Dinsdag 17/09/2019

Lust de Belg zijn bier in een glad glas?

In Leuven is de eerste lading 'boerkes' van 33 cl van Stella geleverd. Ze moeten de ribbeltjesglazen vervangen, waarvan AB Inbev de productie vorig jaar plots stopzette, met veel protest als gevolg. 'Niemand is meer op zijn bierglazen gesteld dan wij Belgen.'

Boerkes, ribbeltjes, chalices. Zeg vooral nooit zomaar 'bierglas' tegen datgene waar Belgen hun pils uit drinken. Dat bleek vorig jaar, toen brouwerij AB InBev zijn Stella Artois niet langer wilde tappen uit het ribbeltjesglas van 20 of 33 cl en het kelkglas promootte tot standaardglas. In het buitenland wordt Stella immers in de markt gezet als premiumpils - een chique pils in een chic glas.

Die zet kon op weinig goedkeuring rekenen van de cafégangers, die het populairste glas voor hun pils zagen verdwijnen. Vooral in Leuven, thuisbasis van Stella, klonk gemor. Stamgasten misten hun 33'er. Maar nu komt AB Inbev dus met een goedmaker: het grote boerke, inclusief gouden randje.

De eerste lading werd gisteren afgezet in de stad. "Ze zijn geleverd, ja. Maar we gebruiken ze niet", zegt Dirk Lauwers van volkscafé Marengo. "We hebben nog een 60-tal 'ribbelkes' van 33 cl. Op is op."

Heisa voor 'maar' een bierglas. Het is typisch Belgisch. In het buitenland malen ze er niet om: daar drinken ze zowat alles uit gladde glazen.

"Toen in de jaren 60 de grote spelers als AB InBev of Alken Maes zich definitief vastzetten in de markt, kregen kleine brouwerijen geen kans meer om pils te brouwen. De concurrentie was simpelweg te groot en dus gingen ze ander bier maken. Om zich nog meer te onderscheiden, kwam daar een bijbehorend glas bij", legt bierkenner Luc De Raedemaeker uit.

We zijn gehecht aan ons glas. Het is een deel van onze biercultuur. Dat zegt ook biersommelier Sofie Vanrafelghem. "In het buitenland kijken ze vreemd op, dat wij een glas koppelen aan een bier", klinkt het.

Dat een Stella minder zou smaken in een chalice dan in een ribbelglas, zit dat dan tussen de oren? Vanrafelghem: 'Voor de temperatuur maken de ribbels wel een verschil. Bij een gladde pint warmt het bier sneller op. De karteling zorgt ervoor dat de afstand tussen je drank en je warme hand groter is, waardoor die langer fris blijft."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234