Donderdag 26/11/2020

Luikse intercommunale Publifin al maand in het oog van de storm

PS-voorzitter Di Rupo tijens een persconferentie na een vergadering van het PS-partijbureau over de rol van leden van het Publifin-schandaal.Beeld BELGA

Rond de Luikse intercommunale Publifin hangt sinds eind december een schandaalsfeer, nadat bekend raakte dat bepaalde lokale mandatarissen er royale vergoedingen kregen, vaak zonder dat er prestaties tegenover stonden.

Publifin (tot 2014 bekend onder de naam Tecteo) vindt zijn wortels in het stroomdistributiebedrijf dat de stad Luik en acht buurgemeenten hadden opgericht. Vele decennia aan fusies en overnames later is dat bedrijf uitgegroeid tot een grote speler gespecialiseerd in de domeinen energie (met, naast elektriciteits- en gasdistributie, ook onder meer het overgenomen Electrawinds), media (met de krantengroep Les Editions de l'Avenir) en telecom (met onder meer distributeur Voo). De holding, waarin 79 gemeenten, de provincie Luik en het Waals Gewest (voor een klein deeltje) participeren, draait een jaaromzet van bijna 760 miljoen euro en stelt 2.600 mensen tewerk.

Nep-adviesraden
Op 20 december 2016 breekt een schandaal uit rond de intercommunale. Het weekblad "Le Vif" onthult dat lokale mandatarissen die in allerlei "nep-adviesraden" zetelen riante vergoedingen opstrijken. Het gaat om brutobedragen tussen 1.340 en 2.871 euro per maand. De aanwezigheid op de raad - het gaat om zogeheten sectorcomités - is niet vereist om de vergoeding te krijgen. Het is een schepen van de Luikse gemeente Olne die de kat de bel aanbond.

Verontwaardiging
De Waalse politiek reageert verontwaardigd. Voogdijminister Paul Furlan (PS) eist dat er een einde gemaakt wordt aan de praktijken en laat zijn administratie een onderzoek voeren. Er zijn in het verleden regels uitgewerkt, maar blijkbaar kreeg Publifin uitstel om zich naar die regels te schikken. Enkele dagen later beslist de raad van bestuur van Publifin om de omstreden sectorcomités onmiddellijk af te schaffen.

PS-voorzitter Di Rupo roept dezelfde dag de mandatarissen die excessief hoge vergoedingen kregen op om die vergoedingen aan een goed doel te schenken. Claude Emonts, oudgediende van de Luikse PS, kondigt meteen zijn ontslag aan uit de Luikse gemeenteraad en zegt 50.000 euro terug te zullen storten aan Publifin of aan een goed doel. Het schandaal beperkt zich niet tot de PS. Anne Delvaux, gewezen RTBF-journaliste en europarlementslid voor het cdH, geeft de 16.000 euro die zij ooit aan zitpenningen kreeg aan een goed doel. Bij de MR kondigt de OCMW-voorzitter van de gemeente Awans aan dat hij een deel van zijn zitpenningen aan een goed doel zal geven.

Onderzoek
Intussen is het openbaar ministerie een informatie-onderzoek gestart. Dat wordt gevoerd door het parket-generaal van Luik. De procureur van Luik, Philippe Dulieu, heeft immers familiebanden met Stéphane Moreau, de PS-burgemeester van Ans. Die is gedelegeerd bestuurder van Nethys, de operationele poot van Publifin en daarmee de sterke man van de intercommunale.

Ontslagen
In de weken na de kerstvakantie rollen er koppen bij Publifin. Ondervoorzitter Virginie Defrang-Firket (MR) neemt ontslag. Ze is ook Waals parlementslid en wil elke zweem van belangenvermenging vermijden. Later neemt ook een andere ondervoorzitter, Didier Hamers (cdH), ontslag. De voorzitter van de PS-federatie Hoei-Waremme moet opstappen omdat ook hij hoge vergoedingen zou hebben gekregen.

De zaak neemt een hogere vlucht wanneer ook een adjunct-kabinetschef van minister Furlan in het vizier komt. Claude Parmentier zou sedert juni 2013 zowat 153.000 euro bruto aan vergoedingen van Publifin-filiaal Nethys hebben ontvangen.

Parmentier, ook PS-burgemeester in Wanze, geeft al zijn bestuursmandaten bij Publifin op, maar brengt zijn minister andermaal in verlegenheid. Oppositiepartijen Ecolo en MR vragen het ontslag van Furlan. DE PS laat Furlan echter niet vallen, en stelt een reeks maatregelen voor om de regels en transparantie bij intercommunales en andere (semi-)publieke instellingen aan te scherpen.

Een van die regels is een verbod op het cumuleren van een schepen- of burgemeestersambt en dat van leider van een door de overheid gerund bedrijf. Dat wil zeggen dat ceo van Nethys Stéphane Moreau zal moeten kiezen tussen Nethys en zijn sjerp in de Luikse gemeente Ans.

Motie van wantrouwen
In het Waals Parlement hebben MR en Ecolo een motie van wantrouwen ingediend tegen PS-minister Paul Furlan. De twee partijen vroegen om Furlan niet te vervangen binnen de Waalse regering. Volgens voorzitter van het Waals Parlement André Antoine (cdH) kan het parlement dat niet beslissen en is de motie dus onontvankelijk.

Het is de eerste keer dat er een motie van wantrouwen in het Waals Parlement is ingediend tegen een minister, waarbij dus het ontslag van één minister wordt gevraagd. Volgens Antoine moet zo'n motie van wantrouwen wettelijk gezien een opvolger voorstellen. En dat is bij de ingediende motie van MR en Ecolo niet het geval. De oppositiepartijen stelden voor om Furlan niet te vervangen en zijn bevoegdheden te verdelen over de andere ministers.

Parlementsvoorzitter Antoine zegt ook dat enkel de regering zelf het aantal ministers kan vastleggen. Hij heeft de fractieleiders van MR en Ecolo laten weten dat ze een nieuw voorstel moeten indienen. Beide partijen zeggen aan een gecorrigeerde versie te werken.

De motie maakt overigens geen kans om goedgekeurd te worden zolang de coalitiepartners PS en cdH minister Furlan blijven steunen.

Leden deontologische commissie Luikse PS hebben band met Publifin
Vier van de vijf leden die stemrecht hebben binnen de deontologische commissie van de Luikse PS stappen op. De vier hebben allen een band met Publifin, de in opspraak gekomen Luikse intercommunale. Dat meldt Le Soir op zijn website.

De vier betrokkenen zijn Bénédicte Bayer (directeur-general bij Publifin), Philippe Naelten (ceo van NeWin, een filiaal van Publifin-dochter Nethys), Josette Michaux (bestuurder bij Nethys en Publifin) en Jean-Dominique Franchimont, voorzitter van de deontologische commissie en advocaat van Nethys-baas Stéphane Moreau.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234