Woensdag 25/05/2022

'Luikse topmagistraat Schmitz pleegde jaren aan een stuk strafbare feiten'

De Falkenberg-connectie van de Luikse advocaat-generaal

Brussel

Eigen berichtgeving

Walter de Bock

Eerste advocaat-generaal Franz-Josef Schmitz gaf maandag op de eerste dag van zijn proces voor het Brusselse hof van beroep een zelfverzekerde indruk. Zijn brede glimlach - of was het niets meer dan een grimas? - voor de vele tv-camera's stond alleszins in schril contrast met de betichtingen tegen hem van het Openbaar Ministerie. De 66-jarige magistraat van het Luikse parket-generaal heeft zich volgens de aanklager niet zo maar uit zwakte of door verleiding schuldig gemaakt aan enkele geïsoleerde strafbare feiten. De aanklacht luidt onder meer dat Schmitz van april '93 tot einde '96 zonder onderbreking strafbare feiten heeft gepleegd.

Een belangrijk hoofdstuk in de aanklacht betreft zijn vermeend corrupte relatie met de Falkenbergs, een familie die in Duitstalig België sinds lang stof levert voor een lokaal Dallas-feuilleton. Men moet weten dat advocaat-generaal Schmitz al sedert jaren naast zijn riante staatswedde als topmagistraat er ook nog een volkomen zwart inkomen op na hield. En dat werd hem uitbetaald door de Falkenbergs. Zij 'regelden' het merendeel van zijn persoonlijke uitgaven. De Falkenbergs staan in Duitstalig België onder meer aan het hoofd van een van de grootste Belgische bedrijven in de afvalsector: de firma Falkenberg et Fils in Kettenis. Dit bedrijf, gelegen aan de Belgisch-Duitse grens, wordt er al ettelijke jaren in binnen- en buitenland van verdacht een sleutelrol te spelen in grensoverschrijdende illegale Europese afvaltrafieken. Daarover loopt er onder meer nog een strafonderzoek dat in handen is van een onderzoeksrechter in Hoei.

De firma Falkenberg en haar filialen worden al sedert jaren geleid door de gebroeders Matthias en Günter Falkenberg. Op de zitting gisteren bleek dat Matthias Falkenberg en Franz-Josef Schmitz al sedert decennia met elkaar bevriend zijn. Ze kennen elkaar al van in hun studententijd. In ruil voor deze occulte verrijking verleende de advocaat-generaal aan de Falkenbergs en hun bedrijven allerlei hand- en spandiensten. Zo kreeg hij in mei '93 bijvoorbeeld van hen een Audi 100 cadeau ter waarde van 1,1 miljoen frank.

Ook naar het luxerestaurant La Chaumière du Lac, eigendom van de dochter van Schmitz, in Robertville ging er heel wat geld van de Falkenbergs. Dat gebeurde via valse facturen voor maaltijden en via nog heel andere kanalen. In dit deel van de openbare aanklacht tegen Schmitz staat er te lezen dat de eerste advocaat-generaal tussen '90 tot einde '96 op die manier in totaal voor zeven miljoen frank voordelen in natura heeft ontvangen. Het gaat hier om een minimale schatting, zo schrijft de procureur-generaal in zijn aanklacht.

Daar komen, zoals blijkt uit de aanklacht, nog eens diverse andere inkomsten bovenop, in totaal voor 445.000 frank die ook op volkomen onwettelijke wijze in de zakken van Schmitz zijn beland. Dit geld heeft Schmitz gedurende vele jaren onder valse voorwendsels en vooral onder druk van zijn macht en aanzien geïncasseerd bij burgers maar ook bij de grootste bedrijven in Eupen en omstreken. Het lijkt op het eerste gezicht onwaarschijnlijk, maar het illustreert wel duidelijk de grote macht die de katholieke politicien annex magistraat Schmitz in de besloten Duitstalige gemeenschap in dertig jaar had weten op te bouwen. De lijst van zijn 'geldschieters' lijkt namelijk erg veel op die van de rijkste mannen in Duitstalig België. De debatten worden vrijdag voortgezet.

Franz-Josef Schmitz incasseerde miljoenen van afvalverwerkend bedrijf

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234