Donderdag 25/02/2021

Lezersbrieven

Luistervinken bij staatsveiligheid zijn veel interessanter dan angsthazen bij de politie

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Regelmatig vindt u online een selectie lezersbrieven. Hier leest u de ingezonden brieven van maandag 4 april. Over IS, angst en de hoofddoek.

Met IS aan tafel?

Jonathan Powell, expert conflictbemiddeling, zegt: "Over 5 jaar zitten we met IS aan tafel". De Britse regering ging immers toch ook in het geheim gesprekken aan met het IRA ?

IS gelijkschakelen met het IRA is te gek voor woorden. Hoe kan er met deze gewetenloze geweldenaars onderhandeld worden terwijl zij onvoorstelbare gruweldaden verrichten tegen onschuldige mannen, vrouwen en kinderen en hun palet van barbarij geen grenzen kent.

B. Adriaens, via e-mail.

Hoofddoek

In progressieve kringen is het not done tegen de hoofddoek te zijn. Je deed er best het zwijgen toe of je kwam al snel in het racistenkamp terecht. Nu Elisabeth Badinter zich ook tegen dat vrouwonvriendelijk kledingstuk keert durf ik me weer te outen. Ik zit nu in select gezelschap.

Het stoort me omdat het de vrouwen herleidt tot een object. Je moet je bedekken want anders ben je loslopend wild. De mannen zijn te zwak om weerstand te bieden aan het kleinste stukje vrouwelijk naakt. De vrouw zelf telt niet maar wel de hoeveelheid blootgestelde huid. Eigenlijk is elke hoofddoek een belediging van de man.

Voor mij draag je wat je wil als er maar geen boodschap achter steekt die haaks staat op onze moeizaam verworven Westerse waarden.

Lucienne Colpaert, Dendermonde.

Zaventem heeft afgedaan

Beroepshalve neem ik zo'n keer of tien per jaar het vliegtuig. Welnu, voor mij heeft Zaventem afgedaan. Niet omwille van de aanslagen, maar wegens de absurde 'veiligheidsmaatregelen' die de luchthavenpolitie heeft afgedwongen. Vliegen was al lang niet meer leuk, maar nu je drie uur van tevoren in de rij moet gaan staan, alleen met de auto (en dan nog!) of per taxi mag komen en al buiten de luchthaven wordt gefouilleerd...

Welke andere luchthaven ter wereld doet zoiets? En dat allemaal zonder een ziertje méér veiligheid, want opeengepakte mensen buiten zijn een gedroomd doelwit! De alternatieven Charleroi, Lille, Eindhoven... zelfs Amsterdam, Keulen, Luxemburg en Parijs zijn vlakbij. Ik ben er zeker van dat de economische schade door deze onbesuisde eisen van de politie op de duur groter zal zijn dan die van de aanslagen.

Jan ML Bosmans, radioloog UZGent.

Terroristen mogen ons leven niet verknallen

De terroristische aanslagen op de nationale luchthaven en in de Brusselse metro zijn van een onvoorstelbare gruwelijkheid. Toch zijn dergelijke onmenselijke misdaden de ultieme uitzondering. Dagelijks nemen enorme aantallen mensen zonder enig probleem bus, metro, tram, trein, tgv, vliegtuig... In theorie kan altijd iets erg gebeuren, maar in de realiteit is het risico op werkelijke rampspoed verwaarloosbaar klein. Verhoudingsgewijs zijn calamiteiten bijzonder zeldzaam.

Vraag is dan ook: moeten we wel toegeven aan een collectieve angstpsychose? Totnogtoe was de luchthaven een internationale ontmoetingsplaats waar familie en vrienden reizigers uitwuifden of verwelkomden. Dat is (voorlopig) verleden tijd. Enkel reizigers mogen er nog in, mits werkelijk kafkaiaanse controles. Als je deze logica doortrekt, moet je ook alle gebruikers van bus, tram, metro, trein... plus hun bagage rigoureus controleren, want in theorie kan iedere burger, eventueel zelfs onbewust, een bom bij zich hebben. Elkeen beseft meteen dat zoiets gewoon onmogelijk is.

Als angst het openbare leven deels verlamt, hebben de terroristen hun slag thuisgehaald. Maar moeten we ons leven wel laten verknallen? Terroristen kunnen overal toeslaan waar veel mensen samen zijn, in danszalen en dierentuinen, in concertzalen en sportstadions, tijdens feesten en evenementen... En we weten dat een waterdichte controle in se niet mogelijk is. Welke zin heeft het dan om dagen-, weken- of maandenlang duizenden agenten in te zetten, die met schrik in de broek miljoenen onschuldige landgenoten controleren? Met welk maatschappijbeeld groeien kinderen dan op?

Is het niet zinvoller om flink te investeren in geheime diensten die bepaalde milieus infiltreren, internationale netwerken in beeld brengen, potentiële daders schaduwen en gecodeerde boodschappen onderscheppen? Besluit: luistervinken bij de staatsveiligheid zijn veel interessanter dan angsthazen bij de politie!

Luc Dewaele, Eggewaartskapelle.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234