Donderdag 20/01/2022

‘Luchtmacht Kadhafi volledig verwoest’

De luchtmacht van Kadhafi is zogoed als helemaal vernietigd en de Libische regeringstroepen staan onder zware druk, zo zeiden commandanten van de coalitiemacht. Intussen raakte de NAVO, na een hele dag vergaderen, er niet uit hoe de alliantie de leiding van de Libiëoperatie op zich moet nemen. Al meer dan 335.000 Libiërs zijn het oorlogsgeweld ontvlucht.

De Britse luchtmachtcommandant Greg Bagwell zei dat de coalitietroepen Kadhafi’s luchtmacht hadden vernietigd. Vliegtuigen van de coalitie kunnen nu zonder problemen door het Libische luchtruim vliegen om de no-flyzone af te dwingen en grondtroepen te bombarderen. Sinds de coalitiemacht vorige zaterdag begon met bombardementen, zijn al meer dan 300 patrouilles uitgevoerd en werden meer dan 162 Tomahawk-kruisraketten afgevuurd. Met resultaat, zo zei Bagwell. “Hun luchtmacht is geen krijgsmacht meer en zijn (Kadhafi’s) luchtafweersysteem, commando en controlenetwerken zijn zo erg beschadigd dat we nu bijna ongestraft boven Libië kunnen opereren.”

Bagwell zei ook dat de Libische regeringstroepen onder voortdurende observatie stonden en werden aangevallen als ze burgers of steden bedreigden. Dat werd bevestigd door het Amerikaanse leger. Admiraal Gerard Hueber zei dat de no-flyzone zich nu uitstrekte boven heel de kuststreek over Libië. “We zetten Kadhafi’s grondtroepen die steden bedreigen zwaar onder druk”, zei Hueber.

Oorlogsschepen van de coalitie hebben zich in de richting van de Libische kust begeven om daar het wapenembargo op Kadhafi’s regime af te dwingen. En ook op de grond boekten de bombardementen van de coalitiemacht resultaten. In Misrata bijvoorbeeld werden Kadhafi’s troepen de stad uit gedwongen. Misrata was tot voor kort de meest westelijke gelegen stad die in handen was van de rebellen. In de afgelopen dagen hadden troepen van Kadhafi de stad zwaar belegerd en waren er tientallen slachtoffers gevallen. Inwoners spraken van een bloedbad, terwijl ziekenhuizen moeite hadden de grote aantallen gewonden te behandelen. Maar sinds de luchtbombardementen is de situatie gekeerd, zo lieten inwoners telefonisch weten. Toch zouden sluipschutters nog in de stad aanwezig zijn en blijft de situatie gevaarlijk, zei een dokter aan AP. “We vrezen dat de tanks die vertrokken zullen terugkeren als de luchtbombardementen stoppen.“

In de stad Ajdabiya, in het oosten van het land, leek het Libische regeringsleger stand te houden, ondanks luchtbombardementen, en zou er nog steeds zwaar worden gevochten. Kadhafi’s troepen namen net buiten de stad enkele honderden rebellen onder vuur. De opposanten vuurden terug, maar moesten uiteindelijk het onderspit delven omdat ze te licht bewapend waren. “Zij hebben zware wapens en zijn sterker dan wij. Wij hangen af van luchtaanvallen”, zei Fawzi Hamid, een 33-jarige rebel. Ajdabiya zelf zou intussen een spookstad zijn. “Ik zag lijken in de straten en begroef een aantal die lagen te rotten in het mortuarium zelf. Er is al een week geen elektriciteit”, zei een inwoner, die de stad uitvluchtte, aan Reuters. Regeringstroepen bombardeerden ook de stad Zintan, ten zuiden van hoofdstad Tripoli. Zintan, met zo’n 100.000 inwoners, zou volledig omsingeld zijn en inwoners spreken van een erg zorgwekkende toestand.

‘No decision yet’

Na vijf dagen van bombardementen en raketaanvallen door coalitietroepen blijven de NAVO-landen het oneens over hoe de leiding over te nemen van de militaire operaties boven Libië. Dinsdag bepaalden de lidstaten dat de NAVO zeker een sleutelrol zou krijgen zodra de VS het commando hadden overgedragen. Maar de bijeenkomst van NAVO-ambassadeurs die gisteren daarover in Brussel werd gehouden, eindigde ’s avonds met de mededeling “no decision yet”.

Frankrijk, dat de hele operatie liever zelf zoveel mogelijk wil controleren, samen met de VS en Groot-Brittannië, liet wel weten dat de NAVO zeker niet de politieke leiding zou krijgen. Minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé verklaarde dat de verschillende landen van de coalitie dinsdag bijeenkomen in Londen om daar het politieke luik te organiseren. “De NAVO zal de militaire acties coördineren om het vliegverbod in Libië te handhaven, maar neemt niet de politieke leiding op zich. Dat is de taak van de ministers van Buitenlandse Zaken van de deelnemende landen”, zei Juppé.

Intussen groeit de impact van het oorlogsgeweld op de gewone bevolking, zo zeggen de VN. Volgens het United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) zijn er sinds het begin van de opstand in Libië al meer dan 335.000 Libiërs het land uitgevlucht. De meesten gingen naar Tunesië (170.000) en Egypte (140.000), terwijl ook Algerije en Niger ieder bijna 10.000 vluchtelingen opvingen. Zo’n 9.000 zijn gestrand aan de Libische grens met Tunesië en Egypte. Daarnaast zijn er onbevestigde berichten dat er zo’n 80.000 Libiërs in eigen land op de dool zijn. “Er is momenteel een hoge graad van onzekerheid over de huidige humanitaire situatie in Libië”, zei OCHA in een rapport dat dinsdag werd gepubliceerd. “De toestand van burgers in en rond Ajdabiya, Misrata en andere plaatsen waar actief wordt gevochten, geeft reden tot grote bezorgdheid.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234