Dinsdag 07/02/2023

Coronacrisis

Luiks ziekenhuis riskeert schadeclaims: ‘Wie in deze oorlog vecht, verdient geen rechtszaak’

Het Montlégia-ziekenhuis in Luik. Beeld Photo News
Het Montlégia-ziekenhuis in Luik.Beeld Photo News

Een Luiks ziekenhuis riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op intensieve geweigerd zagen. ‘Wie in oorlogssituaties zoals deze zijn uiterste best doet, zou niet ook nog eens rechtszaken mogen riskeren’, zegt professor medisch recht Filip Dewallens.

Steven Swinnen

Meerdere families hebben het Luikse Montlégia-ziekenhuis al onder druk gezet om hoogbejaarde patiënten op te nemen op intensieve diensten, zo bevestigt het diensthoofd aan vakblad Medi Quality. Er is zelfs een zaak in kort geding aangespannen om een 91-jarige met verschillende aandoeningen toch op intensieve zorg te krijgen.

Advocaten beroepen zich op de wet op de patiëntenrechten waarin staat dat artsen verplicht zijn de wil van de patiënt te respecteren en dus niet zomaar een bed of medicijnen kunnen weigeren als die beschikbaar zijn. Het Artsensyndicaat vraagt de Orde van Advocaten maatregelen te nemen waardoor advocaten die zich met deze praktijken inlaten geschrapt worden. “Verwerpelijk”, vloekt Marc Moens, voorzitter van het Vlaams Artsen-syndicaat. “Gelukkig heb ik er in Vlaanderen nog niets over gehoord. De triage van patiënten wordt op een heel gewetensvolle manier gedaan en we kijken echt niet enkel naar de leeftijd.”

Volmachtsbesluit

Volgens professor medisch recht en advocaat Filip Dewallens (UAntwerpen en KU Leuven) maken de claims weinig kans. “Artsen gedragen zich zorgvuldig wanneer ze de richtlijnen van het crisiscentrum en van hun wetenschappelijke verenigingen volgen. Die richtlijnen zitten uitstekend in elkaar en over individuele triagebeslissingen wordt druk overleg gepleegd. Rechters beseffen ook dat de zorg bij een tekort aan beademingstoestellen, bedden op intensieve zorg of in een spoedgevallentent anders is dan in optimale omstandigheden. Dus daar ben ik nogal gerust in.

“Maar dat maakt zo’n jarenlange aansprakelijkheidsprocedure nog steeds erg wrang voor wie nu dag en nacht het beste van zichzelf geeft. Daarom zou de overheid een wet of volmachtsbesluit kunnen uitvaardigen waarin voorzien wordt in immuniteit tijdens deze crisis voor zorgverleners die zich houden aan de wetenschappelijke richtlijnen. Dan komen er geen aansprakelijkheidsclaims.

“Verschillende Amerikaanse staten hebben dat al gedaan en Nederland overweegt het nu ook. Zeker nu studenten, gepensioneerde artsen, artsen van totaal andere disciplines in de eerste lijn meehelpen om corona te bedwingen is zo’n wet geen overbodige luxe”, besluit Dewallens.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234