Ecologie
Luchtvervuiling in Europese steden nog steeds gevaarlijk hoog
Luchtvervuiling blijft nog steeds het voornaamste milieuprobleem voor stadsbewoners in Europa. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het Europees Milieuagentschap (EEA), dat vandaag in Kopenhagen werd voorgesteld. Elke stadsbewoner blijft ondanks politieke maatregelen aan een vervuilingsgraad blootgesteld die door experten als "onveilig" wordt ingeschaald. Het grootste gevaar voor de gezondheid vormt het fijnstof.
"De luchtvervuiling in Europa is nog steeds hoog", zei Hans Bruyninckx, het Belgische hoofd van het Europees Milieuagentschap met vestiging in Kopenhagen. "En die leidt nog steeds tot hoge kosten: voor onze milieusystemen, onze economie, de productiviteit van de Europese arbeidskrachten en, de meest belastende, de algemene gezondheid van de Europeanen".
Volgens de statistieken was de luchtvervuiling in 2011 voor 400.000 voortijdige sterfgevallen in Europa verantwoordelijk.
Terwijl de meeste schadelijke stoffen in de lucht de voorbije decennia werden teruggedrongen -ook fijnstof en ozon- is het deel benzopyreen door het gebruik van houtkachels en biomassa gestegen. Almaar meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat luchtvervuilende stoffen nog gevaarlijker kunnen zijn voor de gezondheid dan werd aangenomen, meent de EEA. Al wie ook maar kortstondig wordt blootgesteld aan zware luchtvervuiling, kan er schade door oplopen.