Donderdag 20/01/2022

Luchtbrug naar Zwitserse privé-ziekenhuizen

SwissHealthCare richt zich op kapitaalkrachtige patiënten uit Nederland en België

Amsterdam / Brussel.

Van onze medewerker

Een nieuw medisch agentschap, SwissHealthCare, legt sinds deze week een luchtbrug in naar Zwitserland voor patiënten uit Nederland en België die om een of andere reden niet tevreden zijn over de geboden medische service in de Lage Landen. Het agentschap zorgt ervoor dat patiënten binnen de 24 uur in prestigieuze Zwitserse privé-ziekenhuizen geholpen worden.

Vooral in Nederland zou de service van SwissHealthCare een gat in de markt kunnen vullen. Wachtlijsten tot een half jaar of meer zijn in Nederland immers meer regel dan uitzondering. "Hoewel het initiatief pas zaterdag werd voorgesteld, zijn de eerste serieuze aanvragen al binnengelopen", zegt de directeur van SwissHealthCare Hans Török. "We hebben dan ook een aantal sterke troeven in handen. Zo werken we samen met de zeer gerenommeerde Hirslanden-groep, een vereniging van zeven privé-ziekenhuizen die medische topzorg aanbiedt. De groep staat genoteerd op de beurs voor 500 miljoen Nederlandse gulden (ongeveer 5,4 miljard Belgische frank of bijna 135 miljoen euro) en verzorgt jaarlijks 35.000 patiënten in nagenoeg alle medische disciplines. De patiënt kan er terecht voor medische problemen op het gebied van cardiologie, orthopedie, neurochirurgie, neurologie, urologie, gynaecologie, gastro-enterologie, reumatologie en reconstructieve chirurgie aan het gezicht. De groep straalt dus vertrouwen uit en ook het feit dat de KLM zaken met ons doet, zorgt ervoor dat mensen hun initieel wantrouwen snel laten varen."

De tussenkomst van het medische agentschap beperkt zich overigens niet tot bemiddeling bij de medische zorg. Ook de logistiek van de vlucht, het verblijf ter plaatse of de autoverhuur worden door SwissHealthCare geregeld. "We willen een optimale medische service en moderne en comfortabele ziekenhuizen bieden, maar ook de randgebeurtenissen tot in de kleinste details voorbereiden voor de patiënten of hun reisgenoten", zegt Hans Török. "We zorgen ervoor dat aan alles gedacht wordt, tot de eventuele kinderopvang toe."

Op dit moment wordt ook druk onderhandeld met medische zorgverzekeraars om in de terugbetaling van de (soms zeer hoog oplopende) kosten te voorzien. "We zijn momenteel in gesprek met een verzekeraar die zeker niet weigerachtig staat tegenover het initiatief. Het is onze bedoeling om terugbetaling te verkrijgen voor het bedrag dat normaal ook in Nederland terugbetaald zou worden. Als de eerste ziekteverzekeraar toehapt, verwachten we een sneeuwbaleffect waarbij ook de andere verzekeraars in het systeem stappen."

Momenteel richt het medisch agentschap met zetel in Amsterdam zich in de eerste plaats op de Nederlandse markt, "maar eens de zaak hier op de rails gezet zullen we ons ook actiever op België richten", aldus de directeur. Of de Belgische medische markt rijp is voor een dergelijk initiatief is echter nog maar de vraag. Volgens dokter Galloo, geneesheer-directeur van de Socialistische Mutualiteiten, is de Belgische situatie totaal verschillend van de Nederlandse. "In ons land bestaan op dit moment quasi geen wachtlijsten, zodat de patiënten die in aanmerking komen meer aangesproken zullen worden door de luxueuze kant van de zaak. Er zijn misschien enkele specifieke zaken zoals bijvoorbeeld plastische chirurgie of enkele therapieën die in België niet aangeboden worden die landgenoten ertoe kunnen aanzetten hun heil in Zwitserland te zoeken, maar ik verwacht niet meteen een stormloop naar de privé-ziekenhuizen van het alpenland."

Ook de kostprijs speelt daarbij volgens de geneesheer-directeur een doorslaggevende rol. "Op dit moment wordt enkel in een terugbetaling voorzien voor een medische ingreep in Zwitserland die in ons land niet verkrijgbaar is. Daarvoor is een bewijs nodig van een vooraanstaand specialist die stelt dat de meest wenselijke operatie of therapie niet in ons land wordt aangeboden. Maar zelfs in die situatie wordt enkel het 'Belgische' tarief uitgekeerd, wat impliceert dat de patiënt een groot deel uit eigen zak moet betalen. Maar het is vanzelfsprekend niet uitgesloten dat SwissHealthCare met bepaalde hospitalisatieverzekeringen tot een overeenkomst komt om een belangrijk deel van de kosten of zelfs de volledige kosten te dekken."

Tom Cochez

'We willen niet alleen een optimale medische service bieden, maar zullen ook de randgebeurtenissen tot in de kleinste details regelen'

(Foto Filip Claus)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234