Zaterdag 30/05/2020

Luiewijvencocktail

Het zomerseizoen staat voor de deur en dat betekent zorgeloze en zonovergoten al fresco lunches met vrienden en familie. Gastvrouwen en -heren die graag een origineel drankje serveren, maar niet de hele tijd met een shaker in de weer willen zijn, vinden redding in een grote karaf punch. Perfect in een aanzienlijke hoeveelheid op voorhand klaar te maken en meestal zelfs lekkerder na een paar uurtjes trekken. Mixologist Sander De Saegher (Graanmarkt 13) bedacht een verfrissende zomerpunch met Elixir de Spa. Steeds meer barmannen vinden hun weg terug naar deze oer-Belgische klassieker van distilleerderij FX de Beukelaer, die zijn likeuren al meer dan 150 jaar, en nog steeds volgens het originele recept, maakt.

Ingrediënten voor 1 liter Summer Cup

15 cl Elixir de Spa, 85 cl gingerale of Canada Dry, 5 aardbeien, 1 sinaasappel, 1 citroen, 1 komkommer, 5 takjes verse munt, stukje gember, 2 stukjes citroengras, ijsblokjes

Zo maak je het

Snij de aardbei, sinaasappel en citroen in plakjes van gelijke grootte. Schil de komkommer met een dunschiller in lange fijne slierten. Schenk de Elixir de Spa in een karaf en voeg de verse munt, de fijngesneden gember en het gekneusde citroengras toe. Voeg het ijs, het fruit, de komkommer en de ginger ale net voor het serveren toe en roer om.

Streepje Beiroet in Antwerpen

Op 14 mei openen aan het Antwerpse Zuid de deuren van Banningville, dé hotspot van de zomer. Meredith Meire en Anthony Van Isacker gaan voor een totaalbeleving met een zonovergoten terras, een lekkere Midden-Oosterse keuken en afwisselende events, zoals yogalessen voor kinderen, petanquetoernooien en liveoptredens.

Anthony is met Banningville niet aan zijn proefstuk toe. De voormalige uitbater van Café Capital opende een paar jaar geleden al de succesvolle bistro Pompidou in Wilrijk. Het koppel liet zich tijdens een reis naar Tel Aviv inspireren voor hun nieuwste project. "Het heerlijke eten en de mooie, verzorgde plaatsen waren een echte verrijking. Onder andere de befaamde chef Ottolenghi en de kookboeken van Sabrina Ghayour zijn de inspiratiebronnen voor Banningville geweest."

En dat laat zich voelen in het concept. Hoofdrollen zijn voor typisch Midden-Oosterse kruiden zoals sumac en za'atar en een overvloed aan groenten. Op het menu geen klassieke hoofdgerechten en desserts, maar een resem aan gerechtjes om te delen.

Vanaf 14 mei, Pacificatiestraat 36, Antwerpen, banningville.be

Singer-songwriter Flip Kowlier vormt sinds vorig jaar samen met Peter Lesage en Jeffrey Jefferson de groep Ertebrekers. Komende zomer staan ze op de podia van talloze festivals.

"Ik maak en eet heel graag salades. Het is de ultieme man food, een maaltijd waar niet veel werk aan is. Gooi alles in een kom, beetje olijfolie, peper en zout erbij en je hebt een gezonde lunch. Salades zijn een gewoonte geworden, ik bestel ze ook zonder nadenken op restaurant. Op veel plekken draait dat uit in een inspiratieloze teleurstelling, maar niet bij Janine's. Hier serveren ze mijn man food zoals het hoort. Supervers en met veel aandacht voor smaak en textuur klaargemaakt. Probeer er zeker eens de variant met krokante kip, chilidip, koriander en sesam. Overheerlijk!"

Janines, Vlaanderenstraat 82, Gent, janines.be

Wijnbars zijn de nieuwe koffiebars

Hippe wijnbars met jonge uitbaters stoften de laatste jaren het stijve en ontoegankelijke imago van het klassieke concept af. In Gent veroveren Ona, Evín, Win en Alberte de smaakpapillen van jonge en minder jonge wijnliefhebbers. Leuk is dat je bij al deze zaken ook terechtkunt voor een schappelijk geprijsd meeneemflesje. Zo verandert Eva Van Der Gucht van Evín maandelijks het assortiment met 15 nieuwe wijnen, die ze verdeelt over 5 pakketten: een rood, wit, bubbels-, seizoens- en pluspakket. Ter gelegenheid van moederdag zet de jonge anti-wijnsnob een heldere en verfrissende rosé en een fruitige rosé schuimwijn in de kijker. Het hoeven niet altijd bloemen te zijn, toch?

Sint-Margrietstraat 16, Gent, evingent.be

op hydrocultuur gekweekte aardbeien zijn al te koop, maar aan de smaak van Belgische aardbeien uit volle grond kan niets tippen. in juni en juli zijn ze op hun lekkerst!

Home-made soulfoud

Sinds onze reis naar Japan is er één gerecht waar ik nog wekelijks naar crave: ramen. De magische soep bestaat uit verschillende componenten die stuk voor stuk veel aandacht en toewijding vragen. Alles begint met de bouillon en de 'tare' (een smaakmaker zoals miso, sojasaus of chilipasta). De kwaliteit van de 'broth', die vaak een dag lang staat te pruttelen, bepaalt de lengte van de rij wachtenden. Noedels en toppings zoals bamboescheuten, chashu (gegaard varkensvlees) en een zachtgekookt eitje maken het geheel onweerstaanbaar lekker. Hoe je thuis, in een luttele 24 tot 48 uur, tot een dampende kom soulfood komt, staat van naaldje tot draadje uitgelegd in het kookboek Ramen van Tove Nilsson.

Uitgegeven in het Nederlands bij Good Cook, 19,95 euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234