Zaterdag 08/05/2021

Luguber lekkers

Nu dinsdag zou schrijver Roald Dahl 100 jaar geworden zijn. Hij is er niet meer, maar zijn boeken zijn nog springlevend. Als smakelijk eerbetoon maken drie grote Roald Dahl-fans een gerecht uit Het Grote Griezelkookboek klaar.

Hilde Smeesters (53) en dochter Flo (19) uit Antwerpen maken vogelpastei

Hilde was als kind al een groot Roald Dahl-fan en las dochter Flo de boeken dan ook ontelbare keren voor. Flo is studente politieke wetenschappen. Hilde is schrijfster: de stijl van haar jeugdboeken die verschijnen onder het pseudoniem Mathilda Masters (naar Roald Dahls Matilda) is al wel eens met Roald Dahl vergeleken.

Hilde: "Mijn uitgever vertelde me dat mijn eerste boek - De keukenprins van Mocano - haar aan Roald Dahl deed denken. Wat een compliment! Zelf zou ik zoiets nooit durven te beweren: ik kom nog niet tot de enkels van Roald Dahl. Ik denk wel dat de kinderen die de hoofdrol spelen in mijn boeken ook in de wereld van Roald Dahl hadden thuisgehoord: het zijn ondernemende kinderen, plantrekkers. Zo was ik zelf ook en zo zijn mijn twee kinderen ook. Roald Dahl ging ervan uit dat kinderen best wel voor zichzelf kunnen zorgen."

Flo: "Ze zijn ook een beetje stout, die kinderen, maar altijd met een reden. Mijn favoriete Roald Dahl is Matilda. Hoe Matilda zich tegen haar televisieverslaafde ouders en tegen die verschrikkelijke schooldirectrice afzet, daar kon je als lezer alleen maar heel hard voor supporteren. De fantastische meneer Vos is ook een favoriet. De vos moet wel gaan stelen, want zijn kinderen hebben honger. Je hoopt heel erg dat de slechterik wint en die kippen kan buitmaken. Maar het boek dat mij het best is bijgebleven uit mijn kindertijd is Sjakie en de chocoladefabriek. Ik weet nog goed dat mama of papa er elke avond een stukje uit voorlas en dat mijn broer en ik ernaar uitkeken om weer een stukje uit het verhaal te horen."

Hilde: "Wannes is vier jaar ouder dan Flo, maar wanneer we voorlazen uit Roald Dahl, was hij even geboeid als zij, ook al kende hij de verhalen al. De boeken van Roald Dahl spreken kinderen van alle leeftijden én volwassenen aan. Echt goede boeken kun je lezen en blijven herlezen. Ik heb onlangs met heel veel plezier De GVR nog eens herlezen, voor de zoveelste keer."

Flo en Hilde houden ook van de minder bekende boeken van Roald Dahl. Flo haalt Gruwelijke rijmen aan, waarin Roald Dahl al rijmend een verrassende, lugubere twist geeft aan bekende sprookjes. "En Roodkapje trok in een wipje, een revolver uit haar slipje", citeert ze lachend uit het hoofd.

Hilde: "Dahl schuwde de gruwelijkheden niet. In De GVR worden kinderen onder luid gekraak van botten opgegeten door wrede reuzen met namen als de Bloedbottelaar en de Kinderkauwer. En De heksen beramen een plan om alle kinderen uit te roeien. Nu zouden jeugdauteurs denken: ocharme, die kindertjes, maar bij Roald Dahl werkt het."

Flo: "Ik was doodsbang van De heksen. Wanneer grootmoeder zei dat heksen eruitzien als gewone vrouwen met gewone jobs en dat er zo eentje in je straat zou kunnen wonen zonder dat je het wist, geloofde ik dat. Juf Lieve zou wel eens een heks kunnen zijn, dacht ik toen." (lacht)

Hilde: "Dat is het mooie aan de boeken van Roald Dahl: je weet dat het niet echt kan, maar toch geloof je het. Ik geloof nog steeds écht dat er ergens een fantastische Wonka-chocoladefabriek bestaat."

