Maandag 26/10/2020

Luikse munitiefabriek exporteert naar beruchte wapenstad

Het Luikse New Lachaussée mag van de Waalse regering machines voor de productie van munitie naar de Tanzaniaanse stad Mwanza uitvoeren. Mwanza, gelegen aan het Victoriameer, is een van de beruchtste doorvoerhavens van illegale wapens naar de regio van de Grote Meren. De goedkeuring van de exportlicentie zou er gekomen zijn na zware politieke druk van belanghebbende Waalse politici.

Brussel

Eigen berichtgeving

Koen Vidal

Het was de Waalse minister van Internationale Relaties, Marie-Dominique Simonet (cdH), die begin dit jaar een exportlicentie goedkeurde voor de installatie van munitiemachines in de wapenfabriek van Mwanza. In de vorige regeerperiode had minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS) de licentie nog geweigerd.

Waarom Simonet het contract deze keer wel goedkeurde, is onduidelijk. Volgens allerlei internationale rapporten blijft Mwanza een van de belangrijkste doorvoerhavens van illegale wapens naar conflictregio's in de Grote Meren. Uit ooggetuigenverslagen van het International Network on Small Arms (Iansa) blijkt dat internationale wapenhandelaren in Mwanza een soort 'wapens voor vishandel' hebben opgezet. Vliegtuigen uit Rusland, Oekraïne en Zuid-Afrika voeren halfautomatische geweren aan en vertrekken weer richting Europa met een lading tilapia-vis. Ook een Amerikaans regeringsrapport vermeldt Mwanza als een van de belangrijkste doorvoerhavens van wapens. "Vanuit Mwanza vertrekken de wapens richting Oeganda en andere regionale bestemmingen."

Johan Peleman, de Belgische wapenhandelexpert, die verbonden is aan het Antwerps vredesinstituut Ipis, omschreef Mwanza vorig jaar in De Morgen als "een strategisch plaats" voor wapentrafieken. "Mijn vrees is dat vliegtuigen in Mwanza op papier een stop zullen maken om bij te tanken maar dat er in feite wapens aan boord zullen worden geladen die dan verspreid zullen worden over het Afrikaanse continent. Die techniek wordt vaak aangewend door internationale wapenhandelaars."

Ook de Grip (Groupe de Recherche et d'information sur la paix et la sécurité) omschrijft Mwanza als een "proliferatiegevoelige" regio. "Gegeven de rol die Tanzania speelt in de transit en de trafiek van wapens en de poreuze grenzen, valt niet uit te sluiten dat wapens of munitie die in Tanzania geïmporteerd of geproduceerd worden op een dag gebruikt zullen worden tegen Europese burgers of vredestroepen in Kongo. Gegeven de reputatie van Tanzania als draaischijf voor de illegale trafiek van wapens en de allesoverheersende corruptie, is het onmogelijk om met zekerheid te stellen dat het militair materieel dat naar dit land geëxporteerd wordt enkel door de officiële bestemmeling gebruikt zal worden."

Volgens La Libre Belgique keurde Simonet de exportlicentie voor New Lachaussée goed na politieke druk van Waals economieminister Jean-Claude Marcourt (PS) en Waals parlementslid Louis Smal (cdH). Beide politici lijken veel belang te hebben bij de wapenverkoop. Marcourt was voordien beheerder van de Groep Forrest, waarvan New Lachaussée deel uitmaakt. De Groep Forrest wordt geleid door de veelbesproken zakenman Georges Forrest, wiens naam in verschillende VN-rapporten over plunderingen in Kongo voorkomt. Forrest zelf beweert dat die beschuldiging "ongerechtvaardigd" zijn en omschrijft zichzelf als iemand van "onberispelijk gedrag die van een eervolle faam geniet". Louis Smal was dan weer jarenlang voorzitter van de Luikse christelijke vakbond, die onder andere de stijgende werkloosheid in plaatselijke wapenfabrieken als FN-Herstal en New Lachaussée probeerde af te remmen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234