Woensdag 25/11/2020

Lucien Van Kersschaever: 'Michael Jordan? Een formidabele verdediger'

Michael Jordan: 'Ik ben hier om mijn afscheid van het basket aan te kondigen'

Dat Michael Jordan afscheid zou nemen van de NBA en de Chicago Bulls was al lang 'geweten', dinsdag pakten de Amerikanse media ook massaal uit met dat nieuws, maar het ogenblik zelf waarop wellicht de beste basketballer aller tijden zélf duidelijk maakt dat the end is aangebroken, is nog iets anders, emotioneler vooral.

Hoewel. Michael Jordan oogde verrassend ontspannen, en hoewel NBA- en Chicago Bulls-bobo's wel honderdmaal het zinnetje 'Thank You, Michael' in de mond namen, zorgde Jordan er zelf voor dat zijn afscheid clean verliep, zeker niet tranerig. Hij relativeerde zijn afscheid zelfs: op hetzelfde moment dat hij de NBA uitzwaait, vond de begrafenis plaats van een politieagent die in functie was neergekogeld. Wat noem je dan 'nieuws'? Wat is dan 'belangrijk'?

Fier was hij natuurlijk wel: op zijn loopbaan, maar ook op het feit "dat Chicago vroeger vooral bekend was voor zijn misdaad en maffia, en dat nu de hele wereld onze stad kent om het basket en de Bulls."

Dat Michael Jordan zijn loopbaan als beëindigd beschouwt, laat natuurlijk geen NBA-volger of Jordan-fan onberoerd. Lucien Van Kersschaever mag je tot beide categorieën rekenen en in zijn documentatie vind je alle films die de laatste vijf jaren over Jordan uitkwamen. Hij zag hem live zijn allerlaatste wedstrijd spelen, toen hij eind vorig seizoen commentaar leverde voor Canal+. Hoe kijkt hij als coach aan tegen het fenomeen Jordan?

"Natuurlijk was hij aanvallend sterk en voerde hij tien keer de scoringstabellen aan, maar weinigen realiseren zich hoe sterk hij ook verdedigend wel was. In 1988 werd hij uitgeroepen tot beste verdediger in de NBA, terwijl hij zeven keer in het 'All Defensive First Team' stond. Als je zijn films bekijkt, dan zie je dat hij daarin vooral uitblonk om zijn ploegmaats te helpen. Hoe dikwijls zag je hem niet vanuit de tweede lijn een shot afblokken? Natuurlijk was hij een fantastische atleet, heel snel, maar toch met de juiste verdedigende ingesteldheid. Hij beschouwde het als een uitdaging zijn tegenspeler tot een minimumaantal punten te beperken. En hij was vooral een winner, een competitor. Zijn ploegmaats getuigden dat hij zelfs tot het kaartspel toe alleen meedeed om te winnen. Maar wat ik vooral bij hem waardeerde, is het feit dat hij in de kleedkamer zijn ploegmaats zo kon stimuleren, dat ze boven hun normale peil uitstegen. Hij was heel sterk als motivator. Zo sloot hij het eerste deel van zijn loopbaan af met een zege, waarin hij Paxton het beslissende shot liet nemen. Of ik herinner me die finalematch van de play-offs in Utah, waar hij in de laatste time-out aan Steve Curr meldde dat hij zich moest voorbereiden op het laatste (winnende) shot. Iedereen dacht dat Jordan in de resterende seconden zou trachten te scoren, hij haalde iedereen naar zich toe, gaf dan de pass aan Curr, die scoorde en de Bulls maakten nadien in eigen zaal de klus af."

Er bestond ook een heel sterke binding met coach Phil Jackson. "Die is stilaan gegroeid. In zijn beginjaren won Jordan alle awards, maar geen titel. Tot Jackson zijn coach werd en die kon hem in lange gesprekken overtuigen van het feit dat hij nog beter zou worden als speler als hij ook zijn medemaats op een hoger niveau kon tillen. Sindsdien scoorde hij iets minder, maar haalde hij meer titels. En dat is hij nooit vergeten. Zelfs al was hij het niet altijd eens met de tactiek van de 'double post offense' en trok hij zich daar soms niks van aan. Door zijn talent en het feit dat hijzelf iets kon forceren, maakte men hem daarover nauwelijks verwijten. Ik denk ook dat hij zijn afscheid bekendmaakte, toen duidelijk werd dat Jackson niet terug naar Chicago kwam. Bovendien had de 'lock-out' iets te lang geduurd, amuseerde hij zich intussen met golf spelen en andere lucratieve dingetjes en die samenloop van kleine feitjes hebben zijn afscheid zeker versneld." (mc)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234