Dinsdag 20/10/2020

Lynley in het spoor van Morse en Frost

Het geduld van de Nederlandse Inspector Lynley-fans werd een weekje langer op de proef gesteld. Vanwege het overlijden van Prins Claus schoven de meeste programma's een week op. Maar vanaf vanavond kan de vaste KRO-detectivekijker dan toch drie weken genieten van A Great Deliverance.

Londen

Van onze medewerker

Patrick Bremmers

Moord, intriges en schandalen staan centraal in de Britse detectiveserie The Inspector Lynley Mysteries, naar de boeken van de Amerikaanse schrijfster Elizabeth George. Nathaniel Parker en Sharon Small geven gestalte aan Inspector Thomas Lynley en diens assistente Sergeant Barbara Havers in Lizzie Mickery's driedelige BBC-bewerking van Georges eerste Lynley-roman A Great Deliverance, vanaf vanavond op zondag op Nederland 1. Terugkerende bijrollen zijn er voor Anthony Calf alias Simon St. James, Amanda Ryan (van Attachments) als Deborah en Emma Fielding als Helen.

A Great Deliverance vertelt over hoe de bekende aristocraat en bekwame politieman Thomas Lynley voor het eerst samen moet werken met de defensieve Barbara Havers, een meisje uit het arbeidsmilieu en een onvermoeibare strijdster voor gelijkberechtiging. De twee verhouden zich als water en vuur. Hun totaal verschillende achtergronden (hij heel deftig en zij zo gewoon) zorgen voor heel wat onderling gekissebis. Toch groeien de twee nader tot elkaar en lijkt het soms zelfs alsof er misschien iets moois zou kunnen ontstaan.

In de eerste aflevering worden Lynley en Havers door Scotland Yard naar het noorden van Yorkshire gestuurd om een oplossing te vinden voor de brute moord op de boer William Tey. Het levenloze lichaam van Tey werd onthoofd aangetroffen in zijn schuur, met aan zijn zijde diens totaal getraumatiseerde zestienjarige dochter Roberta, op wie al gauw de verdenking valt. Naarmate het onderzoek vordert, blijkt dat Tey een geheim verleden met zich meedraagt en dat er behalve zijn dochter heel wat andere mogelijke verdachten zijn. Het politieonderzoek wordt bemoeilijkt door het feit dat de in Oxford afgestudeerde Detective Inspector moet samenwerken met een aantal oud-collega's die nog steeds een appeltje met hem hebben te schillen door een zaak uit het verleden.

Thomas Lynley past overigens perfect in het rijtje 'behoeftigen' onder de Britse tv-detectiveseries. Net als zijn collega's Inspector Morse, Jack Frost (A Touch of Frost) en Adam Dalgliesh heeft hij te kampen met een gebroken hart. Zijn beste vriend Simon St James staat op het punt in het huwelijk te treden met Deborah, de enige vrouw op wie de anders zo koele Detective Inspector wanhopig verliefd is. Hij zoekt steun bij zijn beste vriendin Helen. "Ik had eigenlijk nog nooit van Thomas Lynley gehoord", zegt de veertigjarige Nathaniel Parker op de set in St. Albans, ongeveer een half uurtje treinen ten noorden van Londen. "En dat is gek, want detectives vormen zonder meer mijn favoriete genre. Ik speelde al mee in Inspector Morse, Poirot en A Touch of Frost. Het is dan ook heerlijk om nu eindelijk eens aan de andere kant te staan."

De charmante inspecteur is een gecompliceerde man, weet Parker. "Lynley heeft van huis uit meegekregen dat het belangrijk is je beleefd en charmant op te stellen tegenover het andere geslacht", zegt de praatgrage acteur, die we hier bovendien op Canvas aan het werk hebben kunnen zien in Vanity Fair en Far From The Madding Crowd. "Tegelijkertijd werd hij door zijn moeder erg slecht behandeld. Vlak voor zijn vader kwam te overlijden, bleek dat zij een verhouding had met de huisarts. Hij begrijpt niet dat zij zijn vader op het laatste moment zo in de steek liet. Lynley heeft daardoor moeite vrouwen geheel te vertrouwen."

Op het scherm is het er nauwelijks aan te zien, maar A Great Deliverance was voor de crew een echte nachtmerrie. De opnamen vonden plaats in september 2000, toen het soms bijna tien uur per dag regende en een groot gedeelte van Groot-Brittannië blank was komen te staan. Het team had een onderkomen gezocht in de onherbergzame heuvels van Yorkshire. Regelmatig moesten er tractoren aan te pas komen om de auto's uit de modder te trekken.

The Inspector Lynley Mysteries, Ned 1 23.18

Net als zijn tv-collega's heeft Inspector Thomas Lynley te kampen met een gebroken hart

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234