✦
Luchtvervuiling kost ons miljarden
Luchtvervuiling blijft nog altijd het voornaamste milieuprobleem voor stadsbewoners in Europa. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het Europees Milieuagentschap (EEA).
Politieke maatregelen hebben de kwaliteit van de lucht globaal genomen wel verbeterd, maar elke stadsbewoner blijft aan een vervuilingsgraad blootgesteld die onveilig is. En die vervuiling leidt nog steeds tot hoge kosten.
Afhankelijk van de criteria en onderzoeksmethode bedroeg het prijskaartje in 2012 tussen de 59 en de 189 miljard euro. De verliezen zitten in vroegtijdige sterfgevallen, ziekenhuiskosten, verlies van arbeidsdagen, gezondheidsproblemen, schade aan gebouwen en lagere gewasopbrengsten.
De kosten voor België in de laatste vijf jaar liggen tussen de 9,7 en 23 miljard euro, wat relatief gezien niet veel afwijkt van het gemiddelde.
Zo'n 147 bedrijven, of amper 1 procent van het totale aantal, zijn goed voor liefst de helft van de schade.
Volgens het EEA waren 26 van de 30 'meest schadelijke fabrieken' van 2008 tot 2012 energiecentrales die hoofdzakelijk door steenkool en bruinkool worden aangedreven. De meeste zijn gevestigd in Duitsland, Polen, Roemenië en Bulgarije maar in de top 100 van zwaarste vervuilers staan ook twee Belgische bedrijven: staalbedrijf Arcelor-Mittal uit Gent en de Totalraffinaderij in Antwerpen.