Luiks gerecht scoort in strijd tegen zwaar banditisme
Luik
Eigen berichtgeving
Caspar Naber
Politie en gerecht in Luik hebben succes geboekt in twee grote onderzoeken. Het ene draait om de gijzeling van en diefstal bij een Luikse wapenhandelaar, eind september, het andere om de extreem gewelddadige overval op een geldtransport bij Borgworm, in 1998.
De successen in de strijd tegen het zwaar banditisme in de regio Luik werden gisteren bekendgemaakt door procureur des konings Anne Bourguignont. Ze wist te vertellen dat vorige week donderdag 38 vuurwapens werden teruggevonden die op 27 september waren geroofd bij wapenhandel L'Armurerie du Nord in Luik. Het ging om 26 handvuurwapens, 11 wapens uit de persoonlijke verzameling van de wapenhandelaar en een gloednieuw machinepistool van het type P90, dat enkel bestemd is voor gebruik door de politie. De schiettuigen werden gevonden bij Léon G., uitbater van de Luikse bar Le Temple, en bij een klant genaamd Joseph W. Beiden werden aangehouden. Ze ontkennen elke betrokkenheid bij de diefstal. Verder onderzoek moet leiden naar de bergplaats van de overige 21 vuurwapens die werden ontvreemd bij de wapenhandel.
Een dag na de wapenvondst werd volgens mevrouw de procureur opnieuw een succes geboekt in de strijd tegen het zwaar banditisme in de regio Luik. Ze verwees naar de arrestatie van vijf zware jongens onder wie Marcel Habran. Dat nieuws was donderdag al bekendgemaakt door de gerechtelijke autoriteiten in Brussel. De Luikse procureur wist daar gisteren aan toe te voegen dat Habran door een informant wordt gelinkt aan de gewapende overval op een geldtransport van Brinks-Ziegler op de E40 bij Borgworm. Bij die overval, op 12 januari vorig jaar, werden de bestuurder en een van zijn bijrijders in koelen bloede doodgeschoten door vijf gemaskerde overvallers gewapend met oorlogswapens. Volgens de informant was Habran een van hen.
De informant die Habran aan de galg praatte, is volgens mevrouw Bourguignont iemand die een gevangenisstraf uitzit voor gewapende diefstallen. "Een niet-Belg wiens betrouwbaarheid en geloofwaardigheid voor honderd procent vaststaan." Het is volgens mevrouw de procureur uitgesloten dat de man zelf deelnam aan de overval op het geldtransport. "Ten tijde van de overval in Borgworm zat de informant in de cel in Frankrijk." Diens opsluiting hield naar haar zeggen verband met strafbare feiten gepleegd in België. Dat de informant pas uit de biecht klapte ruim vier jaar na de feiten, houdt volgens Bourguignont verband met zijn gevangenisstraf, die hij in ruil voor zijn verklaringen ingekort hoopt te zien, en met de goedkeuring van de wet over de bescherming van bedreigde getuigen.
'Betrouwbaarheid en geloofwaardigheid informant staan vast'