Zaterdag 19/06/2021

Arbeidsmarkt

M/V-loonkloof neemt toe vanaf vijfde carrièrejaar

Traditioneel blijven de chemie en farmacie de best betalende sectoren. Zij keren ook de hoogste lonen uit voor wie aan het begin van zijn carrière staat Beeld Photo News
Traditioneel blijven de chemie en farmacie de best betalende sectoren. Zij keren ook de hoogste lonen uit voor wie aan het begin van zijn carrière staatBeeld Photo News

Proficiat! U ging er 80 euro op vooruit. Het gemiddeld brutoloon bedraagt nu 3.410 euro, zo blijkt uit onderzoek van Jobat. Daarin wordt ook bevestigd dat de loonkloof tussen man en vrouw blijft bestaan, en groter wordt met het verloop van de loopbaan. 

Het gemiddeld maandelijks brutoloon is tussen 2017 en 2019 met een goede 2 procent gestegen. Van 3.330 euro naar 3.410 euro. De stijging manifesteert zich iets meer bij vrouwen dan bij mannen. Naast het bruto maandloon ontvangt bijna twee op de drie ook een 13de maand en bijna drie op de vier een eindejaarspremie. Werknemers die in Brussel tewerkgesteld zijn, ontvangen gemiddeld gezien het hoogste loon, iets meer dan 4.000 euro. Dit is bijna 30 procent meer dan een werknemer in Limburg of West-Vlaanderen. Het fileleed moet ergens goed voor zijn. Arbeiders gingen er de voorbije drie jaar gemiddeld met zowat 4,7 procent op vooruit, al zijn er grote uitzonderingen per sector. Bij de bedienden was de stijging bescheidener met een 2,5 procent. Bij de ambtenaren zijn de contractuelen bezig met een inhaalbeweging. Het gemiddeld loon sprong met 5,5 procent naar omhoog tegenover hun vastbenoemde collega’s die het met 2,7 procent moeten stellen.

Traditioneel blijven de chemie en farmacie de best betalende sectoren. Zij keren ook de hoogste lonen uit voor wie aan het begin van zijn carrière staat. Het gemiddeld bruto loon in de chemie en farma lag in 2019 op 4.264 euro. De kloof met de op een na best betalende sector, energie en milieu is er nog wat groter op geworden de voorbije jaren. Even klassiek is de horeca, dat veruit de sector blijft waar men het minste loon verdient.

Op gebied van functies zien we dat management en directiefuncties het best betalen. Ingenieurs kenden ook een sterke groei in loon de voorbije jaren. Functies in de toeristische sector werden de voorbije jaren ook beter betaald, in vergelijking met 2017 zo’n 7,3 procent extra. Onnodig te zeggen dat al deze gegevens dateren van voor er sprake was van corona.

Extralegale voordelen

Een ander heikel thema blijft ook bestaan: de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Gedurende de carrière van een mannelijke werknemer stijgt het loon met 88 procent. Bij een vrouwelijke werknemer is dit maar 61 procent. In het begin van de loopbaan blijft het verschil vrij stabiel, maar vanaf 5 jaar ervaring neemt de kloof toe en loopt ze zelf op tot 20 procent of meer vanaf 20 jaar werkervaring

En dan zijn er nog de extraatjes. In 2019 kreeg de gemiddelde werknemer zes extralegale voordelen. De eindejaarspremie en maaltijdcheques zijn, en blijven, de meest populaire extralegale voordelen boven op het loon. Meer dan 70 procent van de werknemers krijgt maaltijdcheques. De mogelijkheid tot thuiswerken is een van de voordelen die populairder werden de voorbije jaren en daarmee samenhangend het gebruik van een laptop en een internetabonnement. Het aantal extralegale voordelen van arbeiders is zeer beperkt, ze krijgen ongeveer de helft van de voordelen die een bediende ontvangt.

Een hogere opleiding bezorgt niet enkel een hoger loon maar ook meer extralegale voordelen bovenop dit loon. Werknemers met een academische master hebben gemiddeld 7,3 extra voordelen, werknemers zonder diploma hoger onderwijs slechts 4,7. Het verschil wordt gemaakt door wat noodzakelijk is voor de uitoefening van de job (gsl, laptop, thuiswerk) maar ook door hospitalisatieverzekering en pensioenplan of een pensioenverzekering.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234