Maandag 06/04/2020

'Lui lief te koop. Mee te nemen voor 5 euro'

In De Aanbieders gaat Stef Selfslagh op bezoek in het leven van iemand die een zoekertje plaatste op 2dehands.be.
Vandaag: wie is de jonge vrouw uit Herk-De-Stad die haar lief verkoopt?

Zo staat het op 2dehands.be: 'Lui liefje aangeboden. Lui, en ook stom. Mee te nemen voor 5 euro.' Boven de tekst staat een foto van het liefje: een jongeman in een blauwe badjas die uitgeteld op bed ligt.

Het zoekertje werd in een maand tijd al bijna 400 keer bekeken en kreeg reacties als: "Kan hij koken?", "Loopt hij niet weg?" en "Kan hij de eieren van mijn kippen komen oprapen?" Vijf minuten doortastende onderzoeksjournalistiek leren me dat het liefje de 22-jarige Joris Bernaerts is, en dat het zoekertje werd geplaatst door zijn 21-jarige vriendin Thalitia Reynders.

Ik ben blij wanneer ik verneem dat Joris nog niet verkocht is en dat hij en Thalitia nog steeds on speaking terms zijn. Vastberaden om de relationele brokstukken tussen hen te lijmen, begeef ik me naar Herk-de-Stad, waar het jonge koppel samenwoont in een krap bemeten dakappartement. Wat er in godsnaam is foutgelopen, vraag ik zonder omwegen. "Joris is gewoon lui", antwoordt Thalitia met een uitdagende blik in de ogen. "Ik ben niet lui, ik ben gemakkelijk", grijnst Joris. Ik haal diep adem, vraag een glas spuitwater en gebied hen te beginnen bij het begin.

Verlovingsring van papier

"Joris heeft me onlangs ten huwelijk gevraagd", vertelt Thalitia. "Ik zal je vertellen hoe dat in zijn werk is gegaan. Hij had op het internet een verlovingsring besteld. Op het internet, hè! Dat is op zich al heel fout.

"Maar het wordt nog erger. De levering van de ring liep vertraging op. En mijnheer wou zijn aanzoek niet uitstellen. Dus wat deed hij? Hij maakte snel een kleurenprintje van de ring en voor hem was het probleem opgelost. Jawel: mijn lief - de hier aanwezige Joris Bernaerts - heeft mij ten huwelijk gevraagd met een uitgeknipt kleurenprintje van een verlovingsring die hij online besteld heeft. Ik dacht dat hij mij aan het uitlachen was. Ik zei: als je het meent, moet je op je knieën gaan zitten. Weet je wat hij antwoordde? 'Je weet toch dat ik pijn heb aan mijn knieën.' Soit. Na enig aandringen wist ik dat hij geen grap maakte.

"Maar toch. Dat hij op zo'n belangrijk moment zo gemakzuchtig is, dat is toch niet te bevatten? Een paar dagen later lag hij op bed te rusten terwijl ik op mijn computer aan het werken was. Ik heb snel een foto van hem gemaakt en die met een fijn tekstje op 2dehands.be gezwierd. Noem het een symbolische, maar deugddoende vergeldingsactie." (lacht)

Om te lachen

Joris en Thalitia leren elkaar kennen in oktober 2011, in het specialisatiejaar van de bakkerijschool Sint-Martinus in Herk-de-Stad. Voor Thalitia is het liefde op het eerste gezicht. Joris gaat pas na een paar maanden overstag.

Vandaag wonen ze twee jaar samen en hebben ze wilde plannen: voor hun 30ste willen ze trouwen, een huis kopen en kinderen krijgen. "Eén kind", preciseert Joris. "Tenzij het op jou lijkt", zegt Thalitia. "Dan nemen we nog een tweede."

Joris werkt in de visafdeling van de lokale Carrefour. "Leuk," zegt hij, "maar niet goed voor mijn knieën. Het is er altijd koud."

Thalitia droomt ervan om in een poetsbedrijf administratief bediende te worden. "Poetsvrouwen hebben altijd leuke verhalen."

