Dinsdag 02/03/2021

LUX

De eerste vijf minuten LUX gezien. Tom Van Dyck over Jeroen Bosch: "Moest hem nu geleefd hebben, hij zou tekenfilms maken of strips." Godverdomme! Wie heeft er nood aan die in krom Nederlands gebrachte 'geinige' onzin, dat onbenullige, zelfgenoegzame gekwaak en gekwetter?

Het programma was, voor men er ook maar één seconde van gezien had, voorspelbaar: een BV lepelt je snel, snel op wat hij aan interessants heeft geselecteerd, sightseeing met een 'cultureel' laagje vernis. Cultuur voor wie niet van cultuur houdt. Op Canvas, Het Net Voor De Meerwaardezoeker!

Ik heb alweer heimwee naar het destijds verketterde Kunstzaken. Was dat een goed programma, zeg. Een competente redactie selecteerde items uit de culturele actualiteit, liet kunstenaars of deskundigen aan het woord. Geen gezever, geen leukigheid, gewoon to the point en met kennis van zaken gebracht. In dagelijkse kleine porties, na het journaal van 20 uur. Dat programma werd weggehoond! Ik herinner mij wijlen Kris Borms, hoge pief bij de nieuwsdienst, die in een interview fulmineerde dat Kunstzaken de kijkers wegjoeg, vijf minuten om weg te zappen naar een andere zender. Sedertdien krijgen we voor en na elk programma vijf minuten eindeloos herhaalde trailers en boodschappen van algemeen onnut.

Bij de VRT lopen talloos veel mensen rond die wel cultureel competent zijn. Mogen die misschien even een programma maken? Laat de leukigheid over aan de 'verbredende' zenders. En gooi Censydiam de deur uit.

J. Wambacq, Wolvertem

Boompjesdag

Lezer Felix Van Eechout (DM 20/3) geeft in zijn stukje over Boompjesdag terecht aan dat elke gekapte boom, hoe alleenstaand ook, een stap achteruit is in de strijd tegen de C02-vervuiling, omdat bomen een onvervangbare functie hebben: gratis de lucht zuiveren. Maar eerder dan een reglement voor te stellen waarbij elke gekapte boom moet vervangen worden door een nieuwe, in de praktijk moeilijk te realiseren, vind ik het wel haalbaar dat de Vlaamse overheid een concreet bomenplan zou doorvoeren, inclusief inventarisering van het Vlaamse bomenbestand.

Er worden voortdurend hier en daar bomen gekapt, al of niet om geldige redenen, maar zelden worden die ook weer vervangen door nieuwe exemplaren, en zo gaat het Vlaamse bomenbestand er haast ongemerkt op achteruit. Acties zoals Boompjesdag zijn een zeer nuttige bijdrage, maar men mag zich niet achter zo'n eendagssucces verschuilen. Er moet gewerkt worden aan een mentaliteitswijziging waarbij bomen meer naar hun ecologische in plaats van hun decoratieve waarde worden geschat.

De overheid, nu ze toch blijk geeft van een onvermoed milieubewustzijn, kan meteen een bewijs leveren van haar goede voornemens door zich te engageren om jaarlijks een paar honderdduizend bomen aan te planten op de eigen gronden, of desnoods de soms wat slome lokale overheden ertoe te verplichten hetzelfde te doen. Op die manier worden de recente milieutaksen ook zichtbaar aangewend ter verbetering van het leefmilieu.

Frits Van den Eede, Antwerpen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234