Vogelpastei

Een keer per week klimt meneer Griezel in een grote boom om de takken in te smeren met lijm. De volgende dag maakt mevrouw Griezel met de vogels die blijven plakken vogelpastei. Mét pootjes. Hilde: "Wat me opviel bij het doorbladeren van Het Grote Griezelkookboek is dat de meeste gerechten echt wel lekker zijn. Het is meer dan zomaar een gimmick. Deze pastei is een ware vleesbom - je hebt er maar liefst drie soorten vlees voor nodig - maar doordat je bij de bereiding ook yoghurt en zure room gebruikt, is het geheel niet te vet of te zwaar."

Dit heb je nodig voor 4 à 6 personen:

2 braadpannen, vuurvaste pasteivorm (25 cm diameter), van aluminiumfolie gerold schoorsteentje (de punt kun je in de vorm van een snavel knippen), deegrol,

30 gram boter, 1 ui (fijngesneden), 450 g kalkoenfilet (in dunne repen gesneden), 350 g gemengd gehakt, eventueel 2 el verse salie, 1 ½ dl zure room, 1 ½ dl yoghurt, 1 afgestreken dessertlepel maïzena aangemaakt met 1 tl koud water, 1 dl kippenbouillon, 1 losgeklopt ei, 1 hardgekookt en fijngehakt ei, zout en peper, 55 g ham (fijngesneden), 250 g kant-en-klaar bladerdeeg, 1 eidooier, pijpenragers of peterseliesteeltjes voor de vogelpootjes

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Laat in een grote braadpan de boter smelten en smoor de ui tot hij zacht is. Voeg de reepjes kalkoen toe en roerbak.

2. Neem de pan van het vuur en meng het gehakt er goed doorheen. Voeg salie, zure room, yoghurt, maïzena, kippenbouillon, losgeklopt ei en zout en peper toe. Meng.

3. Stort het mengsel in een pasteivorm met het schoorsteentje in het midden. Strooi de fijngehakte ham en het fijngehakte ei erover.

4. Rol het bladerdeeg uit tot het zo dik is als een euro en groot genoeg om de pastei te bedekken. Snij een strook af (iets langer dan de rand van de pasteivorm), bestrijk de rand van de vorm met eigeel en druk de deegstrook erop.

5. Bestrijk nu de deegstrook met eigeel en leg de rest van de lap erop. Bevrijd het schoorsteentje uit het deeg, heel voorzichtig, zonder het deeg uit te rekken. Druk het deeg aan de rand stevig vast, snij uitstekende stukken af en maak ribbels in de rand. Bestrijk de bovenkant met eigeel.

6. Maak een worm van een reepje deeg en leg in het snaveltje van de schoorsteen. Bestrijk ook de worm met eigeel. Zet de pastei tien minuten in de koelkast.

7. Bak de pastei 30 à 40 minuten in de oven tot hij goudbruin en goed gerezen is. Maak pootjes van pijpenragers. Kleur ze met voedingskleurstof en buig de uiteinden om als klauwen.

Lore Vandoorne (30) en Jan (31) uit Brussel gaan voor snoskommers

Als kind maakte Lore de gerechten uit Het Grote Griezelkookboek klaar. Vandaag is ze woordvoerder van een Brussels minister. Ze is getrouwd met Jan Haerens, architect. Samen hebben ze een dochter Martha (6 maanden). Beiden waren fanatieke lezers als kind. Hun favoriete boek: De GVR.

Lore: "Wij lazen thuis enorm veel. Ik denk dat mijn ouders mij m'n eerste boek in handen hebben geduwd toen ik nog maar een baby was. (lacht) Ik werd al snel een enorme Roald Dahl-fan. Het eerste boek dat ik van hem las, moet Sjakie en de chocoladefabriek geweest zijn. Ik peuterde lange tijd de verpakkingen van chocolaatjes volledig open, om zeker te zijn dat er écht geen gouden ticket in verstopt zat.

Ik moest altijd zo lachen om zijn boeken: het was allemaal zo zot, zo absurd en ook een beetje stout. De volwassenen waren soms echte slechteriken en werden dan te grazen genomen door de kinderen. Ik heb zijn boeken gelezen en herhaaldelijk herlezen. Later heb ik Boy ontdekt, ook een favoriet. Op een gegeven moment doet de kleine Roald Dahl of hij een blindedarmontsteking heeft om niet naar het internaat te moeten. Daar herkende ik mezelf in: ik had vaak heimwee als ik op kamp ging."

