Zaterdag 11/07/2020

Luikse justitieassistenten krijgen psychische begeleiding

BRUSSEL

De directie van Justitiehuizen heeft geld vrijgemaakt voor de begeleiding van de justitieassistenten die geschokt zijn door het drama dat 'hun' Nordine Amrani aanrichtte.

Het justitiehuis van Luik ligt op de Boulevard de la Sauveniere, op wandelafstand van de place Saint-Lambert waar Nordine Amrani dinsdag op de middag zijn dodelijke raid uitvoerde. "Een groep werknemers van het justitiehuis zag de aanslag gebeuren toen ze een sandwich gingen kopen. Onder hen onder andere de assistente die destijds in het kader van een eventuele vrijlating onder elektronisch toezicht een controle uitvoerde bij Amrani thuis.

"Zij kende hem. Dat laat een diepe indruk na", zegt Annie Devos, directeur-generaal Justitiehuizen. Volgens Devos zijn een aantal van de assistenten in shock. "Ik vind het niet juist om te zeggen dat ze zich verantwoordelijk voelen. En afgaande op zijn dossier die ik intussen bestudeerde, hoeven ze dat ook niet. Maar er waren nu eenmaal flink wat van onze mensen direct en indirect betrokken bij de opvolging van Amrani. Dat laat zijn sporen na."

Zoals bekend liet de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel Nordine Amrani op 8 oktober 2010 vrij onder voorwaarden. Hij kreeg daarvoor al tien keer een uitgangspermissie van telkens een dag en mocht als test ook zes keer bij zijn vrouw slapen. Nog in de maand dat Amrani voorwaardelijk vrij kwam, moest hij zich al een eerste keer aanmelden bij zijn aangeduide justitieassistente.

Uiteindelijk had hij 17 ontmoetingen, bevestigt Annie Devos. Een laatste gesprek in het justitiehuis dateert van 21 oktober 2011. Toen al was dat niet meer met zijn oorspronkelijke justitieassistente. Omdat de vrouw sinds mei parttime werkt, verhuisde het dossier van Nordine Amrani naar een vrouwelijke collega. Volgens de directeur-generaal had dat geen invloed op de continuïteit van Nordine Amrani.

Drie weken geleden stelde de justitieassistente ook nog een rapport over Amrani op. Er was daar niets opvallends aan, zegt Devos. Ze benadrukt dat het overigens niet zo uitzonderlijk is dat dossiers verhuizen onder justitieassistenten. "Zo'n 87 procent van de assistenten zijn vrouwen, ongeveer de helft werkt deeltijds. Dat is hun recht. En als onze mensen daarvoor kiezen, moeten we als organisatie onze plan trekken."

De ontmoetingen tussen Amrani en zijn justitieassistente moeten volgens Devos gezien worden als diepgaande gesprekken over zijn 'toekomstprojecten'. "Gemiddeld duurt zo'n ontmoeting drie kwartier tot een uur", aldus Devos. Zij zegt dat het hele traject met Amrani goed is verlopen. "Administratief gezien is al het nodige gedaan. Helaas is de mens soms compleet onvoorspelbaar. Hoe konden wij bijvoorbeeld weten dat hij ooit te maken had met wapens? Dat stond niet in zijn voorwaarden. En de justitieassistent kan de persoon die vrij is onder voorwaarden ook niet aan hem of haar vast ketenen."

Omdat de raid een wrange nasmaak nalaat bij vele Luikse justitieassistenten besliste de directie van de Justitiehuizen gisteren om onmiddellijk een budget vrij te maken voor de betrokkenen die begeleiding wensen. "Het is onduidelijk hoeveel mensen deze hulp nodig hebben en willen gebruiken. Maar ook na de affaire Dutroux is er destijds budget vrijgemaakt en gebruikt voor de begeleiding van onze eigen mensen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234