Donderdag 17/06/2021

Vlaamse formatie

Ludwig Vandenhove (sp.a): ‘Beter niet in een Vlaamse regering stappen’

Ludwig Vandenhove. Beeld Mine Dalemans
Ludwig Vandenhove.Beeld Mine Dalemans

Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove (sp.a), een van de anciens bij de Vlaamse socialisten, is er geen voorstander van dat zijn partij in een regering stapt op Vlaams niveau. Vanavond komen de voorzitters en secretarissen van de partij samen op het hoofdkwartier op de Brusselse Grasmarkt voor een verslag over de onderhandelingen.

Moet sp.a mee in de Vlaamse regering?

“Neen. Dat ik heb voor de verkiezingen gezegd, en dat blijf ik na de verkiezingen ook zeggen. Ik zit volledig op de lijn van voormalig partijvoorzitter Bruno Tobback. Als de PS federaal meestapt in de regering, moeten we op dat niveau wel meedoen. Op Vlaams niveau ligt dat helemaal anders.”

Waarom?

“Als de PS en sp.a samen in de federale regering kunnen stappen, heb je binnen die ploeg effectief wat te zeggen. Ik vertrouw de PS ook daarin. Maar op Vlaams niveau?”

Analyse

Waarom een Bourgondische regering voor zowel N-VA als sp.a een risico is. Als sp.a-voorzitter John Crombez vanavond zijn afdelingsvoorzitters brieft, is het heus nog niet om toestemming te vragen, of te krijgen, voor een Vlaamse regeringsdeelname aan de zijde van N-VA. Zo ver zijn we nog niet. Maar de deur staat wel open, en dat is al opmerkelijk genoeg. Wat zijn de kansen en risico’s van een mogelijke Vlaamse regering met geel, rood (en blauw)?

“We moeten na onze nederlaag van 26 mei met de partij bezig zijn, en niet met regeringsdeelname. We hebben een probleem met de partij, en daar kunnen we in de oppositie beter aan werken. We hebben al heel dikwijls onze verantwoordelijkheid genomen en mee bestuurd, en de mensen hebben ons daar niet meteen voor bedankt in het stemhokje. We moeten ons profiel meer bewaren en bewaken, en dat kan in de oppositie beter. Ik heb dat altijd gedaan, mijn profiel bewaakt, en dat heeft me mijn stemmen opgeleverd.”

Wanneer sp.a op Vlaams niveau meestapt in een Bourgondische coalitie, kan dit misschien wel de federale onderhandelingen deblokkeren. Informateur Johan Vande Lanotte (sp.a) kan de deelname van de socialisten dan als een glijmiddel gebruiken om de PS federaal mee te krijgen.

“Tja, dat zou de federale onderhandelingen inderdaad kunnen ‘smeren’, maar voor mij is dat geen argument. Door Vlaams mee te besturen gaan we het tegengesteld effect bereiken van wat we willen. Op het laatste partijburo hebben we ook beslist dat we niet zouden meedoen op Vlaams niveau. Ik heb niet de indruk dat dit standpunt gewijzigd is. Veel discussie was daar niet over: na een uur was dat partijbureau afgelopen.”

Het standpunt binnen de partij is sindsdien niet gewijzigd?

“Neen, die indruk heb ik toch niet. Het rommelt bij ons niet zoals bij de liberalen, neen. Gelukkig. Er is ook geen generatiekloof tussen jongeren die voor de oppositie willen kiezen, en anciens die wel in de regering willen zitten.”

Zal op de vergadering vanavond beslist worden of sp.a meestapt in de Vlaamse regering?

“Deze vergadering kan niks beslissen over de onderhandelingen. Er wordt daar een stand van zaken gegeven door John Crombez en Meryame Kitir over hun gesprekken met de informateurs. Persoonlijk vind ik het een goede zaak dat ze dit doen. Zo’n vergadering komt ook regelmatig samen, en er is daar altijd een open debat. Ik ga er vanavond alvast zeker heen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234