Donderdag 08/12/2022

LuxLeaks

LuxLeaks breidt uit: deals met topbedrijven in de hele wereld

Jean-Claude Juncker was premier in Luxemburg toen de deals werden gesloten. Beeld REUTERS
Jean-Claude Juncker was premier in Luxemburg toen de deals werden gesloten.Beeld REUTERS

De belastingontwijking in Luxemburg vindt plaats op een wereldwijd ongeziene schaal. Luxemburg blijkt al meer dan tien jaar lang belastingcadeaus uit te delen aan de klanten van alle grote én kleine advies- en advocatenkantoren. Dat blijkt uit nieuw gelekte deals die het land sloot met topbedrijven als Walt Disney en Skype, zo meldt De Tijd.

Redactie

Het gaat om nieuwe onthullingen rond LuxLeaks. Dat is een project van ICIJ, een internationale organisatie van onderzoeksjournalisten, waar ook De Tijd, Mo* en Le Soir aan deelnemen. Begin november stelden zij al aan de kaak dat heel wat grote bedrijven, zoals InBev, maar ook enkele rijke families geheime fiscale afspraken in Luxemburg gebruiken om belastingen te ontwijken.

Nu onthult hetzelfde consortium dat Luxemburg op veel grotere schaal dan gedacht geheime belastingakkoorden heeft gesloten met topbedrijven uit de hele wereld. Volgens Lars Bové van De Tijd bewijst het nieuwe lek dat het advieskantoor PricewaterhouseCoopers, waar de eerste belastingdeals begin vorige maand waren gelekt, lang niet de enige is die de controversiële belastingdeals mocht sluiten met de Luxemburgse fiscus. Ook de drie andere grote advieskantoren in de wereld, EY (het vroegere Ernst & Young), Deloitte en KPMG, mochten zulke deals sluiten waardoor grote bedrijven en rijke families massaal belastingen kunnen ontwijken.

35 topbedrijven

De nieuw gelekte belastingdeals gaan over 35 topbedrijven, zoals de Walt Disney-groep, de internetgiganten eBay en Skype, de Canadese trein- en vliegtuigbouwer Bombardier (die ook in Brugge een vestiging heeft), Hutchison Whompoa (de miljardengroep die bekende winkelketens bezit zoals ICI Paris XL en Kruidvat), de Telecom Italia Group, Koch Industries (een van de grootste privébedrijven in de Verenigde Staten en een van de belangrijkste geldschieters van de Republikeinse partij in de VS), de Amerikaanse investeringsgroep Colony Capital (de belangrijkste aandeelhouder van de supermarktketen Carrefour), Black & Decker en Reckitt Benckiser (met bekende merken zoals Durex, Vanish, Calgon, Dettol, Clearasil en Airwick).

Uit het nieuwe lek blijkt bovendien dat de Luxemburgse fiscus gebruik maakt van ons land, door bedrijven uit de hele wereld toestemming te geven belastingvrij inkomsten op te halen uit Belgische beleggingsfondsen. Telecom Italia heeft op die manier al meer dan een half miljard euro geïnvesteerd in een Belgisch beleggingsfonds.

De akkoorden werden gesloten tijdens het premierschap van Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Tot nu toe hield Juncker altijd vol dat de deals niet illegaal zijn, maar niet altijd ethisch en fiscaal rechtvaardig.

Fraudeurs bestraffen

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt liet gisteren weten dat de Luxemburgse minister Pierre Gramegna concrete toezeggingen heeft gedaan. Volgende maand zou de fiscus alle geheime belastingakkoorden die Luxemburg gesloten heeft met Belgische bedrijven in handen krijgen.

Als uit de onthullingen van LuxLeaks blijkt dat Belgische rijke families of bedrijven zich schuldig gemaakt hebben aan fraude, dan zullen die bestraft worden, aldus nog Van Overtveldt.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Beeld BELGA
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).Beeld BELGA

"Gedeelde verantwoordelijkheid"

Luxemburg schiet intussen in het defensief. Het Luxemburgse ministerie van Financiën laat weten dat de nieuwe onthullingen in de LuxLeaks-zaak niet meer informatie bevatten dan die van enkele weken geleden. Het Financiëndepartement erkent wel dat er ethische bezwaren kunnen worden opgetekend tegen bepaalde mechanismen, maar die zijn in overeenstemming met de nationale en internationale wetgeving.

Bovendien pikt het ministerie het niet langer dat enkel het Groothertorgom Luxemburg met de vinger wordt gewezen. "Bij de analyse van deze situatie moeten we naar het groter geheel kijken, en kan men niet enkel blijven stilstaan bij het kader van een enkel land. De internationale gemeenschap draagt een gedeelde verantwoordelijkheid om de internationale afspraken aan te passen aan de huidige omstandigheden", luidt de verklaring van het Luxemburgse ministerie.

Het Groothertogdom stuurt erop aan dat er snel werk wordt gemaakt van een verplichte automatische uitwisseling van financiële informatie over tax rulings tussen de verschillende lidstaten van de Europese Unie, een initiatief van de Europese Commissie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234