. Die lijkt met de waterpas gesnoeid.

Imgard: "Ik laat er speciaal een tuinman voor komen. Toen ik de haag nog zelf snoeide, raakte ik alleen maar gefrustreerd. Nooit was ze perfect recht. "

Stijn: "Mijn haag is euhm... anders. Ik hou niet van recht. In de natuur is niks recht, dus waarom zou ik dat nastreven? Allemaal verloren energie."

Imgard: "De tuin onder controle proberen te houden frustreert me met ouder worden almaar meer, merk ik. Misschien moet ik de perfectie toch wat loslaten."

Stijn: "(glundert) Aha, nú we zijn er."

Meer info op www.maaimeiniet.be. Meer lezen? Dan is er het boek ‘Meer dan sprietjes, de weg naar minder gazon’, 112 p., 25 euro, via www.velt.be

Je kan de grasrevolutie prediken, maar ieder blijft baas in eigen tuin, ook in de Heilige Geestmolenstraat in Lokeren.  Beeld Florian Van Eenoo Photo News
Je kan de grasrevolutie prediken, maar ieder blijft baas in eigen tuin, ook in de Heilige Geestmolenstraat in Lokeren.Beeld Florian Van Eenoo Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234