Dinsdag 22/10/2019

Luik sluit Dutroux-onderzoek af

Wie Julie Lejeune en Mélissa Russo ontvoerde en doodde, is nog niet bekend. Wie An Marchal en Eefje Lambrecks vermoordde ook niet. Toch zette de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Luik gisteren een punt achter het onderzoek in de zaak-Dutroux. De KI acht het dossier van onderzoeksrechter Jacques Langlois volledig. De ouders van de vermoorde kinderen denken daar anders over.

Brussel / Luik

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

Omdat onderzoeksrechter Langlois en procureur Bourlet het maar niet eens konden worden over de verdere afhandeling, gelastte het Luikse parket-generaal begin dit jaar een "evaluatie" van het dossier-Dutroux. Algemeen werd verwacht dat de KI Michel Bourlet zou volgen. Die had een rapport opgesteld met 32 punten van scherpe kritiek op het werk van Langlois. Bourlet aanvaardt niet dat hij straks Dutroux en co. moet aanklagen zonder de jury er bijvoorbeeld bij te kunnen vertellen wie Julie en Mélissa ontvoerde. Dutroux ontkent dat hij dat deed. Het onderzoek bracht geen uitsluitsel over wie dan wel.

Maar het draaide anders uit. In een anderhalve pagina tellend arrest oordeelde de KI gisteren dat Langlois alles heeft gedaan wat van hem kon worden verwacht en dat hij het dossier 86/96 in de huidige vorm kan doorsturen naar het parket. De KI legt ook een strikte termijn vast voor de verdere procedure. Bourlet moet vóór 31 december 2001 zijn rekwisitoor voltooien. Dat rekwisitoor wordt bepalend voor het al dan niet naar het assisenhof doorverwijzen van Marc Dutroux, Michel Lelièvre, Michelle Martin, Michel Nihoul, Annie Bouty, Marleen Decokere, Michael Diakostavrianos en Claude Thirault. Voor elk van die acht zijn de moraliteitsverslagen klaar. Ook het onderzoek van de in de kelders en auto's van Dutroux teruggevonden haartjes zit erop. Op basis van deze en andere gegevens wil Langlois enkel Dutroux, Martin en Lelièvre voor assisen. Van Bourlet is bekend dat hij ook anderen, onder wie Nihoul, in de beklaagdenbank wil.

Of het arrest van de KI nu betekent dat het proces-Dutroux in 2002 van start kan gaan, zoals justitieminister Marc Verwilghen (VLD) onlangs aankondigde, is twijfelachtig. Eenmaal Bourlet zijn rekwisitoor heeft voltooid, ligt de bal in het kamp van de burgerlijke partijen: de ouders van Julie en Mélissa, An en Eefje, Sabine Dardenne en Laetitia Delhez. Zij kunnen bijkomende onderzoeksdaden eisen. Carine en Gino Russo lieten al verstaan dat ze optimaal gebruik willen maken van die bij wet voorziene gelegenheid, aangezien Langlois hen weinig of niets kan vertellen over hoe hun achtjarige dochter in de kelder van Dutroux terechtkwam. Als zij aandringen, lijkt de kans minimaal dat een proces voor 2003 of 2004 kan worden verwacht.

Paul Marchal, vader van An, ziet in het KI-arrest de bevestiging van een vermoeden: "Toen in augustus buitenlandse media de vraag stelden hoe het kwam dat er na vijf jaar nog steeds geen zicht is op een proces, zijn er allerlei krachten in beweging gekomen. Ter wille van het imago van België moet er zo snel mogelijk een proces komen, desnoods met een leeg dossier. De regering wil van die vervelende zaak-Dutroux verlost zijn. Op 19 september zijn wij, samen met andere ouders, ontboden op het kabinet van Verwilghen. We kregen te horen dat het proces in 2002 zou plaatsvinden. Ik zei: 'Ja maar, ik weet nog altijd niet wie mijn dochter vermoord heeft, en ook niet waar ze is ontvoerd.' Een kabinetslid gaf te kennen dat we beter geen bijkomende onderzoeksopdrachten konden vragen 'omdat dat negatief zou overkomen'. Ik kreeg ook een brief van de Luikse procureur-generaal Anne Thily. Zij wilde weten of ik naar het proces kom en of ze simultaanvertaling moet voorzien. Ik heb niet geantwoord. Ik vind het schokkend dat men zoiets in de huidige stand van het onderzoek durft te vragen."

Op een persconferentie benadrukte Thily gisteren dat de KI Bourlet wél de mogelijkheid geeft om verder te speuren. Voor alle verdenkingen tegen de acht verdachten die volgens de huidige stand van het onderzoek niet kunnen worden bewezen, kan hij een nieuw onderzoek "tegen onbekenden" openen. Het heeft er dan ook alle schijn dat Luik met een 'miniproces' wil voorkomen dat sommige verdachten de overschrijding van de redelijke termijn van voorhechtenis inroepen om zich aan justitie te onttrekken. Martin en Lelièvre zitten al 5 jaar en 2 maanden in voorhechtenis, en zijn daarmee stilaan Belgische recordhouders.

Namens de ouders Russo en Lejeune zei advocaat Victor Hissel gisteravond dat hij niet ten gronde wil reageren op het arrest zolang hij het niet heeft kunnen bestuderen. "Laat me zeggen dat anderhalve pagina in verhouding tot 32 vragen over een zo immens dossier mij teleurstellend weinig lijkt. Dit is niet echt hoopgevend voor wie dacht dat het onderzoek zou verklaren wat Julie en Mélissa is overkomen."

'Dit is niet echt hoopgevend voor wie dacht dat het onderzoek zou verklaren wat Julie en Mélissa is overkomen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234