Jan: "Matilda en De GVR zijn mij het beste bijgebleven. Wij hadden een muzieklerares die wat weghad van Juffrouw Bulstronk en daar verzonnen mijn broer en ik dan allerlei gruwelijke scenario's rond. Goed liep het alleszins nooit met haar af in onze verbeelding. (lacht) Later heb ik heel erg genoten van Oom Oswald, een van de weinige boeken die hij voor volwassenen schreef."

Lore: "Zijn kortverhalen voor volwassenen zijn ook schitterend, met altijd een originele twist. Dat je even moest nadenken: wat bedoelt hij hier nu mee? En dan - oooh! - heb je het ineens door. Zijn fantasie kende geen grenzen. Hij was echt een knalschrijver!"

Lore had als kind geen televisie thuis en dus veel tijd om te lezen én om de gerechten uit Het Griezelkookboek uit te testen.

Lore: "Dat deed ik niet omdat ik graag kookte, maar omdat het gerechten van Roald Dahl en van die zotte, speciale dingen waren: een reuzenkrokodil, dat kom je toch in geen enkel ander kookboek tegen? En op de snoskommers die we vandaag maken zit popcorn: op een komkommer! We experimenteerden wel. Als we iets niet in huis hadden, deden we het gewoon zonder, of we pasten het gerecht wat aan. Dat deden we nu ook: we hebben snoskommers met hummus gemaakt, in plaats van met tonijn. Uit ecologische overwegingen: toen twintig jaar geleden het kookboek verscheen, was de tonijn nog niet met uitsterven bedreigd."

Snoskommers vullen: een aparte maar plezierige bezigheid.

Snoskommers

"Walgbaar", noemt de GVR de snoskommer. "Ik zwalgt ervan! Ik klotst erop! Ik kunt het niet uitluchten!" Maar omdat hij geen mensen wil eten, moet hij zich wel in leven houden met "die akkiebakkie snoskommers".

"Zo zielig", vindt Lore en ze zal tijdens het koken verschillende keren "Ik zwalgt ervan! Ik klotst erop", uitroepen. Gelukkig proeven de snoskommers van Lore en Jan niet naar "landwuizen en slijmsloebers", maar gewoon naar komkommers met hummus. En popcorn. Het is een heel werkje om de snoskommers uit te hollen met een appelboor en daarna op te vullen. Daar heeft Lore zich mee beziggehouden. Jan neemt het decoreren met popcorn en zaadjes voor zijn rekening.

Erg vullend zijn de snoskommers niet.

Lore: "Ik denk dat het eerder een voorgerechtje is. Je zou ze eventueel in schijfjes kunnen snijden als klein hapje. We hebben nog een restje spaghetti van gisteren, mochten we nog honger hebben."

Dit heb je nodig voor 8 personen:

Dunschiller, appelboor, boterkwastje, 2 grote komkommers, 110 g tonijn uit blik

(Jan en Lore gebruikten hummus in plaats van tonijn), 1 à 2 ontpitte tomaten (fijngesneden), 3 kleine augurken (fijngesneden), 3 el mayonaise, 1 dessertlepel maanzaad, zout en peper, garneren met mayonaise, popcorn en maanzaad

1. Schil de komkommer met een dunschiller en maak met de punt groeven over de hele lengte.

2. Maak met de punt heel voorzichtig putjes in de komkommer.

3. Snij de uiteinden van de komkommers af en hol ze uit. Bewaar de stukken om later als stop te gebruiken. Hol de komkommers aan beide kanten uit met de appelboor.

4. Zet de komkommer een halfuurtje rechtop in een groot glas om het vocht eruit te laten lopen.

Laat de tonijn uitlekken. Vermeng met de fijngesneden tomaat, de augurken, mayonaise, maanzaad en voeg peper en zout toe.

5. Vul de komkommers met behulp van een theelepel met het tonijnmengsel. Druk het naar binnen met de steel. Doe de uiteinden er weer op en zet ze vast met de uitgeboorde stoppen.

6. Smeer met de kwast mayonaise in de groeven en strooi er met vaste hand maanzaad op met behulp van een theelepel. Doe wat mayonaise in de putjes en druk de popcorn erin. Hierop kun je desgewenst ook wat maanzaad strooien.

Tip Je kunt ook andere dingen gebruiken zoals taramasalata, roomkaas, gerookte zalm en bieslook.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234