Zaterdag 28/01/2023

'Luchtkastelen hebben hoge onderhoudskosten'

Zowat 3.000 leerlingen uit Oost-Vlaamse scholen namen gisteren deel aan de Europadag voor jongeren van de provincie Oost-Vlaanderen. Op 34 Gentse locaties voerden de jongeren spelletjes uit met als thema de euro, de Europese lidstaten en de Europese instellingen. Voor de laatstejaarsstudenten van het secundair onderwijs werd het een leerrijke dag, voor Gent was het de opwarming voor de informele top van staatshoofden en regeringsleiders van volgende week.

Gent

Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

Zelfs het Gentse gerechtsgebouw werd ingepalmd voor deze merkwaardige confrontatie met diverse facetten van de EU. In de assisenzaal werd het actuele thema terrorisme behandeld, met op het beklaagdenbankje een terrorist die een aanslag pleegde op een Amerikaanse ambassade in Duitsland en op de Eiffeltoren. Sybelle André uit het Atheneum Gentbrugge mocht de toga van het openbaar ministerie aantrekken en pleitte voor drie keer levenslange opsluiting. De verdediging, eveneens leerlingen, pleitte ontoerekeningsvatbaarheid. "Bovendien is hij nog minderjarig", probeerden ze. "Maar zijn daden zijn die van een volwassene", repliceerde André gevat. Met ingehouden adem luisterden de medeleerlingen-juryleden naar de pleidooien van de twee 'advocaten'. De beraadslaging van de jury duurde niet lang. "We zijn niet bevoegd. De aanslagen gebeurden in het buitenland", luidde het verdict.

Dat terrorisme en de aanslagen in Amerika voor jongeren gevoelige thema's zijn, blijkt uit hun antwoord op de vraag 'wat betekent Europa voor mij?' De meesten pleitten vooral voor een tolerant Europa en voor vrede. Voor sommigen betekent Europa zeer weinig. "Ik weet niet of het veel zal veranderen aan het leven van jongeren. Voor de economie zal het wel goed zijn", schreef een leerling. "Luchtkastelen hebben hoge onderhoudskosten", zo meende een ander.

Alle antwoorden werden neergeschreven op een postkaart voor premier Verhofstadt. Die kwam de kaarten normaal persoonlijk afhalen tijdens de slothappening, maar liet het uiteindelijk afweten. "De premier had erbij moeten zijn", vinden Lies Van Parijs en Liesbeth David. "Het is toch Europadag en bovendien iets voor jongeren. We hadden graag zijn antwoord geweten op enkele van onze vragen. We hebben vernomen dat hij geprobeerd heeft naar Gent te komen, maar we geloven dat niet echt."

Ondanks de afwezigheid van Verhofstadt werd Pick Up Europe een leerrijke dag. "We hebben vooral veel geleerd over de details van Europa, hoe lidstaten samenwerken en problemen oplossen", vinden Iris Van de Sype en Nathalie Segers. "Het is ook leuker om zo iets te leren dan door gewoon te luisteren naar uitleg. De samenwerking en de competitiestrijd tussen de scholen zijn ook zaken die in de realiteit tussen de lidstaten gebeuren. In dat opzicht hebben we echt het gevoel ergens deel van uit te maken. We voelen ons geen Belg meer, maar Europeaan." Volgende week is het opnieuw Europadag in Gent, en dan zal premier Guy Verhofstadt er wel bij zijn.

Jongeren pleiten voor vrede en een tolerant Europa

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234