Vrijdag 03/12/2021

Lunatheater voortaan Kaaitheater

Met een druk bijgewoond feest nam het Kaaitheater afgelopen dinsdag afscheid van de naam Lunatheater. De in 1932 gebouwde theaterzaal wordt voortaan, naar zijn beheerder en enige vaste gebruiker, Kaaitheater genoemd. Volgens directeur Hugo Vanden Driessche drukt de naamswijziging de ambitie van het Kaaitheater voor de komende jaren uit: 'Meer dan ooit de grote zaal bespelen en het publiek laten meegroeien op maat van deze zaal.'

Brussel / Van onze medewerker

Peter Anthonissen

Op een persconferentie vooraf gaf Hugo Vanden Driessche een woordje uitleg bij de beslissing: "De naam 'Lunatheater' stond voor de zaal zonder meer. Vele mensen - politici incluis - legden de link met het Kaaitheater niet als er een voorstelling in het Lunatheater geprogrammeerd stond. Om hierin duidelijkheid te scheppen besloten we de naam van de zaal te schrappen."

Na het vertrek van zijn collega Agna Smisdom eind deze maand wordt Johan Reyniers de enige artistiek leider van het kunstencentrum. Hij sluit zich aan bij de intenties van zijn directeur. In de subsidieperiode 2001-'05 gaat hij resoluut voor een 'publieksverbreding': "Het Kaaitheater kiest voor wat vaak als moeilijk werk wordt ervaren. We hebben indertijd gezegd dat we voorstellingen 'met een haakje' willen brengen, en dat blijft ook in de toekomst ons uitgangspunt. Dat betekent echter niet dat die voorstellingen bij voorbaat tot een klein publiek van kenners veroordeeld hoeven te zijn. Dat publiek is ons kernpubliek, en het is uiteraard belangrijk. Maar onze ambities moeten verder reiken. Meer en meer zie ik het gevaar dat we ons in onze zaal opsluiten en ons nestelen in een context die we zelf gecreëerd hebben. We willen dus het gesprek aangaan met een publiek dat nog niet overtuigd is van wat het Kaaitheater doet, dat zich onvoldoende aangesproken voelt. Of dat het Kaaitheater doodeenvoudig nog niet kent." Met dat doel plant het Kaaitheater volgend seizoen langere speelreeksen. Er zullen ook meer hernemingen op het programma staan.

Het doopfeest dinsdagavond was een geslaagde illustratie van de ambities van het huis. De organisatie telde tussen 2.500 en 3.000 aanwezigen. Onder hen vele habitués, maar ook heel wat nieuwe gezichten die voor het eerst in het Kaaitheater kwamen. Zij konden genieten van de succesproductie The show must go on van de Franse choreograaf Jérôme Bel (voor de gelegenheid met staand publiek) en van een optreden van The Flat Earth Society onder leiding van Peter Vermeersch. De als special guest aangekondigde Josse De Pauw kon er "door omstandigheden" niet bij zijn. Bel en De Pauw staan ook volgend seizoen op het affiche van het Kaaitheater. Reyniers blijft immers pleiten voor continuïteit in het werken met en het presenteren van bepaalde kunstenaars. Naast de artiesten die door stichter Hugo De Greef in het Kaaitheater werden geïntroduceerd en die er nog steeds thuis zijn (Anne Teresa De Keersmaeker, Maatschappij Discordia, Jan Lauwers, Peter van Kraaij, The Wooster Group, tg. STAN...), heeft ook een jongere generatie er zijn plek gevonden. Onder anderen de choreografen Emio Greco, Vincent Dunoyer, Thomas Hauert en Raimund Hoghe en de theatergroepen de Onderneming, 't Barre Land en Dood Paard zijn volgend seizoen van de partij. Vaste muzikale gasten zijn Bl!ndman, Walter Hus en Ictus. Nieuw in het Kaaitheater zijn het Nederlandse collectief Monk (in een coproductie met Dito'Dito) en de Brits-Bengalese choreograaf Akram Khan.

De drie eigen producties die het Kaaitheater opzet, stoelen op de ervaring van een aantal getrouwen: Jan Decorte opent het seizoen met Medeia; Mind the Gap, een reeds gepubliceerde tekst van Stefan Hertmans, wordt geregisseerd door Gerardjan Rijnders; Jan Ritsema zet een volgende stap in zijn artistieke zoektocht met VANDAAG ulysses. Johan Reyniers betreurt dat het Kaaitheater momenteel zelf niet de middelen heeft om meer groot internationaal werk te presenteren. Hiervoor is het huis grotendeels aangewezen op samenwerking met het KunstenFESTIVALdesArts. Hoewel zijn subsidiëring door de Vlaamse Gemeenschap voor de komende subsidieperiode stijgt van 41 naar 50 miljoen frank per jaar, ziet het Kaaitheater in dit verband geen bijkomende mogelijkheden ontstaan. "Die stijging is al voor de helft afgeroomd doordat de Vlaamse Gemeenschap heeft besnoeid op de gelden van de Nationale Loterij en op de internationale kredieten", merkte Vanden Driessche op. "Het is alsof je van je werkgever een loonsverhoging krijgt en achteraf te horen krijgt dat je op je vakantiegeld moet inleveren." Een positieve evolutie, aldus Vanden Driessche, is dan weer het feit dat de samenwerking tussen de verschillende Brusselse theaterhuizen de jongste tijd in een stroomversnelling is gekomen. Bij de opening van Het Theaterfestival 1999 hield hij een opgemerkt pleidooi voor meer overleg. Dat is sindsdien een feit: vijftien Nederlandstalige Brusselse kunstinstellingen treffen elkaar met een zekere regelmaat. "Dat is een belangrijke stap, zeker in vergelijking met de voorafgaande periode", aldus Vanden Driessche. In de toekomst hoopt hij op een soortgelijke demarche naar de Franstalige collega's toe: "We zouden het appreciëren mocht de overheid hierin rekening houden met de verzuchtingen van het veld en zorgen voor een samenhangend beleid. In Antwerpen en Gent zijn er stadsoverkoepelende initiatieven, hier niet. Brussel heeft nochtans veel voor op andere steden. Welke stad in Vlaanderen is een grootstad behalve Brussel?"

Info over het Kaaitheater, Akenkaai 2 (kantoren), 1000 Brussel op tel. 02/201.59.59, info@kaaitheater.be, www.kaaitheater.be.

Podium

'Verhoging subsidies voor de helft afgeroomd door vermindering Lotto-gelden en internationale kredieten'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234