Donderdag 28/05/2020

Europese Commissie

LuxLeaks: "Geloofwaardigheid van Juncker staat op het spel"

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.Beeld REUTERS

De woordvoerder van de Europese Commissie is vandaag niet ingegaan op vragen over de betrokkenheid van voorzitter Jean-Claude Juncker bij geheime belastingconstructies in Luxemburg. Intussen eisen verscheidene fracties in het Europees Parlement meer uitleg.

Een groep onderzoeksjournalisten onthulde gisteravond het bestaan van honderden geheime belastingconstructies voor multinationals en gefortuneerde families. Zo liepen ook Europese lidstaten miljarden aan belastinginkomsten mis. Het nieuws komt bijzonder ongelegen voor Juncker, die sinds enkele dagen Commissievoorzitter is, maar van 1995 tot vorig jaar premier van het Groothertogdom Luxemburg was.

Op vragen over de rol van Juncker als oud-premier antwoordde de woordvoerder van de Commissie niet. "Jean-Claude Juncker is voorzitter van de Europese Commissie", klonk het herhaaldelijk. Hij ging ook niet in op de vraag of de voorzitter gegevens zal aanleveren in het kader van het onderzoek naar Luxemburgse belastingconstructies. "Het is aan de Luxemburgse autoriteiten om antwoorden te geven."

Concurrentie

De vorige eurocommissaris voor Mededinging Joaquin Almunia opende enkele maanden geleden al een diepgaand onderzoek naar fiscale rulings waarvan Amazon en Fiat in Luxemburg genieten. Ook belastingakkoorden van Apple in Ierland en Starbucks in Nederland worden onderzocht. De Commissie onderzoekt of die rulings geen verdoken staatssteun vormen die de eerlijke concurrentie op de Europese eenheidsmarkt ondermijnen.

Die dossiers zijn nu in handen van Almunia's opvolgster Margrete Vestager. Voor de publicatie van de onthullingen had Juncker gisteren nog laten verstaan dat hij zich niet zal inlaten met het werk van de eurocommissaris. De woordvoerder verzekerde vandaag dat de Commissie zal optreden tegen concurrentieverstorende fiscale regimes en indien nodig het onderzoek zal uitbreiden, zowel in lidstaten waar reeds een onderzoek gaande is, als naar andere lidstaten.

Opvallend was wel dat de Commissie de zaak door de bril van het concurrentiebeleid bekijkt. Vragen over de geloofwaardigheid van Juncker in de strijd tegen belastingontwijking werden gepareerd met een verwijzing naar de Europese verkiezingscampagne. De zegsman wees erop dat Juncker toen pleitte voor meer inspanningen tegen belastingontwijking en meer fiscale harmonisatie op Europees niveau, bijvoorbeeld wat de belastbare basis van de vennootschapsbelasting betreft.

Sereen

Vanuit het Europees Parlement komen intussen vragen aan Juncker om uitleg te verschaffen. "De geloofwaardigheid van Juncker staat op het spel. Hij moet nu tonen aan welke kant hij staat: die van de burgers of bedrijven die belastingen ontlopen? Hij moet dringend radicale actie ondernemen om Europa's fiscale achterpoortjes te sluiten en de fiscale concurrentie te beperken", zo verklaarde de sociaaldemocratische fractieleider Gianni Pittella.

Zijn liberale collega Guy Verhofstadt wil dat de Commissie opheldert of de Luxemburgse fiscale constructies in overeenstemming met het Europees recht is. "We vinden het onaanvaardbaar dat burgers en kmo's in een periode van crisis hoge belastingen moeten betalen, terwijl velen in het bedrijfsleven er blijkbaar alles aan doen om belastingen te minimaliseren."

Juncker bleef overigens "sereen" bij het nieuws van de Luxembourg Leaks, aldus de woordvoerder. Een voor vandaag gepland debat tussen hem en voormalig Commissievoorzitter Jacques Delors ging niet door, maar dat publieke optreden werd volgens de zegsman geannuleerd omdat Delors met zijn gezondheid sukkelde en niet naar Brussel was afgereisd.

Europees Parlementslid Guy Verhofstadt.Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234