Zaterdag 04/02/2023

Update

Ludo Augustijnen schuldig aan doodslag op zijn vrouw

De volksjury van het Leuvense assisenhof heeft Ludo Augustijnen (40) uit Tremelo schuldig bevonden aan doodslag op zijn vrouw Cindy Van Vlasselaer (34) op 2 april 2010. Ze geloofden niet dat hij met voorbedachtheid handelde of dat er sprake was van uitlokking. Hij krijgt 12 jaar cel voor zijn daad.

Elke De Pourcq

De twaalfkoppige jury sloot zich aan bij de wetsdokter die oordeelde dat Cindy overleed als gevolg van het toesnoeren van haar hals. Augustijnen belde zelf de politie met de melding dat "hij haar kapot had gemaakt" en werd alleen aangetroffen in de flat.

Nadien gaf hij de feiten toe tijdens het onderzoek en op de zitting. De reconstructie bevestigde dat. Hij had de bedoeling haar om het leven te brengen, wat volgens de jury bleek uit het lange wurgen en de gebruikte kracht om dit te bereiken.

Geen drang of uitlokking
De stellingen dat Augustijnen handelde uit onweerstaanbare drang of dat hij werd uitgelokt door Cindy, werden door de volksjury van tafel geveegd.

Zijn wil werd hem niet ontnomen door haar grijns of uitdagend gedrag. Het gegeven dat ze wilde verhuizen, dat ze hem de dagen voordien negeerde en opnieuw haar grijns waren geen zware gewelddaden die verontwaardiging veroorzaakten waardoor hij zijn zelfcontrole verloor.


Er werden slechts oppervlakkige verwondingen op Ludo aangetroffen. Het feit dat hij zijn echtscheiding aan het voorbereiden was, het geld van hun gemeenschappelijke rekening haalde en het vervangen van het slot van zijn flat spraken de voorbedachtheid tegen volgens de twaalfkoppige jury.

12 jaar cel
Augustijnen bleef onbewogen toen de jury hem schuldig achtte aan de doodslag op zijn vrouw. Ze kenden hem 12 jaar cel toe.

"Er werd rekening gehouden met de uitzonderlijke ernst en de antisociale en hardleerse persoonlijkheid van Ludo Augustijnen die bijzonder weinig respect vertoonde voor andermans leven. Hij bezit een gebrekkig normen- en waardenbesef. Hij plaatste zijn eigen gekrenkte trots boven het recht op leven van Cindy Van Vlasselaer en boven haar lijden en dat van haar nabestaanden. Hij ging op een bijzonder gruwelijke manier te werk", las voorzitter Peter Hartoch voor uit het vonnis.

"Als verzachtende omstandigheden kunnen de moeilijke omstandigheden van hun huwelijk, de gedragsproblemen van zijn vrouw afkomstig uit haar traumatische jeugd en het feit dat de beklaagde niet over genoeg medische info beschikte, worden ingeroepen. Ludo Augustijnen wordt veroordeeld tot twaalf jaar cel, hij wordt eveneens levenslang uit zijn burgerrechten ontzet", sprak de assisenvoorzitter.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234