Zondag 18/04/2021

Nationale staking

Luchtverkeersleiding staakt: maandag vertrekt of landt geen enkel vliegtuig

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Er zal vanaf zondagavond om 22 uur geen enkel vliegtuig kunnen landen in of opstijgen vanuit België. Naar aanleiding van de nationale staking organiseert ACV-Transcom een 24 urenstaking bij luchtverkeersleider Belgocontrol. Volgens een woordvoerster van Brussels Airport worden in Zaventem 610 vluchten geannuleerd.

"We hebben lang en goed nagedacht, maar we kwamen tot de conclusie dat we niet anders konden dan bij Belgocontrol, een federaal bedrijf, deel te nemen aan de nationale staking", zegt Kurt Callaerts, algemeen sectorverantwoordelijke mobiliteit bij ACV-Transcom. "Daarom is er besloten om vanaf zondag 14 december om 22 uur het luchtruim voor 24 uur te sluiten." Concreet zal het vliegverkeer afgebouwd worden, en tot stilstand komen tussen 22 en 24 uur zondagavond.

Dat betekent concreet dat er geen vliegverkeer mogelijk zal zijn van of naar de luchthavens van Zaventem, Antwerpen, Oostende, Luik en Charleroi. Vliegtuigen die het land overvliegen, moeten niet omgeleid worden, omdat het hogere luchtruim onder controle staat van Eurocontrol. Ook de minimumdienstverlening, bijvoorbeeld voor vliegtuigen in nood, blijft gegarandeerd.

Rudy Tourlamain, federaal secretaris van de liberale overheidsvakbond VSOA, benadrukt dat de staking niet betekent dat er totaal geen werkwilligen zullen zijn. "Er zijn ook mensen die niet aangesloten zijn bij een vakbond", zegt Tourlamain. VSOA zal maandag geen stakingspost hebben aan Belgocontrol. "Wie wil werken, zal kunnen werken", aldus de vakbondsman.

"Zwaar getroffen"

ACV-Transcom plant geen stakingspost aan Belgocontrol, maar Callaerts zegt er zeker van te zijn dat er niet gewerkt zal worden. Hij verwijst naar juni, toen door een sociaal conflict ook twee keer het luchtruim korte tijd gesloten werd.

Bart Neyens van de socialistische vakbond ACOD verwacht evenmin veel beweging op de luchthaven. Hij ziet een aanzienlijke stakingsbereidheid bij de luchtverkeersleiders. "Het personeel op de luchthavens, en dus ook de luchtverkeersleiders, zullen net zoals andere werknemers zwaar getroffen worden door de regeringsmaatregelen", klinkt het.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De vereniging van Europese luchtvaartmaatschappijen (AEA) veroordeelt de aangekondigde stakingsactie bij Belgocontrol. "Tienduizenden passagiers, vracht en dringende zendingen worden gedurende 24 uur gegijzeld en dat omwille van een stakingsagenda die niets te maken heeft met de luchtvaartsector", zegt AEA-topman Athar Husain Khan in een persbericht.

"Luchtvaart speelt een zeer kritische rol in de mobiliteit van mensen en levert elke minuut een belangrijke bijdrage tot de Europese economie dankzij het transport van goederen. Het is totaal verwerpelijk dat een stakingsactie van een entiteit die een infrastructuurmonopolie bezit deze rol abrupt tot stilstand brengt en dat de hele Europese luchtvaartindustrie er maandag het slachtoffer van wordt", stelt de AEA nog. "Dit leidt niet alleen tot miljoenenverlies voor de luchtvaartmaatschappijen, tienduizenden passagiers moeten hun reisplannen annuleren of wijzigen en dat tijdens een van de drukste weken van het jaar voor de sector."

5 miljoen euro schade

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines raamt de financiële impact die ze oploopt door de nationale staking van maandag op 5 miljoen euro. "Brussels Airlines ziet geen andere oplossing dan al haar vluchten naar en vanuit Brussels Airport te annuleren", klinkt het vrijdagavond. De luchtvaartmaatschappij annuleerde eerder al proactief 84 vluchten op 15 december wegens de nationale staking.

"We betreuren ten zeerste dat het wederom de reizigers zijn die het slachtoffer zijn hiervan. We zullen er alles aan doen om onze klanten zo goed mogelijk bij te staan. Collega's uit verschillende departementen zullen inspringen om ons call center te versterken", zegt Bernard Gustin, CEO van Brussels Airlines

Passagiers van Brussels Airlines wiens vlucht geannuleerd is, kunnen gratis omboeken naar een vroegere of latere datum, of ze hebben de optie om een volledige terugbetaling van hun ticket aan te vragen. Het Service Center van de maatschappij blijft daarom langer open op vrijdagavond en zal tot 21 uur bereikbaar zijn: +32 (0)2 723 23 62. Passagiers kunnen ook terecht aan de luchthavenbalies om hun tickets te wijzigen.

Buitenlandse luchthavens

Jetairfly en Thomas Cook wijken uit naar luchthavens in het buitenland, zo meldden ze vanavond. Ze annuleren geen enkele vlucht.

Jetairfly moest op zoek gaan naar een alternatief voor 31 vluchten. Vorige maandag werd er nog uitgeweken naar Oostende, maar de vluchten van komende maandag zijn afgeleid naar de Franse luchthaven Rijsel en de Nederlandse luchthavens Maastricht en Schiphol. Die laatste zal gebruikt worden voor langeafstandsvluchten. Bussen worden ingelegd om de reizigers naar de luchthavens te brengen en af te halen.

"Dit brengt een grote meerkost met zich mee, en zorgt voor een complexe logistieke situatie. Daarbovenop komt uiteraard nog het ongemak voor onze reizigers, die echter wel tevreden zijn met de diensten die we aanbieden", zegt Hans Vanhaelemeesch, communicatiehoofd bij Jetair en Jetairfly.

Een gelijkaardig verhaal bij Thomas Cook, die naar een alternatief moest zoeken voor maar vier vluchten. Ook Thomas Cook maakt gebruik van Rijsel. Zondag landen er twee vliegtuigen, die maandag ook van daaruit vertrekken naar hun volgende bestemming. "We zijn een kleine maatschappij, wat zorgt voor een grote flexibiliteit. We verleggen dus alle operaties voor een dag naar Frankrijk. Dit is een geval van overmacht. De reizigers tonen begrip en appreciëren onze diensten en inspanningen", aldus woordvoerder Koen van den Bosch.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234