Zondag 21/04/2019

Luxemburgers leren islamitisch bankieren

Beeld EPA

Luxemburg plant de uitgifte van sukuk, staatsobligaties die de voorschriften van de islam volgen. De obligatie zou 200 miljoen euro moeten opbrengen. De markt voor dat soort obligaties groeit met 17 procent per jaar en kan binnen drie jaar 2.000 miljard euro waard zijn.

Luxemburg plant als tweede niet-moslimland de uitgifte van een staatsobligatie die in overeenstemming is met de voorschriften van de islam. Het zal in de komende twee maanden zijn plannen uiteenzetten in het Verenigd Koninkrijk en de moslimlanden Maleisië, Saudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Met de uitgifte van de sukuk wil Luxemburg zich profileren als Europees centrum voor islambankieren en een nieuwe niche aanboren.

De Luxemburgse beurs was de eerste Europese om een islamobligatie te noteren. Tegelijk zoekt het Groothertogdom voortdurend nieuwe markten om zijn financiële sector te diversifiëren. "We zijn het eerste euroland dat zo'n obligatie uitbrengt", aldus een bron bij het Luxemburgse ministerie van Financiën. "Het is de bedoeling dat er nog meer uitgiftes volgen, maar eerst willen we deze evalueren."

Nieuwe bankwetten
Met een staatsobligatie gaat de overheid op zoek naar geldschieters die haar geld willen lenen. Het grote verschil tussen sukuk en klassieke obligaties is dat er geen rente is op de eerste. Omdat de sharia (islamitische wetgeving) speculatie verbiedt, betaalt de Luxemburgse sukuk in plaats van een intrest een jaarlijks huurbedrag uit, dat betaald wordt aan de investeerders van de maatschappij die de obligatie uitgeeft. Dat bedrag is gebaseerd op de reële activa die aan de basis liggen van de obligatie: drie gebouwen die aan de overheid verhuurd worden voor de duur van de obligatie.

Om aan de strikte shariaregels te voldoen en de uitgifte van de sukuk mogelijk te maken, paste de Luxemburgse overheid in juli zijn bankwetten aan. In de praktijk zien het Sharia Executive Committee van de banken HSBC en BNP Paribas toe op de naleving van alle regels.

Het ministerie van Financiën verwacht dat de kostprijs voor de sukuk iets hoger zal uitvallen dan bij een klassieke obligatie-uitgifte, maar ziet die extra kost als een investering om een nieuwe bankactiviteit aan te trekken.

Het Verenigd Koninkrijk gaf op 25 juni als eerste niet-moslimland sukuk-obligaties uit. Het haalde 200 miljoen pond op. De vraag naar dat soort papier was ruim tien keer groter dan het aanbod. Een Britse klassieke staatsobligatie met vervaldag in 2020 biedt beleggers een rendement van 1,96 procent. Het rendement van de Britse sukuk bedraagt 1,87 procent.

Dat Luxemburg zich na Londen wil profileren als centrum voor islamitisch bankieren is niet zo vreemd. De markt voor sukuk groeit met 17 procent per jaar en kan tegen 2017 een omvang hebben van 2.000 miljard euro, dat voorspelt consultant PricewaterhouseCoopers.

Maleisië is 's werelds grootste sukukmarkt. Hongkong, Indonesië en Pakistan maakten enkele dagen geleden bekend dat ze 3,5 miljard dollar stoppen in de snel groeiende markt van islamobligaties. De obligaties van die drie landen komen voor eind september uit, dat meldt International Financing Review Asia. In ons land is er voorlopig geen interesse in islamobligaties of in islamitisch bankieren tout court.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.