Zaterdag 07/12/2019

Politiek Update

Luikse onderzoeksprofessor beticht Theo Francken van plagiaat - ‘totaal uit de lucht gegrepen’, zegt N-VA’er

Gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Beeld BELGA

Jean-Michel Lafleur, onderzoeksprofessor aan de universiteit van Luik en adjunct-directeur van het Centre d’études sur l’ethnicité et de la migration (CEDEM), beschuldigt Theo Francken en Joren Vermeersch van plagiaat. Het nieuwe boek van de N-VA’ers getuigt bovendien van ‘een diepe onwetendheid over de migratiekwestie’, zo schrijft de professor op Twitter. Volgens Francken zijn de beschuldigingen onzin, en heeft hij Lafleurs boek nooit gelezen.

Het boek van Theo Francken en Joren Vermeersch, Migratie in 24 vragen en antwoorden, werd vorige week voorgesteld en wil volgens de partij “taboes doorbreken in klare taal” en “nuance bieden in plaats van zwart-wit denken”. Maar de auteurs slaan de bal volledig mis, volgens onderzoeksprofessor Jean-Michel Lafleur.

“10 redenen waarom Franckens nieuwe boek intellectueel oneerlijk is en blijk geeft van onwetendheid”, vat Lafleur zijn betoog op Twitter aan. In een reeks tweets die daarop volgt, haalt de onderzoeker onder andere aan dat de cover wel heel erg lijkt op het boek dat twee van zijn collega-onderzoekers vorig jaar publiceerden.

“Theo Francken en Joren Vermeersch zijn zodanig geïnspireerd door ons boek dat ze het op internet aanprijzen met onze ondertitel in de plaats van die van henzelf.” Voorts zijn volgens Lafleur 5 vragen in de inhoudstabel identiek aan de vragen uit hun boek, “maar nergens worden we geciteerd”.

Daarnaast schetst de gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie volgens Lafleur een onvolledig en onjuist beeld van migratie door creatief om te springen met het beschikbare wetenschappelijke materiaal. Zo haalt hij in de bibliografie slechts één wetenschappelijke bron aan en worden officiële rapporten onjuist geciteerd, aldus de onderzoeker. 

“Een voorbeeld: het rapport uit 2013 van de OESO toont aan dat de fiscale impact van migratie positief is in 3 van de 4 mogelijke scenario’s. Theo Francken citeert enkel het scenario dat lichtjes negatief uitvalt.”

Frappant noemt hij ook de passage waarin de N-VA’ers beweren dat er geen statistieken beschikbaar zijn van de jaarlijkse toestroom van migranten per land. “Terwijl die cijfers beschikbaar zijn op de website van de OESO of op vraag van de FOD economie”, zegt Lafleur. “Conclusie: koop het campagneboek van Theo Francken als u hem financieel wilt ondersteunen. Als u op zoek bent naar een uitgebalanceerd boek op basis van wetenschappelijke gegevens, download dan gratis het origineel geschreven boek”, besluit Lafleur.

“Totaal uit de lucht gegrepen”

Francken is niet opgezet met de beschuldigingen, die volgens hem “totaal uit de lucht gegrepen” zijn. Hij heeft het over “fake news”.  “Ik heb die man zijn boek nooit gelezen. Ons boek is ontstaan uit vragen van burgers en gebaseerd op objectieve gegevens uit publieke databanken”, schrijft hij op Twitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234