Donderdag 21/10/2021

Luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit in ons land dit jaar weer verbeterd

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De luchtkwaliteit in ons land is het voorbije jaar weer verbeterd. Dat blijkt uit een eerste analyse door IRCEL, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu, van de - nog niet volledig gevalideerde - meetresultaten van fijnstof, stikstofdioxide en ozon. Sinds het jaar 2000 zijn zowel de jaargemiddelde concentraties als het aantal dagoverschrijdingen voor fijnstof gevoelig gedaald. Ook de concentraties van NO2 (stikstofdioxide) zijn gedaald, wat onder meer te wijten is aan de shift van diesel naar benzine.

Voor het zesde jaar op rij wordt de Europese daggrenswaarde voor fijn stof (PM10) gehaald in Vlaanderen en Brussel, zo blijkt uit de gegevens. Die daggrens voor fijnstof bedraagt 50 µg/m³ (50 microgram per kubieke meter), de grens mag niet meer dan 35 dagen overschreden worden. In Wallonië wordt de daggrens voor het vijfde jaar op rij gerespecteerd. Opmerkelijk zijn nog de erg lage fijnstofconcentraties in de maanden september en oktober.

Stikstofdioxide

De (langzame) daling van de NO2 (stikstofdioxide)-concentraties zet zich ook in 2019 door, aldus nog de eerste analysebevindingen. De jaargemiddelde NO2 daalde in de automatische meetstations gemiddeld met 5 tot 10 procent ten opzichte van 2018.

De daling van de NO2-concentraties en de daarmee samenhangende vermindering van het aantal overschrijdingen van de Europese jaargrenswaarde heeft te maken met de (versnelde) shift van diesel naar benzine (en andere motortypes). Dieselwagens stoten in realistische rijomstandigheden veel meer stikstofoxiden uit dan wettelijk toegelaten. De laatste generatie dieselmotoren die moeten voldoen aan de EURO-6d-temp-uitstootnorm stoten in realistische rijomstandigheden ook gevoelig minder stikstofoxiden uit.

9 ozondagen

Er waren 9 ozondagen in 2019. De ozondagen in 2019 kwamen voor in de maanden juni, juli en augustus. In juni waren er concreet twee ozondagen, op 26 en 29 juni. In juli was er een ozonsmog-episode met vier opeenvolgende dagen tussen 23 en 26 juli, en in augustus drie opeenvolgende dagen tussen 25 en 27 augustus. De zomer van 2019 was warm met drie hittegolven en behoorde tot de drie warmste en ook zonnigste zomers sinds 1981. Toch waren er minder ozondagen dan wat op basis van deze ongunstige meteorologische omstandigheden werd verwacht.

De verklaring hiervoor is de daling van de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) en vluchtige organische componenten (VOC) de laatste decennia. Hierdoor neemt het aantal ozondagen bij vergelijkbare - en zelfs ongunstigere - meteorologische omstandigheden af.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234