In de drieënhalf jaar dat ze samen zijn, hebben ze er een sport van gemaakt om elkaar liefdevol te treiteren. "Wij schelden elkaar voortdurend uit", zegt Joris. "Maar om te lachen, hè. Thalitia noemt mij een stomme homo, ik haar een stommerik. Voor ons zijn dat eigenlijk koosnaampjes. De zeldzame keren dat we écht ruzie hebben, schelden we nooit. We wonen in een appartement, we moeten het beschaafd houden."

De ideale man

Voor zijn gemakzucht heeft Joris een eenvoudige, maar sluitende verklaring. "Ik steek geen energie in nutteloze dingen. Op het werk kom ik stevig uit mijn pijp. Maar op huishoudelijk gebied beperk ik mij tot het strikte minimum. Afwassen: ja. Je kunt moeilijk uit een vuil bord eten. Maar het bed opmaken: nee. Ik kruip er 's avonds toch weer in, waarom zou ik het 's ochtends dan opschudden? Ik doe enkel wat nodig is om te kunnen functioneren. Al de rest negeer ik. In mijn ogen is dat iets positiefs. Ik heb nooit stress en mijn hartslag is altijd in orde. Mijn dokter zegt dat ik een sportershart heb. Terwijl ik al vijf jaar niet meer aan sport doe."

Thalitia heeft met de gemakzucht van haar aanstaande echtgenoot leren leven. "Ik wéét dat hij niet gaat veranderen. Dus ofwel leg ik me erbij neer en maak ik er grapjes over, ofwel gaan we uit elkaar. Het eerste is plezanter."

Ze ziet zelfs positieve kanten aan zijn luiheid. "Omdat Joris zo gemakkelijk is, gaat hij met alles akkoord. Hij verbiedt me niks, gaat zelden uit en kijkt niet naar voetbal op tv, want daar wordt hij moe van. Voor veel vrouwen kom je met die eigenschappen dicht in de buurt van de ideale man." (lacht)

Gratis trouwreis

Waarom ze voor elkaar gemaakt zijn, wil ik graag weten. "Omdat ik bij Thalitia volledig mezelf kan zijn", antwoordt Joris. "Ik hoef me bij haar niet anders voor te doen dan ik ben."

"Wat een teleurstellend antwoord", zegt Thalitia. "Zo gemakkelijk alweer. Zal ik zeggen waarom jij de man van mijn leven bent? Omdat je knap en heerlijk eigenwijs bent, en omdat je me sushi hebt leren eten en goamuziek hebt leren kennen. Dát zijn redenen om met iemand te trouwen."

"Ik zie jou ook graag, hoor", zegt Joris. "En als we trouwen, krijgen we van mijn ouders een mooie reis cadeau. Dat speelt ook mee. (lacht) Een culinaire reis door Japan lijkt me wel wat."

Thalitia wil graag trouwen op het strand van het Zilvermeer in Mol. Ze droomt van een feest met witte partytenten, een uitbundige jazz- en bluesband en bruidsmeisjes in tutu-kleedjes. Voor Joris is het allemaal prima. "Als het maar niet te veel kost."

In de loop van ons gesprek is één ding duidelijk geworden: Thalitia mag haar zoekertje dan wel als een wraakactie bedoeld hebben, het ego van haar luie lief is allerminst beschadigd geraakt. "Heel frustrerend is dat", zegt Thalitia. "Wil ik hem terugpakken, raakt het zijn koude kleren niet."

Ik vraag haar waarom ze haar zoekertje dan nog niet heeft verwijderd. "Ze is te lui om het eraf te halen", antwoordt Joris in haar plaats.

Bij het afscheid heeft Thalitia een verzoek. "Je zorgt er toch voor dat de mensen niet denken dat wij kinderachtig zijn, hè? Wij nemen onszelf niet au sérieux, maar ik wil wel dat we als koppel ernstig genomen worden."

Joris knikt bevestigend en geeft Thalitia een knipoog. Heerlijk koppel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234