Woensdag 26/01/2022

Downsyndroom

"M-decreet voelt voor ons eerder aan als besparingsoperatie"

Ella-Louise (4) met haar mama Chadia Cambie. Uit testen blijkt dat ze achterstand oploopt in de klas. Beeld Joost De Bock
Ella-Louise (4) met haar mama Chadia Cambie. Uit testen blijkt dat ze achterstand oploopt in de klas.Beeld Joost De Bock

Ouders van kinderen met downsyndroom slaan een noodkreet: door het M-decreet krijgen kleuters én kleuterleiders in het gewone onderwijs niet de ondersteuning die ze nodig hebben, wat vaak ontwikkelingsachterstand veroorzaakt. "Elk kind met een beperking heeft recht op de juiste ondersteuning, zoals beloofd."

CMA en BHK

Ella-Louise is vier jaar en gaat sinds dit jaar naar het tweede kleuterklasje. In een doodgewone school in het Oost-Vlaamse Heusden, in een doodgewone groep van 26 kleutertjes. Maar zo spontaan en gelukkig Ella-Louise in het leven staat, zo alleen staat ze er vaak ook voor op school: soms begrijpt ze de opdracht niet, soms verdwijnt ze door het hoge tempo in de massa, met frustraties tot gevolg. Ella-Louise heeft downsyndroom.

Haar naar het gewone in plaats van het bijzondere onderwijs sturen, was vorig jaar een heel bewuste beslissing van haar ouders. "Alles wat we lazen, wees erop dat de beste oplossing voor kinderen met down het gewoon onderwijs is", vertelt mama Chadia Cambie. De vroegere actrice geeft al tien jaar les en spreekt als mama van een kind met down, óp van de inspanning om haar dochter het juiste onderwijs te kunnen bieden. "Maar volgens de huidige wetgeving kunnen kinderen met downsyndroom in de kleuterschool niet op gepaste begeleiding rekenen. Uit testen bleek dat Ella-Louise daardoor momenteel zelfs een ontwikkelingsachterstand opliep."

Sinds kort maakt Cambie deel uit van een ouderwerkgroep die zich over kleuters met downsyndroom in het gewoon onderwijs buigt. Dat kinderen zoals Ella-Louise zich kunnen inschrijven in het gewoon onderwijs, heeft alles te maken met het M-decreet dat in het voorjaar van 2014 goedgekeurd werd en vorig schooljaar van start ging. Dat werd ingevoerd met de bedoeling om kinderen met een beperking op de schoolbanken van het reguliere onderwijs te krijgen en zo de toename van leerlingen in het buitengewoon onderwijs terug te schroeven.

De school in kwestie moet daarom op zoek naar redelijke aanpassingen en het reguliere onderwijs kan rekenen op de middelen en mensen met expertise vanuit het buitengewone onderwijs. "Een geweldig nobel idee", meent Cambie. "Op die manier kunnen kinderen met en zonder beperkingen van elkaar leren."

Dit jaar gingen er al 2.300 kinderen minder naar het buitengewoon onderwijs dan het schooljaar ervoor en dus lijkt het plan voor de Vlaamse regering te werken. Maar niet voor Cambie en haar dochter. "Het zou een win-winsituatie kunnen zijn, maar nu is het een lege doos. Voor kinderen met alle andere types beperking dan down maken scholen technische aanpassingen zoals een aangepaste trap of werktafel. Ons land heeft ook voor kinderen met down inhoudelijke expertise, maar van die beloofde kennis en middelen mérken wij niets. Ook leerkrachten kunnen amper het hoofd boven water houden zonder aangepaste begeleiding. Voor ons voelt dit eerder aan als een besparingsoperatie."

Ieder achterdeurtje zoeken en gebruiken

Intussen is Cambie niet alleen: de mailbox van de werkgroep zit vól met berichten van ouders die zich gefrustreerd en in de steek gelaten voelen door het M-decreet. "Men is al zo lang bezig met iets te voorzien", zucht de werkgroep. "Maar wij willen nú een ondersteuner voor Ella-Louise en al haar lotgenoten, niet vaag 370 mensen." Cambie is bang dat het voor Ella-Louise al te laat is wanneer ze naar het eerste leerjaar zal doorstromen.

Dat te weinig ondersteuning een risico inhoudt, bevestigt professor Handicapstudies Jo Lebeer (UAntwerpen): "Downkinderen hebben moeite met het aanpassen van hun gedrag aan de regels van de groep. Zonder de juiste ondersteuning loopt het zelfvertrouwen van zo'n kind strop. "

Voor Cambie was zélf naar hulp zoeken vorig schooljaar de enige manier. "Van april tot juni heeft een studente bijgesprongen om Ella-Louise in de klas te helpen. Maar dit jaar moeten we weer elk achterdeurtje openen of opnieuw zelf hulp inschakelen. Dat is ontzettend vermoeiend. Alsof ik met mijn rug tegen de muur sta. Elk kind met een beperking heeft recht op de juiste ondersteuning, zoals beloofd."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234