Maandag 05/12/2022

M-decreet onhoudbaar zonder extra middelen

Het M-decreet, waardoor leerlingen met een beperking of leerstoornis zich kunnen inschrijven in een gewone school, zorgt voor frustraties bij ouders en leerkrachten. Katholiek Onderwijs Vlaanderen en Gemeenschapsonderwijs staan pal achter het principe, maar stellen dat extra geld noodzakelijk is.

Een plekje voor iedereen in het regulier onderwijs. Enkele duizenden leerlingen maakten sinds september 2015 de overstap, maar zowel scholen als ouders kampen met frustraties. Soms omdat leerlingen toch geweigerd worden, vaak omdat de leerkrachten zich overbevraagd voelen en de kinderen niet genoeg ondersteuning krijgen. Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Gemeenschapsonderwijs (GO!) laten daarom aan deze krant verstaan dat extra geld noodzakelijk is.

"Er gebeurt niets dat wij niet hebben voorspeld", zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. "Er waren extra middelen gevraagd, maar die zijn uitgebleven. We zitten daarom met een onhoudbare situatie. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen."

GO!-bestuurder Raymonda Verdyck geeft aan dat leerkrachten en directeurs inclusie omarmen, maar dat "het heel moeilijk wordt om dit volledig te realiseren zonder dat er middelen bijkomen". "We blijven alle moeite doen, maar er wordt ontzettend veel van het onderwijs gevraagd. Op een gegeven moment moeten de leerkrachten ook zuurstof krijgen."

Boeve en Verdyck kennen ook de getuigenissen van ouders, die regelmatig opduiken. Kinderen als Maxim, Thomas of Ella-Louise vertellen dan waarom het M-decreet, waartoe Vlaanderen zich verplicht had bij de Verenigde Naties, voor hen (nog) geen soelaas biedt. Een beeld dat ook opduikt uit bevragingen. In het recente TIMSS-onderzoek (DM 30/11) werden naast 5.400 Vlaamse leerlingen uit het vierde leerjaar ook directeurs uit 153 scholen bevraagd. Zij geven aan dat er een tekort bestaat aan hulpmiddelen voor leerlingen met een beperking.

Gedesillusioneerd

Op dit moment kunnen scholen in het regulier onderwijs rekenen op de waarborgregeling. Concreet betekent dit dat het vrijgekomen personeel van het buitengewoon onderwijs bijspringt en ondersteuning biedt. Dit schooljaar gaat het om 420 medewerkers. Daarnaast blijven de leerlingen met een beperking recht hebben op zogeheten GON-begeleiding: middelen die worden aangewend om de ouders, leerkrachten of het kind te ondersteunen.

Sommige scholen maken vandaag werk van co-teaching. Zij zetten twee leerkrachten voor de klas, zodat alle leerlingen, ook die met een beperking, op hun eigen niveau kunnen worden uitgedaagd. "Maar dat kost veel geld en is daarom niet overal mogelijk", zegt Boeve. "En een leerkracht alleen kan dat niet in een klas met 24 leerlingen. Mijn hart bloedt. Ik zie zo veel directeurs en leerkrachten zo goed werken, maar als er geen antwoord komt, dan zullen we veel gedesillusioneerde mensen overhouden. We moeten het M-decreet nu goed uitvoeren, want zo'n goodwill krijg je maar een keer."

Flexibiliteit

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft aan dat in het voorjaar een evaluatie volgt van het M-decreet. Ze gaat volgend jaar ook de GON-begeleiding en de waarborgregeling samenvoegen.

"We maken meer flexibiliteit mogelijk: nu krijgen leerlingen twee uur begeleiding per week gedurende twee jaar, maar voor sommigen is dat onvoldoende, voor anderen is het bijna overbodig. Ook zullen de begeleiders meer leerlingen en leerkrachten kunnen helpen. Nu komen in een school vaak meerdere begeleiders voor enkele uren, met dezelfde expertise. Hun taak is erg versnipperd, waardoor ze vaak meer tijd in de auto doorbrengen dan dat ze kunnen begeleiden."

Crevits benadrukt dat er door het M-decreet geen euro verloren is gegaan. Zo heeft ze de middelen voor de GON-begeleiding bevroren, waardoor vandaag al meer kinderen geholpen worden en is de waarborgregeling een jaar vervroegd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234